Blat de tort cu nuca
De ziua baietelului meu am facut, ca in fiecare am un tortulet asa cum si-a dorit el. De data asta unul cu un blat de tort cu nuca si doua creme de ciocolata. Bine, el nu stie ca cea alba e cu cicolata ci cu frisca. Isi dorea sa fie imbracat tortul in alb dar mie mi s-a parut banal sa il imbrac in frisca asa ca am facut o crema de mascarpone cu ciocolata alba pentru asta.
O sa public si reteta de tort chiar daca pozele nu sunt din cele mai bune pentru ca le-am facut pe fuga. Dar ar fi pacat sa nu scriu reteta pentru ca e un tort simplu si usor de facut si poate o sa vreti sa il incercati.
Pana atunci insa scriu reteta de la blatul de tort pentru ca acest blat de tort cu nuca se poate folosi cu mai multe feluri de creme si puteti sa il faci in alt mod, nu asa cum l-am facut eu. Poate va plac mai mult cremele pe baza de unt si atunci folositi o astfel de crema. Sau poate pur si simplu vreti sa faceti un tort cu frisca si blat de tort cu nuca. Orice si oricum ar fi tot bun va iesi.
Un singur lucru sa mai precizez. Noi suntem obisnuiti cu gustul mai putin dulce al deserturilor asa ca, daca la voi e invers adaugati mai mult zahar in blat.
Modul de preparare si ingedientele sunt aceleasi ca la blatul de tort cu nuca si cacao cu o mica exceptie, am scos cacaoa din compozitie si am inlocuit-o cu aceeasi cantitate de faina alba de grau.
- 4 oua
- 60 grame de faina
- 80 grame de nuca macinata
- 75 grame de zahar
- un varf de cutit de sare
- o lingurita de esenta de vanilie
Mod de preparare pentru reteta de blat de tort cu nuca
- Aprindem cuptorul la 170 de grade si pregatim o tava de tort rotunda cu peretii detasabili si diametrul de 17-18 cm.
- Ungem fundul si peretii acesteia cu putin unt si apoi tapetam cu o fasie de hartie de copt doar peretii detasabili in interior.
- Incepem prin a sparge ouale si separa albusurile de galbenusuri.
- Peste albusuri punem un pic de sare si incepem sa le batem cu ajutorul mixerului pana cand acestea se albesc si isi cresc in volum. Devin ca o zapada pufoasa.
- Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si batem in continuare pana cand devin albicioase si ferme. Daca intoarcem castronul acestea nu vor curge.
- Cernem faina si o amestecam cu nuca.
- Galbenusurile le frecam cu restul de zahar pana cand se albesc si ele la culoare dupa care adaugam succesiv putin albus si amestecam usor, apoi cateva linguri din compozitia de faina si la fel amestecam, pana cand le terminam de incorporat totul.
ATENTIE! Din acest moment NU mai folosim mixerul si folosim o spatula de silicon sau o lingura. Facem miscari usoare, de jos in sus, ca sa mentinem in felul acesta aerarea albusurilor obtinuta mai devreme. Daca batem bine albusurile si facem amestecarea lor cu grija NU avem nevoie de praf de copt. Blatul va creste frumos la copt. - Aluatul obtinut il turnam in tava pregatita mai devreme.
- Dam la cuptor pentru aproximativ 30 minute (la 170 de grade cuptor pe gaz), in functie de cum coace cuptorul.
- Facem testul cu scobitoarea si daca aceasta iese curata stingem focul si mai lasam cateva minute tava inauntru cu usa de la cuptor deschisa. Nu scoatem imediat tava ca sa evitam ca un soc termic sa produca lasarea blatului.
- Dupa 5 minute scoatem tava din cuptor, lasam la racit circa 10 minute cat sa putem manevra fara probleme tava si asa cald cum e, scoatem blatul cu grija dupa care il lasam la racit pe un gratar metalic. Daca l-am lasa in continuare in tava s-ar umezi de la condens.
Folosim blatul de tort impreuna cu diferite creme – vezi aici 7 retete de creme care te-ar putea ajuta sa faci un tort simplu, gustos si sanatos.
Sa iti fie de folos!
[…] blat procedam asa cum am explicat zilele trecute in reteta de blat cu nuca – vezi aici detalii. Insa vom coace 2 blaturi. Asa ca, fie facem aluatul pentru blaturi folosind impreuna cele 8 oua si […]