Orez cu smochine și un pic de rozmarin. Cum să faci un orez cu smochine ca un risotto.
Rețeta de astăzi este una ceva mai aparte. Deși la prima vedere, dacă e să judeci după denumirea din titlu, am avea de-a face cu un desert. Orez, smochine dulci… la ce te-ai putea gândi? Însă, dacă asta ai dedus din titlu află că te-ai înșelat.
Nu, astăzi nu facem un desert ci un fel principal. Este vorba despre o rețetă sărată și nu una dulce cu toate că are vom regăsi la ingrediene delicatele smochine. Și mai mult de atât este inspirată de o rețetă veche, tradițională mai prin sudul Moldovei și nu numai: orez cu prune.
Știu că pentru unii poate părea ciudată acestă asociere mai ales în varianta ei sărată. Așa gândeam și eu până de curând însă bătrânii noștri știau ei ce știau. Nu aveau gusturi rele.
Orezul cu prune se gătea mai mult în perioada postului Crăciunului după ce prunele coapte s-au uscat și apoi afumat. Există mai multe variante ale acestei rețete vechi. Unii susțin că cea autentică este cea făcută cu prunele uscate și afumate, alții preferă prunele uscate dar neafumate. Sunt și persoane care fac această rețetă în varianta ei dulce, folosind prune uscate caramelizate.
Nu aș ști să vă spun care variantă e mai bună pentru că totul ține de gusturi. Și apoi, eu una abia de curând am descoperit orezul cu prune și nu am apucat să testez toate variantele. Drept e că prunele uscate și afumate se găsesc ceva mai greu așa că, prin eliminare ajunge la a vota mai buna varianta cu prune neafumate.
Acum, după atâta vorbărie poate o să vă întrebați de ce nu am publicat rețeta de orez cu prune ci pe cea de orez cu smochine. Simplu, pentru că varianta mea de astăzi reprezintă de fapt reinterpretarea vechii rețete de orez cu prune.
Știți, dacă mă urmăriți de ceva timp că am fost provocată de prietenii de la Selgros România să îmi folosesc imaginația pentru a reinterpreta rețete vechi tradiționale moldovenești și a le da un suflu nou, mai gourmet. Ei bine, văzând cunoscuta rețetă de orez cu prune gândul mi-a fugit imediat la a o reinterpreta folosind smochine în loc de prune.
Și nu doar atât. Nu am făcut un pilaf tradițional, cel în care pui orezul într-un vas, torni apa peste el și-l dai la cuptor pentru a se găti ci am folosit tehnica de la rissotto, adică un orez gătit în tigaie, pentru a obține în final un orez cremos cu smochine.
În cazul în care nu îl doriți a fi un fel de post/vegan, la final adăugați unt, parmezan sau decorați cu câteva cuburi de Gorgonzola, cum am făcut eu. Însă vă garantez că este gustos și așa simplu, fără alte îmbunătățiri
- 150 grame de orez cu bobul lung
- o ceapă
- 2 linguri cu ulei
- 2 smochine mai mărișoare
- 800 ml apă + o lingura legume deshidratate sau 800 ml de supa de legume
- un sfert de lingurița cu sare
- o crenguță cu rozmarin
- pentru plating:
- 2 smochine
- 50 grame de brânză Gorgonzola
Mod de preparare orez cu smochine și un pic de rozmarin
- Curățăm ceapa și o tocăm mărunt.
- Curățăm și tocăm cuburi smochinele.
- Încingem uleiul într-o tigaie și adăugăm ceapa pe care o călim ușor până devine translucidă.
- Încălzim supa de legume. Aceasta trebuie să fie caldă în momentul în care o punem peste orez.
- Adăugăm peste ceapă și orezul spălat în prealabil. Amestecăm și lăsăm 2 minute să se gătească după care turnăm puțină supă de legume cât să cuprindă orezul. Lăsăm să se gătească și să se absoarbă lichidul după care turnăm iar supă și tot așa până când orezul se va găti total.
- Înainte de a pune și ultimul polonic cu supă adăugăm și smochinele tăiate și lăsăm să se gătească împreună.
- Cu un minut înainte de a stinge focul adăugăm și crenguța de rozmarin și lăsăm să se gătească împreună cu orezul cu smochine și apoi o dăm deoparte. Îi va da orezului o aromă deosebită.
- Servim cald, decorând cu câteva felii de smochine și, eventual, dacă vă place, pentru a-l face mai cremos, cu câteva cubulețe de brânză Gorgonzola.
Să aveți poftă la orez cu smochine și un pic de rozmarin!
Love! Imi place reinterpretarea pe care ai dat-o!
Multumesc! <3