Zilele trecute, am primit o provocare de renumitul brand de produse naturiste Solaris, odata cu lansarea unei noi marci de remedii naturale, numita Benefica, provocare lansata sub ”umbrela” hastagului #vreausastiu si care ne indeamna sa vorbim, in cateva cuvinte despre cum ne ingrijeau parintii nostri in copilarie cand durerile de gat ne cam tineau captivi in casa pe cand noi am fi dorit, de exemplu, sa zburdam prin zapada la sanius.
La cum e vremea anul asta, zilele cu zapada multa si derdelus sunt, din cate se pare, doar amintiri, insa durerile de gat tot ne mai bantuie si ne someaza sa le tratam. Intrebarea este deci, cum le tratam cand eram copii si cum le tratam acum?
Leacuri si remedii naturale pentru durerea de gat
Cel putin cand am eu copilarit, tin minte ca erau des folosite remediile pe care unii azi le numesc ”leacuri babesti” dar care, din fericire, chiar functioneaza si trateaza, evident afectiunile nu foarte grave, caz in care trebuie neaparat sa ne adresam medicului.
Asta dupa ce initial incercam prin mijloace mai blande sa rezolvam problema. Stim cu totii ca nu e bine sa ne aruncam de la prima durere la luat antibiotice. Sunt multe studii facute care arata ca organismele noastre devin din ce in ce mai rezistente la antibiotice si ajungem sa le luam de multe ori degeaba si chiar cu efecte negative.
Asa ca, nu mai bine incercam noi in primul rand sa ne intarim imunitatea printr-o alimentatie corespunzatoare care sa cuprinda multe fructe si legume de sezon, cu bogat continut in vitamina C, sa incercam sa tratam simptomele bolii folosind remedii naturiste si da, ”leacuri babesti”, si abia in ultima instanta sa recurgem la ingurgitat medicamente alopate, si in special antibiotice?
Unul dintre ”leacurile babesti” cu care ma tratau de durere in gat parintii mei cand eram mica, este si compresa din cartof ras, imbibat in otet. La o altfel de compresa am apelat si cand baietelul meu a avut dureri de gat. Evident dupa multe proteste, cum ca miroase urat, ca e prea rece, ca bla, bla. Apoi, cand a vazut ca incepe sa il mai lase durere a ajuns sa ceara singur compresa cu cartof si otet chiar daca nu ii placea mirosul.
In afara de comprese de genul acesta am mai apelat si la pastilute cu albastru de metil care dezinfecteaza zona gatului dar si la multe ceaiuri calde indulcite cu miere de albine. Uneori mai folosesc si putina miere de albine combinata cu cateva picaturi de tinctura de propolis insa cam evit combinatia pentru ca tinctura are si alcool si cum stiti, pentru copii nu prea e ok.
Asa ca nu pot decat sa ma bucur ca Solaris a scos pe piata produsele Benefica Propoforte care au o concentratie ridicata de propolis purificat – pana la 850 de mg propolis in fiecare comprimat. Deci nu mai trebuie sa imi fac probleme in ce priveste alcoolul din tinctura in cazul in care vreau sa administrez propolis copilului.
In plus, comprimatele din gama Benefica Propoforte sunt imbogatite cu vitamina C provenita doar din surse naturale (fructe de acerola si maces), sunt indulcite cu indulcitor natural din stevia, gustul le este dat de sucul natural de lamaie sau de zmeura iar imunitatea este stimulata natural datorita extractului de agrimonia (turita mare).
Si ca sa revin la subiectul nostru de astazi, adica sa raspund la provocarea lansata de Solaris, am sa mai amintesc, in afara de aplicarea cartofului ras si imbibat in otet si un alt remediu muult mai placut la gust si care tine cumva de sfera culinara. Si era buun si dulce. Adica sa ne doara gatul (pe mine si fratele meu) nu mai era privit ca pe ceva negativ ci din contra ne bucuram cumva pentru ca stiam ca dimineata vom primi un bautura calda, aproape de fierbinte, facuta din lapte, miere si galbenus din ou proaspat. De la un ou proaspat facut de o gaina de curte, crescuta la aer si hranita cu iarba, evident. Plin de vitamine si care in combinatie cu mierea, si ea, la randul ei un cocktail de vitamine, avea efecte miraculoase asupra sistemului imunitar.
Acum ca v-am vorbit despre noua marca de produse Benefica Propoforte si despre cum ne tratau parintii nostri in copilarie, as vrea sa va intreb pe voi, poate aveti timp sa lasati un comentariu mai jos, cum va tratau parintii de durerile de gat si cum va tratati voi, la randul vostru, copii atunci cand sufera de o aceeasi neplacuta durere in gat.
Cine se ofera? Cine ne povesteste primul? :)
Monica traduceri says
Si mama folosea celebra reteta de cartof ras pus pe piept sau legat in jurul gatului. Un alt remediu pe care eu il folosesc pentru baietelul meu cand avem probleme, mai ales cand tusim, e sucul de ceapa. Fiebi o ceapa in 1/2 litri de apa pana se transforma in sirop.E buna la gust e dulceaga si nici nu miroase. Sunt multe “leacuri babesti” care functioneaza si in zilele noastre…din pacate, insa, ingredientele pentru aceste leacursi sunt din ce in ce mai putin “curate”..
Claudia V says
Da, stiu si eu de sucul de ceapa dar nu prea imi place :))
Din pacate, ai dreptate, foarte putine ingrediente au ramas nepoluate, nechimicalizate.
Dar chiar si asa inca isi fac bine treaba :)