Ciorbă de cartofi cu coaste afumate și smântână
Profitând de faptul că la o măcelărie am găsit acel fel de oase afumate pe care mi le doream, am încropit rapid o ciorbă de cartofi cu coaste afumate și smântână de îți lasă gura apă, fără să îți golească și punga. Despre ce fel de oase e vorba? La micile măcelării poți afla uneori adevărate „comori culinare”, unele produse „ne-standard” ca să le zicem așa.
Ei bine, într-o zi am găsit la categoria „oase afumate” niște costițe grozave, care aveau și multă carne pe ele. La preț de … oase. Ce mai, chilipir curat mi-am zis, așa că am luat cam vreo două kilograme.
În final am scos de pe ele mai mult de un kilogram de carne excelentă și a avut și câinele nostru (zis și Halviță) parte de un festin pe măsură. Dacă nu vei fi așa de norocos ca mine, caută să cumperi în loc costiță afumată, din aia cu oase, nu din cea care seamănă cu un kaizer.
- Oase (de costiță) afumate – 2 kg
- Cartofi – 1 kg
- Legume: doi morcovi (potrivit de mari), doua cepe (potrivite, de asemenea)
- Suc de roșii (sau bulion) – trei linguri
- Apă (desigur, cum altfel?)
- Borș acru (de putină i se mai zice)
- Smântână pentru dres (cam trei – patru linguri)
- Condimente (sare, piper)
Mod de preparare pentru ciorbă de cartofi cu coaste afumate
Sunt necesare puține ingrediente, după cum se vede, iar rețeta este simplă. Trebuie însă ceva răbdare, dar oricum poți face și altceva în timp ce toate fierb. Desigur poți modifica după necesitățile familiei toate ingredientele. La cantitățile pe care le-am dat aici ar trebui să faci 5-6 litri de ciorbă. Și totuși, cum să procedezi?
După ce se spală bine cu apă rece, oasele se pun la fiert cu ceva mai multă apă decât le-ar cuprinde, așa că vei avea nevoie de 3-4 litri de apă. Carnea de pe oasele afumate este bună de mâncat și așa, dar eu recomand să fie fiartă bine, ca să devină moale, că așa îi stă bine unei cărni într-o ciorbă. În plus, din oase mai iese și o zeamă excelentă.
Cât timp fierb oasele (cam o oră), se spală și se curăță cartofii. Se taie în cubulețe ca pentru ciorbă, nu prea mari, nu prea mici după care se lasă în apă rece.
Cât stau cartofii în apă trecem la spălat și curățat legumele. Eu am secretul meu pentru această ciorbă, dar și pentru alte mâncăruri. Jumătate din legume le tai bucăți și le pun la fiert cu ceva apă și sare. Celelalte legume le tai bucățele mici (ceapa adică) și le dau pe răzătoare (morcovul adică), apoi le călesc doar puțin în ulei, cam un minut-două. Fac operațiunea asta chiar în oala mare în care voi face ciorba.
După ce călesc legumele adaug puțină apă și sare și le mai las așa să fiarbă lent, apoi mai adaug ceva apă și le fierb în continuare. Legumele lasă astfel întreaga lor savoare și aromă și nu am nevoie de alte arome. Niciodată eu NU folosesc la mâncăruri arome din legume uscate (gen Vegeta sau Deli Kat).
După ce ai făcut așa cum ți-am povestit mai sus, pune ceva apă și adaugă cartofii, apoi încă puțină apă cât să-i cuprindă. Apoi pasează legumele care au fiert separat, adaugă sucul de roșii și apa în care au fiert și totul fierbe în oala mare.
Cartofii fierb în jur de 20 de minute (depinzând de soi), așa că între timp scoate și oasele din apa în care au fiert și pune-le în oala mare. Adaugă apoi și zeama de la oase strecurată.
Evident că mai adaugi, dacă e nevoie, sare și piper după gust, iar la final, tot după gust, borșul acru de putină. Eu am pus cam o jumătate de litru, dar gustă și decide singur(ă) cât de acră vrei ciorba.
Un alt secret pe care vreau să-l împărtășesc cu tine: pune borșul după ce toate sunt fierte, pentru că acesta „întărește”, iar dacă ceva nu a fiert bine (cartofii de exemplu), va fierbe mult mai greu după adăugarea borșului.
După ce ai închis focul, poți să dregi borșul cu smântână. Peste cele 3 – 4 linguri de smântână puse într-un bol, pui niște ciorbă, diluezi și apoi pui totul în oala mare, amestecând ca să uniformizezi. Pui capacul la oală pentru că e gata.
Poți să-i chemi pe ai tăi la masă, dar nu chiar acum, pentru că mâncarea e clocotită. Mai așteaptă o jumătate de oră, dacă reziști tentației!
Poftă bună la ciorbă de cartofi cu coaste afumate și smântână!
Bianca says
Foarte buna reteta, azi am incercat-o. Nu am aplicat si secretul din simplul fapt ca am inteles abia la final cum ar fi trebui sa fac. Nu ma prindeam ce legume ai fiert separat, deci lucrezi cu 3 vase in reteta asta.
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca ti-a placut :) Multumesc si pentru feed back. Am sa incerc sa corectez textul ca sa fie mai explicit .0
Bratu Gabriela says
in general nu ma omor dupa ciorba cu carne, dar parca imi miroase a afumatura! si ma ia pofta, ma duc sa iau iama-n ciorba mea, ca doarc ce-am luat-o de pe foc!
Dragomir Cristina says
este una din ciorbele mele preferate, nu are cum sa nu iasa buna daca ai cartofi din aia pastosi si afumatura de calitate. Imi ploua in gura grav.
Claudia Vasilache says
Sotul meu e de vina. E reteta lui. Asa ca nu imi asum nicio raspundere :))))))))))))