Ciorbă de năut, rapidă și de post
Când nu mai știi ce să gătești ce poți face? Evident, încerci combinații noi chiar și atunci când vine vorba de o ciorbă. Sau mai ales atunci pentru că eu una sunt mare amatoare de borșuri, supe, ciorbe.
Mai puțin mă tentează, recunosc, supele cremă. Nu știu de ce dar nu ma atrag. Prefer o ciorbă acrită cu borș de putină făcut de mama mea decât o supă cremă. Mi se pare mai gustos.
Și dacă tot vorbim de borșul de putină al mamei mele, poți afla de AICI cum se pregătește.Sper să-âi fie de ajutor sfaturile din acel articol.
- o cutie de năut de 400 grame
- un morcov mare
- o bucată de țelină
- o bucată de păstârnac
- o ceapa medie
- un ardei gras roșu
- două linguri de ulei
- 1,5 litri de apă
- 400 grame de roșii din conservă
- o mână de fidea
- 500 ml de borș de putină
- sare și piper după gust
- o mână de pătrunjel
Mod de preparare pentru rețeta de ciorbă de năut
- Spălăm și curățăm legumele de semințe și coajă.
- Dăm morcovul pe răzătoare, țelina, ardeiul și păstârnacul le tocăm cuburi mici.
- Ceapa o tocăm mărunt.
- Într-o oală încăpătoare punem cele 2 linguri de ulei și când sunt încinse adăugăm morcovul ras.
- Lăsăm să se călească o jumătate de minut, amestecând cu o furculiță după care adăugăm celelalte legume și o parte din apă cât să le cuprindă.
- Lăsăm să fiarbă la foc mediu și când sunt pe jumătate gătite adăugăm și restul de apă, încălzită în prealabil și punem năutul din conservă scurs de zeama în care a stat acolo și roșiile tocate.
- Continuăm fierberea până când se gătesc de tot legumele și la final adăugăm fideaua, borșul de putină încălzit, sare și piper după gust.
- Mai dăm un clocot după care punem pătrunjelul tocat, închidem focul, acoperim cu un capac și lăsăm așa câteva minute (să se infuzeze pătrunjelul) după care putem servi cu mare poftă. Vă asigur ca este la fel de bun ca o clasică ciorbă de fasole.
Să aveți poftă la ciorbă de năut!
CUC DOREL says
De ce nu folosim limba romana in tara noastra? Sunteti mai cu mot daca folositi engleza?
Esperanza says
Deci, nimic mai simplu decit fierberea nautului – reusita garantat!
De cu seara se pune nautul cu 1 lingurita de bicarbonat si apa multa pt. ca isi dubleaza volumul.
A doua zi se arunca apa si se clateste nautul bine. Se pune apa rece proaspata cu sare si se fierbe dupa cum vrem sa il folosim. Deci pt. ciorbe, supe – se programeaza la 15 – 20 Min. pt ca mai fierbe cu ingredientele din supa inca 10 Min.
Daca facem hummus trebuie sa fie mai bine fiert, deci intre 25 – 30 Min. maxim. Testati l si hotariti singure.
Daca se pune bicarbonatul direct la fiert se inmoaie si asa dar capata un gust ciudat pt ca alcalinizeaza apa. Mie nu i mi place gustul si chiar si consistenta se schimba.
Acelas procedeu il folosesc si pt. fasole, mazare uscat. Incercati si nu o sa mai vreti altfel – va garantez!
Claudia Vasilache says
Multumesc! O sa incerc si asa desi, cum spuneam, sunt tare dezamagita ca nu am reusit sa fierb cum trebuie nautul avut si m-am chinuit cu el ore intregi dupa care a trebuit sa il arunc pentru ca era tot tare.
Sa vedem asa cum o fi :)
Esperanza says
Eu zic sa nu ne dam usor batute si sa incercam toata viata, pt. ca avem numai de invatat, iar incercatul ne poate duce la reusita- Si mai bogate in experienta.
Nu sinteti de aceeasi parere? Si nu este un sentiment placut schimbul de experiente?
Doar asa a facut si face omenirea progrese, incercind, probind, luind stadiul de reusita al altuia si amplificind o cu experienta lui a dus spre succes deplin ;O)
Deci mult succes – trebuie sa incercati
Claudia Vasilache says
Da, aveti dreptate! M-ati convins/molipsit cu optimismul dumneavoastra! <3
Ion says
?pt cei ce nu au reusit sa fiarba nautul metoda ceva mai simpla este sa_i puneti in apa rece seara iar Ziua urmatoare se schimba apa si sé pun la fiert adaugand o lingura mare de bicarbonat …se topesc singuri?
Dragomir Cristina says
eu am incercat o singura data sa fac, dar din naut uscat, nu din conserva. Am fiert la el pe putin 4 ore si tot tare era. In final am aruncat-o pentru ca nu imi placea gustul si ma plictisisem.
Claudia Vasilache says
Pai ce tot zic eu pe aici mereu: NU mai gatesc cu naut uscat orice ar zice lumea ca ce e in conserva nu e ok. Am fiert si eu cu orele la nautul uscat si inmuiat in prealabil si nimic asa ca… sa nu mai aud de naut uscat. Doar din conserva ca-i mai sanatos cel putin pentru psihic :)))
Bradatanu says
Eu pun un kg. de naut uscat la muiat cu o zi inainte. Apoi, il fierb la oala sub presiune. Il impart in portii pe care le pun la congelator. Scot o puguta atunci cand am nevoie. Il folosesc la salate, in combinatie cu ardei copti, fac hummus, etc.
Claudia Vasilache says
Eu nu am reusit sa fierb nautul. Nu a vrut sa se fiarba si pace :( E posibil ca se se fi intamplat asta din cauza apei dure de la noi :(
Ion says
Nu doamna ,treaba cu apa dura este doar o legenda?repet,se pun in apa rece importante sa fíe rece ,ziua urmatoare se pun la fiert din nou cu apa rece nu puneti apa calda de la robinet direct peste naut pt k astfel se intaresc mai rau si se adauga o lingura de bicarbonat de obicei la 2kg de naut ,atentiie cand apa incepe sa fiarba pt ca o sa scoata multa spuma dar nu va ingrijorati,spumati bine si scadeti focul ,in tímp de 1 ora ar trebui sa fíe numai buni,succes si incredere nautul se fierbe?