Fursecuri Arici cu ciocolată – rețeta reinterpretată de fursecuri Arici
Mai țineți minte de rețeta de fursecuri Arici pe care v-am dat-o acum ceva timp în urmă? Dacă nu știți despre ce vorbesc, o găsiți aici, în detaliu. Ei bine, discutând pe Facebook, în comunitatea formată în jurul blogului, despre această rețetă veche și atât de îndrăgită la noi unul dintre membri grupului mi-a dat o idee de reinterpretare a acesteia.
Așa că astăzi vom avea rețeta de fursecuri Arici reinterpretată adică vă voi spune rețeta de fursecuri Arici cu ciocolată. Și nu doar atât! Rețeta de astăzi nu este doar o reinterpretare a celei publicate acum ceva timp pe blog.
Am găsit în caietul vechi de bucate al mătușii mele o altă variantă, cu alte ingrediente. Mătușa mea avea mai multe caiete. A începutul să noteze rețetele, mai schematic, într-un caiet mic, cu cateva pagini, cum sunt cele de azi, tip ”dictando”.
Apoi, când acesta a devenit neîncăpător, le-a rescris și grupat într-un caiet din acela cu arcuri, tip agenda. Acestea două eu le am în original. Mi le-a dăruit mătușa mea în timpul vieții și le-am păstrat cu drag pentru că le consider de o valoare inestimabilă. Pentru mine, cel puțin.
Mai există și o a treia variantă, ultima, mult mai complexă, cu mult mai multe rețete scrise un pic mai în detaliu. Aceasta o am doar pozată. Originalul se află, cum e și normal, zic eu, la fiica ei.
Ei bine, zilele trecute, căutând rețeta veche de prăjitură cu ness și răsfoind toate cele 3 variante de caiet de rețete am observat că sunt 2 rețete de fursecuri Arici. Așa că acum, la varianta reinterpretată am folosit-o pe cea de a doua, cea în care aluatul are și un ou în compoziție.
Rețeta de fursecuri Arici cu ciocolată este, ca și prima, una foarte simplă și ușor de făcut. Este perfectă acum, pentrumesele festive de sărbători dar și în general, la orice masă festivă de peste an.
Sunt foarte ușor de făcut, nu durează mult și, dacă aveți copii, puțeți să-i luați cu voi în bucătărie ca să vă ajute. Vor fi super încântați să modeleze biluțele pentru fursecurile Arici sau să pună ciocolata în mijlocul acestora înainte de a le da la cuptor.
- 150 grame de unt de 65% grăsime
- 1 ou mare
- 70 grame de zahăr pudră
- 185 grame de făină albă de grâu
- un vâf de cuțit cu sare
- o linguriță de esență de vanilie
- 150 grame de miez de nucă
Mod de preparare pentru rețeta de fursecuri Arici cu ciocolată
- Separăm albușul de gălbenuș;
- Peste gălbenuș punem zahărul pudră și frecăm până la completa omogenizare după care adăugăm untul (la temperatura camerei) și mixăm totul bine cu ajutorul mixerului timp de 2-3 minute;
- Adăugăm esența de vanilie, făina și sarea și amestecăm totul încorporând făina până când obținem un aluat moale ca o plastelină, ușor modelabil și care nu se prinde de mâini;
- Dăm aluatului o forma rotundă, îl învelim în folie alimentară și îl dăm la rece (la frigider) pentru cel puțin o oră. Untul se va mai întări și biluțele pentru fursecuri se vor forma mai ușor;
- Între timp măcinăm grosier nuca. Atenție! Nu o măcinăm fin ca pentru umplutura de la cozonac, de exemplu, ci o lăsăm mai mare pentru că va arăta mai bine când se lipește de albuș;
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim tava de la aragaz în care punem hârtie de copt;
- Batem bine albușul cu ajutorul unei furculițe;
- Scoatem aluatul din frigider și rupem din el bucăți mici, cam cât o nucă, cărora le dăm o formă rotundă, de bilă;
- Dăm biluțele formate prin albuș și apoi le tăvălim prin nucă, după care le punem, pe rând, în tavă;
- Tăiem cubul de ciocolată (eu am folosit o ciocolată tae, de menaj, dar se poate folosi orice fel de ciocolată care nu are cremă) în bucăți mici;
Nu uita să te abonezi și tu la canalul de Youtube
pentru a fi la curent cu ultimele rețete video!
– click AICI –
- Facem, cu ajutorul degetului, o gaură în mijlocul fiecărei bucăți de fursec, necopt încă, și punem în ea bucăți mici de ciocolată.
- Dăm la cuptor pentru 20-25 minute, în funcție de cum coace cuptorul;
- Sunt gata atunci când se rumenesc și se colorează pe partea inferioară, cea care stă în contact cu hărtia.
- După ce se coc, se scot din tavă, se așează pe o farfurie/platou și se pot servi ca atare sau pudrate cu zahăr. Mie mi s-au părut suficient de dulci, așa încât nu le-am mai și pudrat.
Tips&Trics
Albușul și nuca rămasă se pot amesteca și adăuga peste ele puțin zahăr. Se formează biluțe care se pun la copt, în tava cu fursecuri, cu 10 minute înainte de a scoate tava din cuptor.
Să aveți poftă și spor la făcut fursecuri Arici cu ciocolată!
Laura says
Vai, ce bine arata! As servi si eu cateva la cafeluta.
Claudia Vasilache says
Multumesc! Hai ca te astept :)
Eva Anca says
Fabulos arata! Sunt sigura ca sunt si delicioase!
Claudia Vasilache says
Multumesc! Da! Super delicioase! :)