Chiftele din hrișcă și cartofi, gătite la cuptor (rețetă de post)
Vă povesteam atunci când am scris rețeta de risotto de hrișcă (vezi aici) că am pus la înmuiat 500 de grame de hrișcă din care am pregătit o grămadă de mâncare. Am făcut acel risotto, am pus într-o ciorbă în loc de orez, am făcut și o tavă plină cu aceste chiftele, ba chiar și un desert rapid.
Cum mi-a plăcut tot ce am pregătit din hrișca înmuiată, am decis și să pozez ca să public rețetele pe blog. Cum zilele astea trecem printr-o perioadă ceva mai dificilă, sper ca aceste rețete cu hrișcă să vă ajute să gătiți mâncăruri gustoase folosind ingrediente care (sper) încă mai sunt în magazine.
E puțin probabil să se fi terminat toate stocurile de hrișcă din magazine așa cum s-a întâmplat cu făina și drojdia care acum au dispărut de pe piață. Hrișca este mai puțin gătita la noi. Multă lume strâmbă din nas când aude de ea. Chiar și eu gândeam la fel până de curand când m-am abiționat să încerc să o gătesc în așa fel încât să fie pe gustul meu. Și am reușit, zic eu.
Poate că această combinație de hrișcă și cartofi pare una puțin ciudată, poate că unii vor spune că nu e ok combinația. Nu aș ști ce să vă spun despre asta. Dar sigur vă pot spune că sunt gustoase. Iar faptul că sunt gătite la cuptor le face, zic eu o alegere sănătoasă.
Inițiam aveam de gând să fac această rețetă de post însă compoziția era prea umedă și nu se lega așa că am găsit soluția adăugând 2 ouă. Nu aveam la îndemână un înlocuitor vegan al ouălor dar, dacă le doriți de post puteți încerca să înlocuiți oul cu făină de năut, de exemplu. Sau semințe de in, chia etc.
- 300 grame de hrișcă fiartă în prealabil
- 2 cartofi
- 2 ouă medii
- 2-3 linguri de pesmet
- o linguriță cu mix de condimente pentru chiftele
- 2-3 căței de usturoi
- sare și piper după gust
- verdețuri după preferințe (eu am folosit mărar și pătrunjel)
- 2 linguri de ulei pentru uns
Mod de preparare chiftele din hrișcă și cartofi
- Radem cartofii, presărăm puțină sare pe ei și lăsăm să stea 10 minute ca să lase zeama după care îi stoarcem (strângem în mână) ca să scapăm de cât mai multă apă din ei.
- Hrișca, FIARTĂ în prealabil, o punem într-un castron, adăugăm peste ea și usturoiul tocat mărunt și pasăm cu pasatorul de cartofi. Eventual putem folosi și un blender. Eu am folosit pasatorul pentru că mi-a fost mai comod și nu am vrut-o chiar un piure.
- Amestecăm hrișca pasată cu cartofii rași, punem ouăle și frământăm.
- Adăugăm sare, piper, alte condimente după preferință (eu am folosit o linguriță cu mix de condimente pentru chiftele), punem și 2-3 linguri de pesmet și amestecăm.
- Obținem o compoziție moale, umedă dar care se poate totuși modela cu ajutorul mâinilor în forma de chiftele pe care le așezăm într-o tavă pe care am pus hârtie de copt. Faptul că avem o compozișie mai moale nu are importantă pentru că la cuptor chifteluțele practic se vor usca, umezeala se va evapora.
- Ungem chifteluțele cu puțin ulei înainte de a le da la cuptor.
- Dăm tava la cuptor, la 180 de grade pentru 20 de minute după care întoarcem chiftelele pe partea cealaltă și mai lăsăm încă 10 minute să se mai rumenească.
- Servim cu poftă alături de un piure, o salată sau alte preferițe.
Poftă bună la chiftele din hrișcă și cartofi!
Maggie says
Sunt delicioase!!! Multumim pentru reteta. Fetita mea cea mofturoasa le mananca cu mare pofta. Cu siguranta vom repeta reteta des.
Claudia Vasilache says
Cu drag! Ma bucur tare mult ca v-au placut si mai ales fetitei :)
Sper sa mai incercati si alte retete si sa va placa :)
Aglaya says
Fix azi am crezut că am “inventat” această rețetă – am avut cartofi fierti cu puțin cașcaval ras și brânză rămași, precum și hriscă fiartă, așa că pur și simplu i-am amestecat. Am format imediat chiftele și le-am pus în frigider. Abia a doua zi am avut timp de ele, așa că le-am umezit cu apa și după în pesmetul fin din spelta cu condimente și direct în tava, unsă cu puțin ulei de măsline, 30 minute. Au ieșit mamma mia! Deci 2 lucruri vream să-ți spun: 1. Încearcă cu cartofi fierți, nu cruzi. 2. Pune-le la frigider, după ce le formezi (se aplică la orice chiftele) – va fi extrem de ușor să le treci prin pesmet, panko, ou, etc. după și direct la tigaie sau la cuptor. ☺️
Claudia Vasilache says
Multumesc mult pentru comentariu si sfaturi! Ma bucur ca in felul acesta putem face schimb de idei :) Am sa incerc si eu asa!