In iunie, dupa ce am venit acasa de la Food Bloggers Conference (despre care am scris aici) mi-am dorit sa nu se fi terminat asa repede dar si sa mai fie inca o editie anul acesta. Ei bine, pare-se ca Mos Nicolae a asculta dorinta mea din vara si a facut posibila o a doua editie a acestei minunate reuniuni anuale a bloggerilor culinari, pe 4 decembrie 2015, la Bucuresti.
Organizata in mod profesionist tot de catre de Evensys, conferinta a reunit bloggeri culinari din toata tara, bloggeri generalisti interesati de subiectul gastronomie, bucatari profesionisti, reprezentanti ai unor firme de profil, etc, la Radisson Blu Hotel Bucuresti si s-a desfasurat, de data aceasta intr-una din salile special amenajate din superba incinta a Radisson Blu Hotel Bucuresti lideri de piata atat pe zona de ”accomodation” (cazare) cat si ”food and baverage”. Un hotel superb, asa cum puteti vedea si in pozele de mai jos si unde Mos Craciun ne astepta deja in holul de la intrare
inainte de a urca la etaj unde au avut loc lucrarile conferintei.
Daca in vara drumul la conferinta a insemnat pentru noi o mini vacanta de trei zile, cu ocol si oprire in Brasov, de data aceasta, iarna fiind, am decis sa fie un tur de forta, un drum lung, dus-intors cu o intoarcere in aceeasi zi acasa. Asa ca la trei si jumatate, impreuna cu sotul meu care este un bun sofer, am plecat la drum cu masina personala catre Bucuresti. Am calatorit bine, avand noroc ca vremea a tinut cu noi si a fost cu temperaturi si conditii de drum mai mult primavaratice si la ora 9 eram in fata hotelului. Obosita, bineinteles, dupa o noapte aproape nedormita, ar dornica sa ma intalnesc cu ceilalti bloggeri culinari pe care ii cunosc si cu care am legat prietenii virtuale si sa cunosc oameni noi care au aceeasi pasiune de natura culinara.
Inca de la inceput, adica odata cu inregistrarea participarii la conferinta cei prezenti au fost intampinati de catre organizatori cu mici cadouri marca LIDL Romania, care a fost sponsorul principal al acestei editii, micul dejun cu bunatati de toate felurile constant chiar din diferite preparate din colectia Deluxe a acestui cunoscut lant de magazine.
si bineinteles de catre ceilalti sponsori Staropramen, Haagen-Dazs, Electrolux, Edenia, Red Square Vodka, prin micile surprize culinare din holul conferintei.
As vrea sa amintesc aici gestul frumos al celor de la Electrolux, care au sarbatorit 5 ani de #passion4cooking, si care n-au intampinat cu cate o briosa personalizata, cu numele blogurilor participante la conferinta.
Delciosul desert creat chiar de noi cu inghetata Haagen Dazs
Programul conferintei si ce mi-a placut
Conferinta a avut trei parti si, de data aceasta a fost transmisa online, integral pe net :
– in prima parte a zilei un seminar de doua ore despre noile tendinte in ce priveste ”Food Trends” in care ne-au vorbit Ana Naie (blogger la EasyPeasy.ro) despre food coaching si schimbarile in alimentatie, Irina Smeu (cercetator stiintific la IBA Bucuresti) despre siguranta alimentara. Chef Bogdan Alexandrescu, adica chef Dexter dupa cum il stiti da la prima editie Masterchef a vorbit despre ce se afla in spatele unui plating perfect, despre responsabilitate (”…doar prin educație, informare și conștientizare putem obține integritatea…și nu doar cea alimentară!”) iar in pauza ne-a facut o mica demonstratie culinara la standul Edenia Foods.Ultimul vorbitor a fost Bernd Kirsch (Area Executive Chef Central Europe, Radisson Blu Hotel, Bucharest) care ne-a vorbit despre noile tendinte in ”food and baverage” si cum au fost acestea aplicate in meniul lantului hotelier Radisson Blu.
