Fasole bătută cu ceapă călită și suc de roșii – rețetă de post
Fasolea este un altă legumă iubită de români, după cartof, și folosită foarte des în perioadele de post. E ea așa, un pic mai greu de digerat dar de gustoasă e gustoasă oricum ai găti-o.
Noi gătim cel mai des fasole în perioadele de post pentru că este printre cele mai bune surse de proteine și suplinește cu succes carnea în aceste perioade sau în regimul vegan.
Cu câteva săptămâni în urmă am publicat pe site varianta ardelenească a rețetei de fasole bătută – vezi AICI. Modul de preparare nu diferă prea tare. Cel puțin pentru partea de preparare a piureului de fasole este identică. Ce diferă însă e modul în care se prepară ceapa.
Dacă în ardeal ceapa se călește și la final se adaugă boia de ardei, în celelalte părți ale țării se adaugă bulion sau suc de roșii sau chiar roșii daca e vară și acestea sunt din belșug.
Așa că astăzi o să vă spun cum să faceți fasole bătută cu ceapă călită în varianta ei cu suc de roșii. Sucul de roșii îl puteți înlocui cu pasta de bulion care este mai concentrată și care se folosește în cantitate mai mică.
Abonează-te și tu la canalul de Youtube
pentru a fi la curent cu ultimele rețete video – click AICI
În această rețetă am folosit și puțină boia de ardei, ca în rețeta de fasole frecată ca în Ardeal deși în mod obișnuit nu se pune. Mie mi s-a părut că în această combinație i-a adus un plus de savoare.
Și la această rețetă, ca și la cea anterioară am folosit, la fel, fasole boabe fiartă în prealabil și pe care apoi am pus-o la congelator. Acum doar am scos-o și am pus-o la fiert puțin cât să se dezghețe și să prindă puțin gust de la mixul de legume deshidratate cu care am fiert-o.
- - pentru fasole
- 600 grame de fasole albă fiartă în prealabil
- o lingură cu mix de legume deshidratate
- apă cât cuprinde
- 2 căței de usturoi
- 75 ml de ulei (de măsline sau floarea soarelui)
- sare și piper după gust
- - pentru ceapă
- 3 cepe roșii medii
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui
- 100 ml apă
- 50 ml vin alb
- sare după gust
- 300 ml de suc de roșii
Mod de preparare fasole bătută cu ceapă călită
- Punem fasolea, fiartă în prealabil și scursă de apa în care a fiert sau fasolea congelată într-o oală.
- Peste ea turnăm apa cât s-o cuprindă și adăugăm o lingură cu mixt din legume uscate. Eu folosesc de obicei de la Solaris sau Sanovita.
- Dăm câteva clocote (aproximativ 5-10 minute) cât să mai fiarbă puțin fasolea cu mixul de legume pentru a fi mai gustoasă apoi dăm deoparte oala și lăsăm la răcit.
- Curățăm usturoiul și îl dăm prin presa pentru usturoi.
- Adăugăm în fasole usturoiul, sarea și piperul și, cu ajutorul unui blender vertical o mixăm până se transformă într-o pastă. Nota: Dacă vi se pare că a rămas prea multă apă după fierbere scurgeți fasolea și adăugați treptat cât e necesar ca să ajungeți la consistența dorită.
- Turnăm treptat uleiul, amestecând pentru a-l încorpora. Pentru o consistență mai groasă, mai cremoasă, se poate adăuga ulei în plus. De obicei evit să folosesc prea mult ulei în mâncăruri, din motive de sănătate.
- După ce am încorporat tot uleiul punem fasolea într-un vas și ne apucăm de pregătim ceapa.
- Curățăm și tăiem ceapa solzișori. Nota: Eu am folosit ceapă roșie pentru că mi se pare mai gustoasă dar se poate folosi și ceapă albă.
- Turnăm uleiul într-o tigaie și când acesta este încins adăugăm ceapa.
- Lăsăm ceapa să se rumenească 1 minut după care turnăm apa și lăsăm să fiarbă la foc mediu. Eu prefer această metodă pentru a găti fără a prăji. Este mult mai sănătos așa.
- Când apa s-a evaporat adăugăm sarea sucul de roșii și vinul.
- Continuăm gătirea până când ceapa se înmoaie iar vinul se evaporă. Notă: Adăugarea vinului este opțională. Eu l-am folosit pentru un plus de savoare.
- Când ceapa este gătită, închidem focul și apoi punem acest sos de ceapă peste fasolea din vasul pregătit înainte și servim cu poftă.
Să aveți poftă la fasole bătută cu ceapă și sos de roșii!
[…] și, o prepara fie așa, sub formă de iahnie sau mâncare scăzută de fasole, fie sub formă de fasole bătută sau pate de […]