Stii fursecurile acelea ciocolatoase si atat de des intalnite pe site-urile de gatit din afara? Cele crapate. Li se spune ”crinckles”. Ei bine, acest gen de fursecuri se poate face si in varianta deschisa la culoare. Reteta de fursecuri crapate cu gris este o reteta specifica culturii gastronomice marocane unde o vom gasi sub denumirea de Ghoriba.
Ghoriba sunt niste fursecuri care au in compozitie, in loc de faina, gris. In incercarea de a ma documenta despre aceste fursecuri am gasit o reteta de unde m-am si inspirat. Autoarea blogului, la randul ei se pare ca a preluat reteta dintr-o carte de bucate “CousCous and Other Good Food from Morocco” – autor Paula Wolfert.
In reteta se foloseste ”Semola Rimacinata di Grano Duro” si daca stii putina italiana ai sa intelegi ca este vorba despre un gris macinat mai fin.
Cum eu am avut in casa gris de al nostru, nu stiu de ce calitate, am preferat sa combin faina cu grisul. Am incercat chiar doua variante de combinare. Intr-o prima faza am combinat 250 grame de gris cu 150 grame de faina alba de grau tip 000 (le-am copt 15 minute la 180 grade) si in a doua incercare am combinat 300 faina cu 100 gris (am copt 20 minute la 180 grade).
La prima incercare am aplatizat bilutele de aluat inainte de a le da la cuptor iar in a doua le-am lasat asa. De aceea in pozele de mai jos vor arata diferit. In doua sunt pozate cele rotunde si una e cu cele cu gris mai mult si aplatizate. De aici dar si de la faptul ca proportiile de gris si faina
Nu as putea spune care varianta mi-a placut mai mult. Cred ca depinde de gusturi. Prima, cu mai mult gris in compozitie pare mai frageda insa grisul iese mai mult in evidenta. A doua varianta aduce cumva parca mai mult a biscuite decat a fursec insa ambele sunt la fel de bune.
Cred ca ideal ar fi sa experimentezi si tu cu ce cantitati vrei si sa alegi sa refaci reteta in functie de cum iti place tie. Poate iti place sa se simta grisul mai mult
Fursecurile crapate cu gris (Ghoriba) au la baza o reteta foarte simpla si usor de facut. Poate sa o incerce orice persoana care nu e chiar asa de priceputa la gatit. In general retetele de fursecuri sunt cele mai simple retete de deserturi asa ca nu trebuie sa iti fie teama ca nu iti va iesi. Insa, ca sa nu te incurc o sa scriu doar varianta cu mai putin gris, urmand ca sa scriu separat si cealalta varianta, cu mai mult gris.
- 300 grame de faina alba de grau tip 000
- 100 de gris
- 80 zahar pudra
- 2 oua
- 50 unt
- 40 ulei
- 1 lingurita praf de copt
- un praf de sare
- o lingurita de esenta de migdale
Mod de preparare pentru fursecuri crapate (Ghoriba)
- Punem uleiul intr-o craticioara si il incalzim.
- Cand acesta este cald adaugam in el untul taiat bucati si lasam sa se topeasca si sa se combine.
- Batem bine ouale cu zaharul pana isi schimba culoarea (se albesc) iar zaharul se topeste. Adaugam si esenta de migdale (sau alta esenta daca nu iti place aceasta aroma)
- Adaugam, turnand in fir subtire si mixand in acelasi timp, compozitia lichida de unt si ulei. Amestecam pana la incorporare si apoi lasam mixerul deoparte.
- Adaugam faina cernuta impreuna cu grisul, sarea si praful de copt. Amestecam bine si formam un aluat pe care il vom da la frigider pentru macar 2 ore. Timp in care grisul se va umfla si aluatul se va mai intari putin.
- Inainte de a ne apuca de facut fursecurile scoatem aluatul din frigider si aprindem cuptorul la 180 de grade. Pregatim si tava de la aragaz. Punem in ea hartie de copt.
- Punem zahar pudra intr-un castronel.
- Luam cu mana bucati mici de aluat si le modelam in forma de minge. Dam fiecare biluta prin zahar pudra si o asezam ordonat in tava, lasand putina distanta intre ele.
- Cand am terminat de modelat toate fursecurile dam tava la cuptor pentru aproximativ 20 de minute (in functie si de cum coace cuptorul fiecaruia). Sunt gata cand incep sa se crape deasupra.
- Scoatem tava cu fursecuri din cuptor si lasam la racit dupa care le pastram in cutii speciale, inchise ermetic. Se pastreaza mai multe zile …. daca rezistam sa nu le mancam :)
Sa ai pofta la fursecuri cu gris!
Nota: Asa arata fursecurile cu mai mult gris in compozitie si aplatizate inainte de a le baga la cuptor
o femeie says
Arata minunat! Si am mancat din astea la o patiserie marocana, dar cred ca foloseau faina de migdale + gris. Cred ca merg si cu faina de migdale/ de nuca de cocos/nuca macinata, pt a fi fara gluten.
O sa le incerc, pt ca imi place ideea ca le fac o data cantitate mare si le pot consuma pe termen lung. Cu prajiturile cu crema nu merge asa.
Claudia V says
Nu am avut faina de migdale ca sa incerc varianta asta. Reteta originala, adica aia dupa care m-am ghidat eu era doar cu gris! Dar cum am povestit deja… cu gris mai mult sau doar cu gris in compozitie nu stiu daca o sa placa la toti…
Cu faina de migdale cred ca ies chiar mai fine. Deja mi-ai facut pofta :))) Trebuie sa incerc si asa :)
Cristina Dragomir says
Imi ploua in gura la ele. Si eu fac unele asemanatoare dar cu nuca de cocos in ele.
Claudia V says
Cum adica cu nuca de cocos intre ele? Le ”lipesti” cu crema?