Nu stiu daca mai trebuie sa va spun si eu pentru ca ma gandesc ca deja stiti ca exista persoane care au intoleranta sau alergie alimentara la gluten. Statisticile arata ca numarul acestora creste pe zi ce trece si chiar sunt din ce in ce mai multi copii care au aceasta problema. Studii facute au au aratat ca, chiar si in cazul unei persoane sanatoase, fara aceste probleme diagnosticate, consumul de gulten nu face prea bine. Aceasta tema de discutie este insa una prea lunga pentru a o rezuma aici, in doua trei cuvinte asa ca o sa incerc sa scriu intr-un articol separat despre ea.
Desi, personal, nu am aceasta problema incerc pe cat posibil sa reduc consumul acestuia si cand am descoperit pastele fara gluten marca Pasta d’oro am fost foarte incantata. Sincera sa fiu am incercat si alta marca de paste fara gluten facute din faina de porumb si m-au dezamagit. Am zis totusi sa incerc sa mai dau o sansa acestui gen de produs si am ales paste fara gluten Pasta d’oro. Ma felicit pentru alegerea mea :)
Daca cele care m-au dezamagit aveau pur si simplu un gust pronuntat de mamaliga si nu iti dadeau impresia ca mananci paste ci mamaliga de data asta lucrurile a fost altfel. Nici nu am simtit ca nu mananc paste desi sosul cu ciuperci il facusem tocmai in ideea ca acestea merg bine alaturi de o mamaliguta fierbinte. :)
Asa ca, daca doriti sa reduceti si voi consumul de gluten si nu stiti cu ce sau de unde sa incepeti, va recomand aceasta reteta de paste fara gluten cu sos de ciuperci facute, bineinteles cu pastele de la Pasta d’oro. O sa vedeti ca e o reteta foarte simplu de facut, este rapida si, sa nu uit, este si vegana, altfel spus este o reteta de post, perfecta pentru aceasta perioada.
Reteta de paste fara gluten cu sos de ciuperci
- Ingrediente paste fara gluten cu sos de ciuperci
250 de grame de paste fara gluten “Pasta d’oro”
500 de grame de ciuperci Champignons
5 linguri de pasta de tomate
o canita mica cu apa (50 de grame)
doi catei de usturoi
doua linguri de ulei de masline de la Divella
sare si piper dupa gust
un varf de cutit de ghimbir
- Mod de preparare paste fara gluten cu sos de ciuperci
- Spalam bine ciupercile si le taiem bucati cat mai mici
- Intr-o tigaie punem la incalzit uleiul, adaugam usturoiul taiat cat mai fin si lasam jumatate de minut sa se rumeneasca dupa care adaugam apa si ciupercile.
- Lasam sa fiarba la foc mic zece minute dupa care adaugam sucul de rosii, amestecam cu ciupercile, potrivim gustul adaugand si condimentele si lasam in continuare sa scada sosul inca aproximativ 10 minute.
- Intre timp punem o oala cu apa la fiert. Cand apa fierbe adaugam sarea si apoi pastele pe care le lasam sa fiarba conform instructiunilor de pe pachet. Pastele fara gluten folosite de mine au fiert in zece minute.
- Scurgem pastele, le punem in farfurii si adaugam sos peste ele sau putem sa punem sosul peste toate pastele, amestecam si apoi servim. Prima varianta este mai eleganta dar a doua mai practica ;)
Pofta buna sa aveti!
Si mie imi plac pastele din faina de porumb de la Pasta d’ Oro si de multe ori le prefer pastelor “normale”.
eu abia acum le-am descoperit :)