Prăjitură cartof – rețetă veche și ușor de făcut
Poate că unii dintre voi își mai aduc aminte de când erau copii sau știu pentru că au cumpărat de la cofetărie, de prăjitura cartof. O prăjiturică simpatică care imită la formă atât de îndrăgita leguma, cartoful. Doar că nu are culoarea lui.
Ei bine, această prăjiturică pe care bunicile, mamele sau mătușile noastre o făcea pe vremuri este una foarte, foarte ușor de pus în practică în propria bucătărie.
Și unde mai pui că e și un prilej de a convinge copiii să dea o mână de ajutor în bucătărie. O să le facă plăcere să participe la punerea în practică a rețetei de prăjitură cartof. Mai ales la partea finală, cea a formării ”cartofului”. Aia o să fie partea lor preferată pentru că vor trebui să modeleze compoziția de biscuiți dându-i forma unui cartof.
Prăjitura cartof seamănă foarte mult la compoziție și mod de preparare cu un alt desert cu vechime considerabilă: biluțe din biscuiți cu vișine din vișinată – vezi aici rețeta. Doar că acum nu vom la modela compoziția în formă de mici bile ci în formă de cartof și nu vom mai pne în mijloc ”vișinele bețive”.
- 200 grame de biscuți populari
- 100 grame de nucă
- 100 ml de lapte dulce
- 75 grame de unt
- 75 grame de zahăr (eu am folosit melasă)
- o linguriță cu esență de vanilie
- 25 grame de cacao (plus încă o lingură pentru tavalit)
Mod de preparare pentru prăjitură cartof
- Rupem biscuiții în 2 sau 3 bucăți
- Punem biscuiții și nuca în vasul robotului de bucătărie și le măcinăm împreună.
- Din lapte, zahăr, unt și cacaoa facem un sirop. Le punem într-un vas pe care îl așezăm pe ochiul de la aragaz și lăsăm pe foc câteva minute, cât să se încălzească până când se topește zahărul. Nu trebuie să fierbem compoziția
- Adăugăm esența de vanilie și apoi turnăm lichidul, așa fierbinte peste amestecul de biscuiți și nucă.
- Amestecăm totul bine până obținem un fel de aluat consistent care poate fi modelat cu ajutorul mâinilor.
- Luăm în mână o parte de aluat, de mărimea unui cartof mai mic și modelăm dându-i o formă lunguiață, nu rotundă. Procedăm la fel cu restul de aluat
- Când am terminat de modelat tot aluatul tăvălim bucățile de prăjitură prin cacao și le așezăm în hârtiuțe speciale, de hârtie, în care se coc brioșele.
- Punem prăjituricile pe un platou și le dăm la rece până în momentul servirii.
Să aveți spor la făcut prăjitură cartof!
Iuliana says
Vă mulțumesc frumos pentru această rețetă delicioasă!
Claudia Vasilache says
cu mare drag, Iuliana :)
Daniela Collins says
E groaznica reteta, a trebuit sa arunc un sfert din lichide si totul plutea in unt cu toate ca am adaugat inca o suta de grame de biscuiti!
Claudia Vasilache says
Nu inteleg cum nu v-a reusit asa o reteta simpla….