Cozonac de post cu nucă și rahat
Nu e prima dată când fac cozonac din aluat de post. Am făcut cu umpluturi diferite, fie cu nucă, fie cu rahat. Dar mi-a venit ideea să le să le și combin, adică să fac un cozonac de post cu nucă și rahat.
Asta pentru că cel mic al meu a devenit fan ”jeleu” adică, de când a descoperit rahatul, evident că i-a plăcut și mai degrabă vrea să mănânce ceva cu aluat în care umplutura e cu rahat decât altceva.
Și ca să-i fac pe plac, am găsit această combinație. Asta pentru că mie mai degrabă îmi place cozonacul cu nucă. Mi se pare că este mai gustos decât cel doar cu rahat.
Așa că, dacă aveți membri de familie cărora le place nuca și alții cărora le place rahatul rezolvați imediat problema combinându-le.
La fel de bine se poate face și un cozonac cu nucă și rahat dar cu aluat de frupt. Va ieși la fel de bun sau poate chiar mai bun. Depinde de gusturi.
- 1250 grame de faină albă de grâu
- 150 grame de zahar
- zeama si coaja de la o lamaie și o portocală
- o linguriță cu sare
- 10 grame de praf de copt
- o lingurita de turmeric macinat
- 50 grame de drojdie proaspătă
- 450 ml apă carbogazeificată
- 150 grame de ulei
- - pentru umplutură
- 300 de grame de nucă
- 100 de grame de zahăr
- doua-trei linguri de cacao
- esență de rom
- 1 linguriță cu praf de copt
- 50 de grame de faină
- un pahar de apă
- 400 grame de rahat
- semințe de susan alb și negru (opțional)
Mod de preparare cozonac de post cu nucă și rahat
- Frământăm un aluat așa cum am explicat în rețeta de cozonac de post cu nucă (vezi aici explicatiile),
- Îl lăsă la dospit la loc călduț pana când își dublează volumul.
- Cât aluatul stă la crescut, ne ocupam de rahat. Îl tăiem, după preferință în forma de bastonașe subțiri sau cubulețe.
- Pregătim și umplutura din nucă amestecând nuca cu zahărul, cacaoa, apa, praful de copt, făina. Obținem în final un fel de crema de nucă pe care o vom folosi la umplut.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim două tăvi lungi, dreptunghiulare de 36/13 cm, pe care le tapetam cu hârtie de copt.
- După ce aluatul a crescut în volum ne apucam de format cozonacii.
- Împărțim aluatul în două iar rahatul și nuca în patru. Luam o jumătate de aluat și îl împărțim la rândul lui în două.
Vezi si cum se face negresa de post cu nuca si gem
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru a fi primul care afla noutatile!
- Presărăm făina pe masa de lucru și întindem, cu ajutorul sucitorului, fiecare bucată de aluat în parte.
- Ungem cu o parte din crema de nucă și punem din loc în loc bucățile de rahat.
- Rulăm fiecare foaie și apoi împletim două bucăți, una cu cealaltă formând astfel cozonacul pe care îl vom pune în tava pregătită în prealabil.
- Procedam la fel și cu celelalte două părți de aluat rămase după care lăsăm cozonacii la crescut, în tava așezată la loc călduț și ferit de curent pentru încă o jumătate de oră după care dăm tăvile la cuptor, la foc mediu, timp de 40 – 45 de minute, in functie de cuptor. Nota: Putem unge cu puțin ulei suprafața cozonacilor înainte de a da tăvile în cuptor.
- Când observăm ca încep să se rumenească facem testul cu scobitoarea și când sunt gata îi scoatem din cuptor și îi lăsam la răcit.
- Presăram cu zahar pudră, tăiem felii și servim cu poftă :)
Poftă bună la cozonac de post cu nucă și rahat!
Leave a Reply