Panna cotta cu capsuni este un desert foarte usor de facut si ar fi pacat sa nu il incercati acum, pana nu se termina sezonul capsunilor adica cat inca mai sunt pe piata la discretie si din productie autohtona. Stiti desigur ca nu se compara gustul capsunilor culese acum cu cele aparute in primele luni din an, care numai gust de capsuni nu au.
Daca tot am facut siropul concentrat de capsuni trebuia sa il folosesc la ceva. Si cum mai aveam si alte capsuni in frigider am facut rapid, spre incantarea membrilor familiei, o panna cotta cu capsuni. V-am mai povestit eu ca mie rar imi lipseste smantana din frigider asa ca nu era o problema sa fac reteta. Lapte am folosit din cel pe care il primeste fiul meu de la gradi si care trebuie si el cumva valorificat. Iar restul e … poveste :)
De fapt prea multa poveste strica asa ca ar fi bine sa va scriu rapid reteta de panna cotta cu capsuni si sa va recomand inca o data sa o incercati … pentru ca merita :)
Reteta de panna cotta cu capsuni
- Ingrediente pentru reteta de panna cotta cu capsuni
300 grame capsuni (200 ml net)
400 grame smantana pentru frisca de 20% grasime
300 grame de lapte cu 1,5% grasime
100 grame de zahar
un plic de zahar vanilat
18 grame de gelatina
- Mod de preparare pentru reteta de panna cotta cu capsuni
- Spalam bine capsunile si le pasam cu ajutorul blenderului sau robotului de bucatarie.
- Cu ajutorul unei site strecuram piureul obtinut si separam semintele de restul pulpei blenduite. NOTA: Din cantitatea de 300 grame de capsuni am obtinut un 200 ml piure de capsuni fin, fara seminte.
- Punem intr-o oala cu fund dublu smantana impreuna cu cei 200 ml de lapte, adaugam zaharul, zaharul vanilat si piureul de capsuni si amestecam bine cu telul.
- Punem oala pe aragaz, la foc mediu si lasam sa se incalzeasca lichidul pana cand ajunge la 80 de grade, amestecand din cand in cand. NOTA: Daca nu aveti termometru puteti aproxima aceasta temperatura observand lichidul din vas. Daca incep sa apara bule de aer care se sparg e cazul sa luati vasul de pe foc inainte de a ajunge la punctul de fierbere. Mare atentie sa nu lasati sa fiarba!!!
- Cand este gata, luati vasul de pe foc si lasati la racit timp in care timp pregatiti gelatina.
- Intr-un bol de marime potrivita, puneti laptele si gelatina si lasati la inmuiat zece minute
- Puneti vasul pe baie de aburi si topiti gelatina pusa in lapte la inmuiat.
- Cand gelatina este topita in totalitate luati trei-patru linguri din compozitia de lapte, smantana si capsuni si adaugati in cea de gelatina.
- Amestecati bine si apoi turnati lichidul obtinut peste cel din care ati luat inainte cateva linguri. Amestecati foarte bine si apoi turnati in formele dorite. Puteti folosi pahare, forme de briose, vase de ramekin, etc.
- Lasati sa ajunga la temperatura camerei si apoi dati la frigider pana a doua zi, ca sa se intareasca gelatina.
- Decorati dupa preferinte. Eu am folosit sirop concentrat de capsuni (gasiti reteta aici) si frunzulite de menta.
Pofta buna sa aveti!
Andreea-Elena says
Mama cum arata, mi-a lasat gura apa! O sa incerc sa fac si eu.
Claudia V says
Ma bucur ca iti place cum arata :)
Sper sa iti placa si la gust ;)