E ceva vreme de cand nu am mai publicat o reteta de ciorba. Acum sa nu credeti ca de la ultima reteta publicata noi nu am mai avut in meniu supe sau ciorbe pentru ca ele sunt nelipsite de pe masa noastra. Doar ca nu am mai avut timp sa mai fac si poze. Ultima reteta insa am tinut neaparat sa o pozez pentru ca sa ma laud cu talentele culinare ale sotului meu. Da, aceasta reteta este un “guest-post”, adica reteta unui invitat, in cazul de fata, invitatul fiind nimeni altul decat sotul meu.
Dupa ce si-a aratat talentele de bucatar gatind ciorba de burta a carei reteta o stiti deja, acum mi-a spus ca vrea sa faca o ciorba de afumatura asa cum stie el ;) Puteam sa il refuz? Nici vorba. Ce cadou mai frumos si mai romantic poate primi o sotie decat o masa gatita de sot, nu? :)
Asa ca astazi o sa va delectati cu reteta de ciorba de cartofi cu afumatura facuta de un invitat special, sotul meu :)
Reteta de ciorba de cartofi cu afumatura
- Ingrediente ciorba de cartofi cu afumatura
1,5 kg de oase afumate
patru-cinci cartofi (aproximativ 600 de grame)
un morcov mai mare
o ceapa mai mare
o lingura de ulei
o lingura de bulion
o cana si jumatate de bors
sare, piper
o mana de fidea
smantana pentru dres
apa
- Mod de preparare ciorba de cartofi cu afumatura
- Spargem oasele si le spalam bine.
- Punem oasele sparte intr-o oala incapatoare si adaugam peste ele apa cat sa le cuprinda si sa treaca cu cel putin doua- trei degete peste ele. Le lasam sa fiarba la foc mic, aproximativ doua-trei ore, pana cand observam ca se desprinde carnea de pe ele.
- Cand carnea e fiarta si se desprinde de pe os dam deoparte oala de pe foc, asteptam sa se raceasca dupa care separam lichidul de carne.
- Dezosam carnea si strecuram bine zeama de la carne.
- Curatam ceapa si morcovul si le dam pe razatoare
- Punem intr-o oala o lingura de ulei, o punem pe foc mic si cand uleiul este cald adaugam in el morcovul si ceapa. Calim jumatate de minut la foc mic dupa care adauga o cana de apa cat sa le cuprinda si mai lasam sa fiarba zece minute cat sa se inmoaie
- Intre timp spalam si curatam cartofii de coaja si ii taiem cubulete
- Adaugam cartofii, o lingura de bulion si inca putina apa cat sa cuprinda si cartofii. Lasam sa fiarba aproximativ jumatate de ora, pana cand sunt si acestia aproape fierti.
- In acest moment adaugam peste legume zeama de carne si carnea dezosata si lasam sa fiarba in continuare pana cand cartofii sunt complet fierti
- Separat, intr-o alta craticioara incalzim borsul si il adaugam peste zeama de carne cu legume, adaugam sare si piper dupa gust, o mana de fidea si mai lasam ciorba sa dea un clocot, doua minute cat sa fiarba si fideaua dupa care o putem opri
- Putem, optional sa o dregem cu putina smantana. Va avea mai multe calorii ce-i drept dar va fi si mai gustoasa ;)
Pofta buna sa aveti!
Au incercat reteta:
f f gustoasa ,am facuto ieri ,multumim pentru reteta
Cu placere!
Poza nu ai facut, Mariana? :)
Se adauga si putin tarhon, daca va place.
Buna idee! Imi place tarhonul :)
Vai ce pofta mi-ai facut! Azi cumpar afumatura. Am zis!
:)) Ce se va bucura sotul meu cand ii voi spune ca reteta lui are deja cativa fani :)
Spor la treaba si pofta buna! :)
Imi place maxim … de la inceputul anului ma tot gandesc la asa ceva si urmatoarea , asa ceva va fi . Ms ptr reteta , Clau !
:) Ma bucur ca iti place reteta. Iese tare buna ciorbita asta asa ca ma gandesc si eu sa o mai fac pana cand vin caldurile :))