Prăjitură marmorată cu brânză și cacao. Cum să faci cea mai simplă prăjitură marmorată cu brânză și cacao. Rețetă simplă și rapidă, perfectă pentru începători
Acum ceva timp în urmă a trecut pe la mine cumnata mea. Din vorbă în vorbă mi-a zis, hai să îți arăt cum să faci o prăjitură bună, simplă și ușor de făcut, din doar 3 ouă. În Italia, acolo unde ea a locuit o bucată de vreme, acestei prăjituri i se spune ”ciambellone”. Se pregătește într-o tavă specială, ca de gogoașă uriașă, adică cu un spațiu gol la mijloc.
Zis și făcut. Am lăsat bucătăria pe mâna ei și în trei sferturi de oră am avut pe masă o prăjiturică delicioasă și foarte ușor de făcut. Mai ales pentru cei care nu au prea mult timp de stat în bucătărie sau pentru cei care sunt începători în ale gătitului, această rețetă de prăjitură este rețeta ideală.
Nu mai zic că este și foarte economicoasă. Cel puțin așa mi s-a părut mie. Asta pentru că din doar 3 ouă obții o prăjitură destul de mare încât îți ajunge pe câteva zile. Singurul lucru care nu prea mi-a convenit mie la rețeta originală este cantitatea mare de zahăr și am mai încercat să dau jos din ea atunci când am făcut-o de una singură.
Ei bine, rețeta de astăzi este un ”upgrade” la cea care mi-a spus-o cumnata mea. Neavând acea formă de tavă specială noi am improvizat și la final prăjitura nu a iețit un un aspect chiar atât de pozabil iar când am refăcut eu rețeta am modificat-o așa cum o să vedeți în continuare. Dar promit că o să caut tava potrivită și o să refac rețeta ca s-o aveți și voi pe cea originală.
Abonează-te și tu la canalul de Youtube
ca să fii la curent cu ultimele noutăți video!
Cum eu avea și niște brânzică de vaci care nu mai avea mult și expira mi-a venit ideea să fac o combinație din rețeta pe care mi-a dat-o cumnata mea și cea pe care o aveam eu deja publicată, rețeta de prăjitură cu brânză. Așa a ieșit această rețetă de prăjitură marmorată cu brânză de astăzi.
- 3 ouă medii
- 200 grame de zahăr
- un vârf de cuțit cu sare
- o linguriță cu esență de vanilie
- 150 ml lapte dulce
- 75 ml ulei
- 270 grame de făină albă de grâu
- 20 grame de cacao
- 10 grame de praf de copt
- pentru brânză
- 250 grame de brânză
- 1 ou mediu
- 50 grame de zahăr
- o linguriță cu esență de vanilie
Mod de preparare prăjitură marmorată cu brânză și cacao
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă de 25/35 cm, punând în ea hârtie de copt.
- Spargem ouăle și e punem întrun vas încăpător, adăugăm un vârf de cuțit cu sare și eseța de vanilie.
- Batem bine cu ajutorul unui mixer până când se schimbă la culoare, moment în care adăugăm zahărul și continuăm să batem până se albesc și își dublează volumul.
- Adăugăm laptele și uleiul și continuăm să mixăm.
- Separat cernem făina împreună cu praful de copt și cacaoa.
- Adăugăm treptat ingredientele uscate peste cele umede și le încorporăm bine, de data asta fără ajutorul mixerului. Vom obține un aluat de consistența unei smântâni mai groase pe care îl turnăm în tava pregătită în prealabil.
- Într-un alt vas punem brânza și o pasăm bine cu furculița, adăugăm oul bătut, vanilia, sarea și zahărul și amestecăm până la omogenizare.
- Punem în tavă, din loc în loc această compoziție peste cea de cacao de mai devreme și apoi uniformizăm ușor cu o spatulă.
- Dăm tava la cuptor pentru 30-35 de minute (în funcție de cum coace cuptorul), facem testul cu scobitoarea și, dacă iese curată scoatem tava din cuptor și apoi și prăjitura din tavă și o așezăm pe un grătar. Când se răcește puțin desfacem și hârtia de copt de pe fundul acesteia și lăsăm până a doua zi să se răcească complet.
- Tăiem cuburi și servi cu poftă la micul dejun sau, de ce nu, la o cafea pe care o bem împreună cu prietenii peste zi.
Să aveți spor la făcut prăjitură marmorată cu brânză și cacao!
Cristina Dragomir says
hai ca, dupa multa vreme, mai pui si tu o reteta pe care sa ma simt in stare sa o prepar si eu. Si chiar am sa incerc, ca imi place combinatia cacao-branza si s-a mai racorit si pot da drumul cuptorului.