Ideea acestei postari, desi simpla la prima vedere ca si subiect, mi-a venit dupa o discutie avuta cu fiul meu. Una dintre multele discutii despre fructe si legume, despre importanta consumului lor. La capitolul fructe stam bine. Nu trebuie sa duc munca de lamurire ca sa manance fructe. In schimb legumele… ei… aici avem o mica/mare problema… Fuge de ele. De ce, nici acum nu am inteles. Mai ales ca la noi in casa, din meniul nostru zilnic nu lipsesc legumele, consumate, fie in stare cruda in diverse salate, fie gatite in diferite mancaruri vegetariene.
Saptamana trecuta, la gradinita a avut ca si tema de discutie: fructe si legume de toamna. Asa ca l-am luat cu binisorul si am inceput sa scotocesc netul. in lung si in lat ca sa gasesc ceva planse de colorat, simpatice si amuzante… cu legume. Am gasit un morcov gatit ca o domnisoara, o vanata cu palarie, niste cartofi sub pamant, langa o cartita, si tot asa. I-au placut, le-a colorat si … acum astept efectul. Sper sa devina si in realitate prieten cu ele. De gustat mai gusta, nu zic nu. Dar fara entuziasm.
Insa o sa mai insist povestindu-i, printre altele si ce va voi spune voua in continuare, adica care sunt metodele prin care se pot consuma fructele si legumele in stare cruda. Sper sa ii pot aexplica la nivelul lui de perceptie si sa inteleaga de ce un mar cules din copacul din gradina e bine sa il mananci cu tot cu coaja, de ce din varza nu ai cum sa musti direct, de ce ceapa trebuie sa o curatam de foite, etc.
Revenind insa la titlul articolului, iata, in versiunea pentru adulti, care sunt cele trei moduri in care poti consuma fructe si legume crude:
- Primul mod si cel mai simplu, prin care poti consuma fructele si legumele este cel pe care il stim din strabuni, din epoci primordiale as zice. Ai un mar sau o para,o pruna sau un strugure? Nu trebuie decat sa le speli in prealabil si apoi sa le mananci cu pofta, muscand pur si simplu din ele.
Si in cazul legumelor se poate aplica acest principiu. Doar la unele din pacate. Nu toate legumele se pot consuma in stare cruda, muscand din ele. Morcovul, ardeiul, rosia, castravetele, de exemplu, pot fi consumate ca atare, doar spalate in prealabil.
Altele insa, cum ar fi vanata, cartoful sau… fasolea, nautul nu prea pot fi consumate in stare cruda ci trebuiesc prelucrate termic inainte.Unele, cum ar fi varza, gulia salata verde, ceapa sau prazul se pot consuma in stare cruda (raw) insa necesita in prealabil un minim efort de prelucrare. Spalat, curatat si taiat. De obicei aceste legume se consuma in felul acesta raw, in salate. Si chiar este mai indicata folosirea lor asa decat gatite. Aduc un mai mare aport de vitamine in felul acesta. - Atat legumele cat si fructele proaspete se pot consuma sub forma de piure, pasta crud (raw) de fructe si legume. Mai greu, ce-i drept, cand vine vorba de legume. Insa in cazul fructelor este chiar un mod placut de a le consuma. Ai nevoie, bineinteles de un blender sau un tocator electric dar de poti folosi, daca ai in dotare, chiar si de un mixer de mana complex cum sunt cele de la Philips (Avance Collection) care au si un mini robot in dotare, cu care poti rade, toca, felia, transforma in piure cam orice fruct sau leguma.
Avantajul piureurilor din fructe si/sau legume este ca acestea pastreaza in ele intreaga pulpa si deci si fibrele atat de necesare unei mai bune digestii. - O a treia (dar poate nu si ultima) metoda prin care poti sa consumi legume si fructe proaspete este ca le transformi in suc cu ajutoul unui storcator de fructe si legume cum ar fi, de exemplu storcatorul marca Philips (Avance Collection), cu presa pentru citrice si sistem antipicurare.
Avantajul transformarii fructelor si/sau legumelor in suc este ca in final se obtine o bautura clara care seamana cu sucurile din comert si care poate fi folosita mai apoi pentru prepararea unor smoothie-uri mixte delicioase.
Oricare ar fi insa avantajele sau dezavantajele celor trei moduri in care poti consuma fructe si legume, important este ca la finalul zilei sa le fi avut incluse in meniul tau. Crude sau chiar gatite. O zi fara legume/fructe este o zi in care poti spune ca nu ai avut grija de sanatatea ta.
Iuliana says
Ideal ar fi sa le mancam crude, dar cum nu se poate mereu, le mai ascundem prin tarte, prajituri, mancarici, supe, etc :)
Claudia V says
Mda, asta ar fi idealul. Dar important e sa mancam cat mai multe fructe si legume in general :)
Raluca says
In general, cred ca le mananc normal, asa cum ar trebui sa mananci orice fruct sau leguma. Sau, de multe ori aleg sa fac o mancare din ele, chiar si din fructe precum prunele sau stiu eu ce altceva. Ies mancaruri foarte dulci si aromate, chiar sunt bune si sanatoase.