Sirop de vișine pentru iarnă făcut din fructele întregi. Cum să faci sirop de vișine fără a scoate în prealabil sâmburii de la vișine. Cum poți să faci gem de vișine și sirop de vișine din fructele întregi, cu sâmburi cu tot.
Astăzi o să vă povestesc cum am făcut eu sirop de vișine pentru iarnă folosind vișinele întregi, adică fără să le scot sâmburii în prealabil. Să nu înțelegeți că am folosit în final și sâmburii pentru a face siropul. Nu! I-am înlăturat dar nu i-am scos de la început. Adică nu am făcut acea muncă plictisitoare și mare consumatoare de timp de a scoate manual sâmbure cu sâmbure din fiecare vișină.
Cum producția de vișine de anul acesta a fost una foarte mare și cum pusesem pe iarnă destule borcane cu dulceață și cum ne săturasem să tot scoatem sâmburi de la fiecare vișină în parte dar nici nu ne-am îndurat să le aruncăm am încercat această variantă despre care o să vă vorbesc astăzi.
Ideea e simplă. Nu mai scoți sâmburii de la vișine ci le pui la fiert și apoi treci totul printr-o sită și separi pulpa și sâmburii de zeamă pe care o fierbi în continuare pentru a o lega ca un sirop. Complicat? Nici vorbă. Doar un pic mai de durată atunci când va trebui să treci totul prin sită. Însă nu se compară cu timpul pe care și l-ar lua să scoți sâmburii de la 4 kilograme de vișine cum am avut eu.
Ideea de a face siropul de vișine în acest fel mi-a venit după ce am citit despre modul acesta de preparare în cartea de bucate a Silviei Jurcovan. Diferența e că eu am vrut să folosesc și pulpa de la vișine. Mi s-a părut o risipă să o arunc. Așa că am făcut câteva sticle de sirop dar și un borcan cu gem improvizat.
Dacă nu doriți să faceți și gem de vișine urmați indicațiile de la finalul rețetei ca să obțineți doar un sirop clar de vișine.
- 4 kg de vișine cu tot cu sâmburi
- apa cat sa le cuprinda (aprox.2 litri)
- 2 kilograme de zahăr
- zeama de la o lămâie
Mod de preparare sirop de vișine pentru iarnă făcut din fructele întregi
- Spălam vișinele și le punem într-o cratiță încăpătoare.
- Turnăm apa peste ele cât să le cuprindă și le punem la fiert până când vișinele fierb și începe să ”crape” pielița.
- Oprim focul și lăsăm să se răcească.
- Strecurăm și separăm vișinele de zeama lăsată.
- Punem vișinele într-o strecurătoare și le pasăm ca să se desfacă și să se separe sâmburii de pulpă.
- Partea pasată și zeama obținută din fierbere o punem într-o cratiță și adăugăm zahărul.
- Punem la fiert până când se leagă siropul.
- Dăm deoparte și lăsăm să se răcească după care mai filtrăm încă o dată totul trecând printr-o sită în care am pus și tifon. În felul acesta obținem un sirop fin dar în același timp folosim și pulpa pentru a face puțin gem de vișine.
- Siropul obținut îl mai punem iar pe foc, adăugăm zeama de lămâie și după ce începe să clocotească oprim focul și îl turnăm fierbinte în borcane sau sticle sterilizate în prealabil.
- La fel procedăm cu pulpa rămasă și transformată în gem de vișine.
- Închidem capacele și întoarcem borcanele cu susul în jos, le lăsăm câteva minute apoi le întoarcem în poziția normală, le acoperim cu pături și le lăsăm să se răcească lent.
- Le punem în cămară și le servim pe timpul ierni. Sau, dacă e vorba de o cantitate mică putem să punem în frigider și servi în câteva zile.
Notă
Dacă faceți o cantitate mică de sirop sau nu doriți să folosiți și pulpa de la vișine nu le mai pasați.
Puneți siropul rezultat din fierberea vișinelor într-o oală, adăugați zahărul și apoi fierbeți până când se leagă.
Turnați după aceea siropul fierbinte în borcane și urmăriți pașii pe care vi i-am spus mai sus.
Să aveți spor la făcut sirop din vișine întregi!
Leave a Reply