– a doua parte a zilei a fost impartia in doua conferinte. Prima a fost ”Blog Talks” – cu discutii libere axate pe partea de foodblogging despre sursele de inspiratie pentru un blogger culinar, povestile din spatele retetelor, etc Dintre vorbitori, care au fost cinci la numar cei mai activi si pe care eu, personal i-am ascultat pe nerasuflate au fost Catalina Zaharescu Tiensuu (de la KissTheCook.ro) care ne-a vorbit printre altele si prea putin din pacate despre fotografia culinara si Mihaela Sava (de la PrajiturEla.ro)
– conferinta s-a incheiat cu ”Food Talks” – discutii despre bucataria romaneasca fie ea cea de acasa fie ea cea din restaurant si ce putem face pentru a moderniza bucataria noastra cea de toate zilele. Vorbitori au fost Radu Dumitrescu (co-owner la Voila Bistro), Johnny Susala (co-owner la Rare Food Services), Michaela Podolschi (fondator Academia Culinara Transilvania) si Teodora Rogobete (blogger la Teo’s Kitchen).
Discutiile au fost aprinse si au antrenat si publicul din sala in momentul in care s-a discutat despre initiativa privata si piedicile care se intampina atunci cand vrei sa faci ceva pe cont propriu in domeniul food.
Concluziile care s-au desprins de aici ar fi ca ar trebui sa educam lumea ca mancarea are gust si ca bucataria bucataria romaneasca incearca sa se modernizeze insa sunt foarte multe de facut in acest sens.
Concluzii finale si recomandari pentru organizatori
Conferinta, ireprosabil organizata, ca de obicei de cei de la Evensyns, a fost un succes. Insa, cumva un succes mai mic decat cel avut de conferinta din vara. Cumva parca a fost totul pe ”repede-inainte” prea in viteza si prea scurt timpul. Si cel alocat seminarului si conferintelor dar si cel al pauzelor. In plus, cumva parca s-a simtit lipsa ultimei parti, a unui final asa cum am fost obisnuiti la celelate editii, adica o seara de networking in care participantii la conferinta sa poata cumva continua discutiile incepute in timpul acesteia.
Ce le-as mai sugera organizatorilor pentru viitoarele conferinte ar fi sa incerce sa invite ca si vorbitori si bloggeri care s-au ridicat in ultimul timp, si care poate, cumva nu sunt chiar atat de celebri inca dar care ”promit”. Sunt multi oameni talentati si cu bloguri frumoase, facute din pasiune pentru arta culinara, care publica aproape zilnic pe blog, care au reusit sa faca si o mica afacere in viata reala, pornind initial de la a gati, scrie si publica pe blog.
Mi-ar placea sa se discute mai mult despre modernizarea bucatariei romanesti pentru ca este un subiect actual si destul de controversat. Pe de o parte pentru ca e nevoie, clar de o modernizare, pe de alta parte (si aici vorbesc din experienta) marea masa de oameni care rasfoiesc blogurile culinare cauta si apreciaza tocmai acele retete vechi, de prin caietele matusilor si bunicelor noastre. Tocmai observand acest fenomen am inceput si eu sa readuc la viata retete vechi din cartile de bucate ale bunicii sau caietul ros de vreme al unei matusi pasionate de gatit. Nu le-am reinventat ci le-am pregatit, cu unele mici modificari, in varianta originala si trebuie sa va spun ca au avut succes, adica multe vizualizari.
De asemenea mi-ar placea sa se discute mai mult despre fotografia culinara (nu neaparat chestiuni strict tehnice) precum si despre plating, in general cu eventuale tips and trics sau trends. Cred ca, in general blogosfera culinara este deficitara la aceste doua capitole, fotografie si plating, comparativ cu cea din afara.
In final, ca deja am scris prea mult si nu vreau sa va pun rabdarea la incercare citind prea mult, am sa aduc multumiri si celorlalti sponsori (parteneri) ai evenimentului, Staropramen, Haagen-Dazs, Electrolux, Edenia, Red Square Vodka si o sa va las sa vedeti mai multe poze de la conferinta AICI, AICI, AICI si AICI, si sa ascultati lucrarile conferintei dand play inregistrarii de mai jos.
Vizionare placuta!
Iuliana says
Inca o editie la care eu din pacate nu am reusit sa ajung. Dar am urmarit-o cu mare interes online. Mi-ar fi placut sa le ascult mai mult pe Mihaela si pe Catalina, bloggerite cu experienta care cu siguranta ar fi avut mult multe de impartasit.
Sper ca la una din editiile viitoare sa avem parte de un workshop de fotografie culinara cu tips&tricks, exemple si “tot tacamul” necesar unui incepator, sustinut de Catalina.
Claudia V says
Eh, tot astept si eu ziua aia in care sa ne vedem la FOod Bloggers Conference :)
Poate anul viitor sa fie aceasta intalnire de gradul trei :p