Blat de tort de post (vegan)
Anul acesta s-a nimerit ca ziua băiețelului meu s-o fac în post. Așa că am avut musafiri care nu consumau carne, lapte sau ouă și a trebuit să pregătesc un meniu de post. Partea cea mai grea mi s-a părut desertul și în mod special tortul.
Cum cel mic își dorea, ca orice copil un tort a trebuit să încerc o variantă de tort de post. Mai făcusem un tort de post anul trecut, cu ciocolata și vișine (vezi aici rețeta) însă am considerat că nu e chiar unul festiv potrivit pentru aniversarea a 7 ani. Așa că am încercat ceva mai rafinat.
Știu că de obicei copiii prefera torturile cu imagini pe ele dar eu am noroc ca al meu nu e mare fan al acestei mode dar că e mare iubitor de ciocolată. Așa că l-am convins să facem un tort super ciocolatos dar de post
Înițial am testat o variantă cu cremă gen budincă dar nu i-a plăcut. Așa că în final am ajuns la formula de succes al unui tort de post: blat de tort de post și cremă ganache de post – vezi aici rețeta.
Să o luăm însă metodic și să vedem mai întâi cum se face un blat de tort de post cu o consitență umedă, un blat de tort care, deși nu are lapte, unt, ouă este la fel de bun ca și unul ”clasic” care le conține.
- 220 de făină albă de grâu
- 300 ml apă
- 10 grame de Nesquick sau ness (dacă nu aveți copii)
- 100 grame de zahăr
- 75 ml de ulei de floarea soarelui
- 20 grame de cacao
- 50 grame de gem de prune
- ½ linguriță cu oțet
- 1 linguriță cu praf de copt
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de esență de vanilie
- Nota:dacă nu aveti ness sau Nesquick puteți să folosit 300 ml de cafea concentrată
Mod de preparare pentru rețeta de blat de tort de post
- Aprindem cuptorul la 170 de grade și pregătim o tava de tort, de 18 cm, cu pereți detasabili. Ungem cu puțin ulei fundul și pereții tăvii. Punem hartie de copt de jur împrejurul pereților iar pe fund presărăm puțină făină.
- Diluam ness-ul în apă ca să obținem un lichid cu gust de cafea. O cafea mai slabă.
- Punem într-un vas cafeaua, uleiul, gemul și zahărul. Amestecăm cu ajutorul unui tel până se topește zahărul (3-4 minute).
- Amestecăm făina, cacaoa și praful de copt și le adăugam treptat peste ingredientele lichide amestecând până la încorporare.
Vezi mai jos și cum se face negresa de post
Pentru rețete video nu uita sa te abonezi
și tu la canalul de Youtube – click AICI
- La final adaugăm și bicarbonatul stins în prealabil cu oțetul (turnam oțetul peste bicarbonat).
- Compoziția obținută o turnăm în tava pregătită în prealabil.
- Dăm tava la cuptor pentru 40-45 de minute în funcție de cum coace cuptorul fiecăruia.
- Facem testul cu scobitoarea și dacă iese curată scoatem tava din cuptor.
- Lăsăm puțin la răcit după care scoatem cu grijă blatul din tava, îl transferăm pe un grătar de metal și lăsam să se răcească răcit.
- După ce s-a răcit îl tăiem în patru pe orizontală și folosim crema dorită pentru a face tortul.
Iată, în poza de mai jos și cum arată tortul de post pregătit cu acest blat de tort de post.
Rețeta lui o puteți găsi aici.
Să aveți spor la pregătit acest tort cu blat de post!
Alexandra says
Buna. Aș putea face blatul fără cafea in schimb să pun nuci sfărâmate și prăjite în el? Va fi un tort pentru copii de 10 ani și e destul crema de ciocolata, aș face blatul fără. Sau poate ai o rețetă de blat umed de post dar alb. Este foarte important sa fie tortul fără lactate pentru sărbătoritul este alergic la lapte. Mulțumesc!
Claudia Vasilache says
Buna, Alexandra! Din pacate abia acum am vazut comentariul tau. Insa, oricum, nu as fi putut sa te ajut pentru ca nu am o reteta pentru un astfel de ”blat alb”. Nu am testat asa ceva si nu as sti sa iti spun. Insa, multumesc pentru sugestie. Am sa caut informatii si am sa testez sa vad daca se poate face astfel de blat, alb, de post, fara lactate.
Ionela says
Mie mi-a crapat blatul la suprafata, nu știu care ar putea fi cauza.
Claudia Vasilache says
De la praful de copt mai crapa dar se inlatura partea de la suprafata adica il nivelati si ramane restul care e ok.
Oltea says
Mi_a ieșit prea subțire compoziția…poate reușiți sa refaceți rețetă fără cicoare și cu cantitatea de faina potrivita
Claudia Vasilache says
Compozitia trebuie sa iasa mai subtire pentru ca blatul sa fie umed in final.
O sa refac reteta pentru ca, probabil acolo la cicoare este problema si nu am explicat cum trebuie.
Multumesc pentru ca mi-ati spus. O zi frumoasa!
Cecilia says
Am facut doua blaturi folosind aceasta reteta, pentru fiul meu ce a implinit ieri unu anisor, dar cu mici modificari: nu am folosit cicoare si am inlocuit cacaoa cu karob. Totusi mi s-a parut si mie putin subtire compozitia, dar am patit asta la primul blat unde nu am pus destul karob si a trebuit sa mai adaug niste faina. La al doilea blat am pus karob cat era cantitatea de cacao si mi s-a parut mai ok.
Cu toate astea a iesit foarte bun la gust.
Multumim pentru reteta!!!
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca v-a iesit! Si mai ales ca v-a placut. Da, faina este de mai multe tipuri…la fel si karobul difera la consistenta fata de cacao. Cumva sunt multe variabile care pot sa duca la alt rezultat. Ideea e ca aluatul sa fie ca o smantana mai groasa.
Csabi says
Bună ziua,
Amestecul mi-a ieșit prea subțire, 500ml apă + 75ml ulei cu 220g făină + 100g zahăr + 20g cacao, plus, bineînțeles, și celelalte ingrediente.
A mai trebuit să adaug 200g de făină în plus.
Unde am greșit?
Cornelia says
Apa se foloseste pentru cafea
Claudia Vasilache says
Da, pentru cafea! Am sa refac blatul si sa cantaresc exact cat a fost dupa ce am facut cafeaua ca sa nu mai existe dubii. Multumesc ca mi-ati spus sa nu se intelege bine. :)
Claudia says
Buna
Multumesc frumos pentru reteta
Ma intrebam ce rol are cafeaua de cicoare si daca poate fi inlocuita sau omisa in aceasta reteta?
Claudia Vasilache says
Buna!
Cafeaua ii da o aroma, un gust mai bun blatului. Prajiturile de post sunt in general cam seci, nu au gust asa ca celelalte si atunci il mai ajutam cu artificii dintr-astea :)
Se poate pune cafea obisnuita daca cei care il consuma nu au interdictie.