Pui ca la rotisor gătit la Slow Cooker Crock-Pot 4.7 l Digital. Cum să faci un pui gătit ca la rotisor, cu carnea fragedă, la slow cooker. Pui întreg gătit la Crock Pot
De când am văzut cât de comod este să gătesc ajutându-mă de slow cooker-ul Crock Pot de 4,7L Digital din dotare, am început să prin curaj și să gătesc din ce în ce mai multe rețete la el. Inițial am început cu rețete de legume. Mie legumele mi se par cel mai ușor de gătit în general. Nu ai cum să greșești ceva și să nu iasă.
Apoi am început să gătesc cu legume și ceva carne pe lângă iar zilele trecute mi-am zis că e timpul să încerc și rețete în care carnea predomină. Asta spre bucuria soțului meu care e carnivor convins și care a fost surprins de cât de bine s-a gătit carnea folosind un slow cooker Crock-Pot 4,7 l Digital.
Zis și făcut. M-am apucat eu de treabă, m-am documentat și am ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să încep cu un pui întreg. Carnea de pui se gătește mai repede și mai usor. Asta cred eu. Așa că am pus la făcut un pui întreg și apoi l-am dat puțin la cuptor pentru a-l rumeni nițel ca să fie un pui ca la rotisor. Știți, puiul ala rumen și apetisant, cu carne fragedă și gustoasă.
Inițial am folosit usturoi crud pe care l-am pisat și l-am amestecat cu restul condimentelor. Am avut și un pui mai micuț ca și dimensiune. Ca să se facă au fost necesare de doar 4 ore pe funcția high de la slow cooker-ul Crock-Pot 4,7 L Digital pe care îl am eu. După care l-am l-am stropit cu puțin din grăsimea lăsată în vas și l-am mai dat 15 minute la cuptor, la 200 de grade să se rumenească.
Pentru că amestecul de condimente cu care l-am uns era umed, acesta nu s-a prins așa bine pe pielea puiului și aspectul puiului la final este ceva mai deschis la culoare. Însă a doua oară am folosit toate ingredientele uscate și a ieșit și la aspect mai închis. Ca la rotisor :)
Vezi mai jos reteta în format video!
Nu uita să te abonezi și tu!
Click și pe clopoțel pentru a fi la curent cu noutățile!
Rețeta este banal de simplă și necesită foarte puțin timp de stat în bucătărie ceea ce pentru mine este un mare câștig. Pot lucra liniștită cât mâncarea se pregătește iar când vin ai mei acasă le pot pune pe masă o mâncare delicioasă, savuroasă și mai ales sănătoasă pentru că este gătită lent, la temperatură joasă.
Pentru a face un pui ca la rotisor ai 2 variante. Fie folosești un suport improvizat din folie de aluminiu pentru a sprijini puiul ca să nu stea direct pe fundul vasului cât se gătesște, fie folosești câteva legume. Eu am preferat a doua metoda din motive evidende. Am vrut să am și câteva legume la masă, pe lângă carnea de pui. Mi se pare mai eficient așa.
Ideea e ca puiul să se gătească lent, doar de la căldura pe care o emană vasul slow cooker-ului și a aburilor care se vor forma. Grăsimea care se va scurge de la pui va găti și legumele de sub el. Nu este nevoie de apă sau alt lichid. Și legumele vor lăsa lichid așa că va fi suficient cât să nu se prindă de fundul vasului iar puiul să se gătească deasupra.
Mai e un lucru de care trebuie să ții cont și anume mărimea puiului. Aceasta trebuie aleasă în funcție de cât de mare e vasul slow cooker-ului pe care îl folosești. Dacă ai un Crock-Pot 4,7 L Digital, ca al meu atunci ideal ar fi să cumperi un pui mai micuț, în jur de 1 kilogram.
Puiul nu trebuie să atingă marginile vasului pentru că altfel se va prinde/ lipi de el, acesta fiind fierbinte. Și tot în funcție de cât de mare este puiul veți decide și timpul de gătire. Cu cât acesta este mai mare, cu atât timpul de gătire va crește. Când am avut un pui mai micuț s-a făcut în 4 ore dar când acesta a fost mai mare a crescut și durata de gătire. Așa că aceasta poate fi între 4 și 6 ore în funcție de mărimea puiului.
Mai spun un singur lucru după care trec la treabă adică scriu modul de preparare. Nu știu dacă ai aflat,
- 1 pui de aproximativ 1-1,2 kilograme
- o linguriță cu sare
- un sfert de linguriță cu piper
- o linguriță cu paprika (boia dulce sau iute)
- o linguriță cu oregano măcinat
- o linguriță cu usturoi pudră sau 3-4 căței de usturoi cruzi
- o linguriță cu zahăr brun
- o linguriță cu cimbru măcinat
- 3 cartofi
- 1 morcov mare
Mod de prepararea pui ca la rotisor gătit la slow cooker-ul Crock Pot 4,7 l Digital
- Curățăm cartofii și morcovul și le tăiem cuburi/rondele.
- Punem legumele în vasul slow cooker-ului.
- Spălăm puiul și îl curățăm de eventualele resturi de pene, fulgi, tuleie.
- Îl ștergem cu prosoape de bucătarie absorbante pentru a nu fi umed.
- Legăm pulpele cu sfoară de bucătărie ca să stea strânse cât se gătește.
- Combinăm într-un vas toate condimentele și amestecăm. Dacă folosim usturoi crud, îl curățăm și pisăm în prealabil.
- Punem condimentele peste pui și frecăm pielea acestuia, lăsând o linguriță de amestec și pentru a-l presăra peste legume.
- Așezăm puiul peste legumele condimentate.
- Punem capacul și setăm la HIGH pentru 4-6 ore, în funcție de dimensiunea puiului.
- După ce puiul s-a gătit lent îl scoatem cu grijă din vasul slow cooker-ului, îl așezăm într-o tavă în care am turnat puțin din zeama lăsată și îl dăm la cuptor, la 200 de grade, pentru 15 minute, cât să se rumenească deasupra. Tips: Daca aveți cuptor cu funcție grill vă va fi mai ușor să-l rumeniți. Însă este foarte bun și fără a-l mai pune la cuptor. Practic carnea este fragedă și se desface fășii de pe oase.
- Servim cu poftă alături de o salată și legumele pregătite odată cu el. Tips: Cât puiul este la cuptor puteți lăsa legumele în vasul aparatului setat pe funcția de păstrare la cald care se activează după ce expiră timpul de gătire.
Să aveți poftă la pui gătit ca la rotisor în slow cooker Crock-Pot 4,7 L Digital!
Leave a Reply