Mâncare de vinete cu năut (rețetă de post)
Rețeta de astăzi de mâncare de vinete cu năut are o poveste simpatică. S-a născut dintr-un impuls, exact în fața aragazului. Și incepe cu două vinete stinghere pe care le cumpărasem de ceva timp și pe care nu mai apucam să le gătesc.
Iar când le-a venit rândul și m-am văzut față în față cu ele ne uitam unele la altele, eu mai mult la ele, ce-i drept, eu neștiind cum să le combin ca să am o mâncare gustoasă la masa de prânz, iar ele gândindu-se, probabil, la ce altă legumă le va acompania în tigaie.
Și pe loc am decis! O să le combin cu năut. Altceva nu nici nu aveam la îndemână. Parcă ce poți face rapid, din două vinete, când nu ai alte legume proaspete la îndemână? Improvizezi combinându-le cu ceva din cămară. În cazul meu cu niște năut din conservă.
- 2 vinete de mărime medie
- 100 ml de ulei
- o conservă de năut de 400 de grame
- 3-4 linguri de bulion
- sare, piper, boia de ardei după gust
Mod de preparare pentru mâncare de vinete cu năut
- Curățăm vinetele de coajă și le tăiem cuburi de mărime potrivită, nici prea mici, nici prea mari.
- Pune uleiul într-o tigaie și, când este încins adăugăm vinetele.
- Prăjim vinetele în ulei pentru câteva minute, întorcându-le mereu pentru a se găti uniform.
- Dup 5-6 minute adăugăm năutul din conservă, cu tot cu zeama în care a stat. Am decis să nu arunc acel lichid pentru că este comestibil. Din el se pot face, maioneză, bezele, etc. Mai este cunoscut și sub numele de ”acquafaba”.
- Adăugăm și pasta de tomate, condimentele și lăsăm să se gătească împreună pentru alte câteva minute. Vinetele se gătesc rapid iar năutul din conservă este deja gătit așa că mâncarea de vinete cu năut ia puțin timp ca să fie făcută.
- Când este gata dăm deoparte și servim cu poftă!
Poftă bună la mâncare de vinete cu năut!
[…] Mâncare de vinete cu năut (rețetă de post) […]