Guguluf pufos cu rahat. Rețetă simplă și rapidă
Nu ai timp să faci pentru sărbători un cozonac sau alte prăjituri festive dar vrei totuși să ai pe masă ceva bun făcut de tine. Nu te pricepi prea bine la gătit dar vrei totuși să faci tu singur, acasă un desert delicios cu care să-ți impresionezi musafirii? Ei bine, rețeta de astăzi, de guguluf pufos cu rahat zic că este cea pe care o cauți.
E foarte simplu de făcut, are puține ingrediente în compoziție și nu sunt scumpe. Unde mai pui că timpul petrecut în bucătărie pentru a-l face este minim. Și este atât de ușor de făcut încât îți garantez că vei vrea să mai faci și altă dată.
Ah, și să nu uit, este un desert foarte spornic, nu doar economic. Ai nevoie de doar 3 ouă ca să-l faci. Când soțul meu a auzit că vreau să fac un chec (da, guguluful e un fel de chec copt în altă formă) din doar 3 ouă a râs de mine și a zis că poate am greșit rețeta. Adică ce fel de prăjitură poate să iasă din doar 3 ouă.
După ce l-am scos din cuptor a rămas fără cuvinte văzând cât de bine arată, cât de mult a crescut și câte felii se pot scoate din el. Da, este un desert spornic! Și economic. Acestea fiind zise hai să vedem cum se face acest guguluf pufos cu rahat.
- 3 ouă
- 175 zahăr
- 150 grame de iaurt
- 75 grame de ulei de floarea soarelui
- 280 grame de făină albă de grâu tip 000
- 100 grame de rahat
- 10 grame de praf de copt
- un vârf de cuțit cu sare
- o linguriță cu esență de vanilie.
Mod de preparare guguluf pufos cu rahat
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă de guguluf adică o tavă care ne va permite să coacem checul nostru în formă rotundă dar cu o gaură la mijloc. Cum nu vom putea pune hârtie de copt, vom folosi, ulei și făină pentru uns tava. Ungem întâi cu ulei și apoi presărăm peste el făină și scuturăm surplusul.
- Tăiem cuburi mici bucățile de rahat și le dăm prin făină.
- Într-un castron punem cele 3 ouă întregi, un praf de sare și vanilia. Le batem cu mixerul 1-2 minute până când acestea se deschid la culoare și încep să facă mici bule.
Modul de preparare este identica ca cel pe care îl puteți vedea în video de mai jos, de la prăjitura pufoasă cu nucă. Nu uita să te abonezi și tu la canalul de Youtube! Click și pe clopoțel!
- Adăugăm zahărul și continuăm să le batem împreună până când compoziția își dublează volumul și se albește la culoare (aproximativ 10 minute).
- Turnăm uleiul și iaurtul și mai mixăm scurt.
- Dăm deoparte mixerul și începem să adăugăm treptat făina cernută în prealabil împreună cu praful de copt și o încorporăm, cu mișcări ușoare, de jos în sus.
- La final adăugăm și cubulețele de rahat, amestecăm și apoi turnăm totul în tavă. Nivelăm și dăm la cuptor pentru 35, maxim 40 minute, în funcție de cum coace cuptorul.
- Facem testul cu scobitoarea și, dacă este gata, scoatem din cuptor și apoi, când se mai răcește puțin, și din tavă, lăsând la răcit pe un grătar.
- Înainte de servire pudrăm cu zahăr pudră, feliem și servim cu poftă.
Poftă bună la guguluf pufos cu rahat!
[…] făcut zilele trecute o prăjiturică cu rubarbă pornind de la rețeta de guguluf de AICI. Este un blat pe care ăl folisesc foarte des pentru că îmi place cum iese dar și pentru că […]