Prăjitură răsturnată cu coacăze negre
Cu ultimele coacăze negre din grădină m-am gândit să fac o prăjiturică. Una rapidă, așa cum v-am obișnuit. Așa că m-am gândit că un blat de tip Genoise, adică pandișpan făcut din ouă întregi, pus peste câteva coacăze negre caramelizate în prealabil la cuptor ar ieși numai bine. Și așa a ieșit această prăjitură răsturnată cu coacăze negre.
Visam eu să fac un desert mai complicat și mai rafinat, adică să îi mai pun și o cremă de vanilie peste blatul cu coacăze dar, cum l-am făcut seara târziu, dimineața a prins numai bine varianta asta simplă pentru micul dejun, lângă o cană cu lapte (pentru cel mic) și o gură de cafea pentru adulți.
Dacă aveți timp și vreți să încercați varianta la care m-am gândit eu mi-ar plăcea să reveniți și să îmi spuneți într-un comentariu dacă a ieșit ceva bun. De fapt sunt sigură că ar fi foarte bun. Eventual, dacă aveți mai multe coacăze negre puteți pune peste crema de vanilie cu unt și un jeleu tot din coacăze.
Lăsați imaginația să zburde și testați combinații noi. Ce se poate întâmpla? Nimic rău, cu siguranță.
- - pentru blat
- 3 ouă
- 100 grame de făină albă de grâu
- 75 grame de zahăr
- o lingură cu ulei
- o linguriță cu esență de vanilie
- - pentru coacăze
- 200 grame de coacăze
- 3 linguri de zahăr
- zahăr pudră pentru ornat
Mod de preparare pentru prăjitură răsturnată cu coacăze negre
- Începem prin a aprinde cuptorul la 180 de grade și a pregăti o tavă de 23/24 cm, în care punem hârtie de copt.
- Spălăm afinele, le curățăm de codițe și apoi punem cele 3 linguri de zahăr peste ele și le amestecăm.
- Punem ouăle întregi în vasul mixerului, adăugăm un strop de sare și începem să le batem.
- După aproximativ un minut adăugăm și zahărul și vanilia și continuam baterea până când acestea își triplează volumul și se albesc la culoare.
- Dăm mixerul deoparte și începem să adăugăm treptat făina încorporând-o cu ajutorul unei palete sau a telului, cu mișcări ușoare, de jos în sus, așa cum vezi și în video de mai jos.
- La final adăugăm și uleiul și în încorporăm la fel, cu mișcări ușoare, de jos în sus.
- Înainte de a începe să adăugăm făina în blat punem coacăzele date prin zahăr într-o tavă pe care o dăm apoi în cuptorul încins pentru 10 minute.
- După trecerea timpului scoatem tava și turnăm peste ea compoziția de blat făcută așa cum v-am explicat mai sus.
- Nivelăm și apoi dăm iar tava șa cuptor pentru aproximativ 25 de minute (în funcție de cum coace cuptorul).
- Facem testul cu scobitoarea și, dacă iese curată, scoatem tava cu prăjitura din cuptor și lăsăm la răcit, mai întâi cât să ne permită să scoatem prăjitura din tavă.
- Desprindem hârtia de copt și răsturnăm prăjitura pe un grătar așa încât să avem afinele la suprafață.
- Lăsăm la răcit și apoi tăiem cuburi de mărimea dorită, pudrăm cu zahăr și servim cu poftă.
Să aveți spor la făcut prăjitură răsturnată cu coacăze negre!
Leave a Reply