Astazi va propun o alta varianta de ardei umpluti de post. Ca sa fie mai usor de digerat am inlocuit orezul cu mei. Si fiindca vorbim de mancaruri de post, carnea a fost, normal, inlocuita de ciuperci. Insa aceste mici/mari modificari fata de reteta clasica, traditionala a compozitiei de sarmale nu au schimbat din gustul deosebit al acestora. Evident ca puteti face, din aceeasi umplutura si sarmalute in foi de vita de vie, varza, sau potbal. Eu am preferat acum sa fac ardei umpluti pentru ca acum este sezonul lor si sunt mai bun si mai aromati. O sa vedeti ca este o reteta simpla si usor de facut si va garantez ca o sa va placa. :)
Reteta ardei umpluti de post cu ciuperci si mei
-100 grame de mei inmuiat de cu seara in apa cu otet
-o ceapa
-300 grame de ciuperci tocate marunt
-un morcov
-un cartof
-o legatura de patrunjel
-o legatura de loboda
-o lingura de pesmet
-patru linguri de bulion
-o lingura de ulei de palmier
-aproximativ 12 ardei
-frunze de vita de vie
-sare, piper dupa gust
Mod de preparare:
- Incepem prin a curata si da prin razatoare morcovul si cartoful
- Curatam si taiem ceapa
- Intr-o tigaie adaugam uleiul si in incalzim usor
- Punem peste el ceapa si morcovul si adaugam o lingura doua de apa cat sa nu se incinga uleiu ca sa nu se prajeasca legumele ci doar sa se inmoaie
- Dupa aproximativ cinci minute adaugam verdeturile tocate marunt, cartoful dar pe razatoare si ciupercile tocate
- Punem bulionul si meiul si lasam sa fiarba totul la foc mic 10-15 minute
- Dam compozitia deoparte si lasam putin sa se raceasca
- Cand s-a mai racit adaugam pesmetul, sarea si piperul si amestecam bine
- Intre timp spalam ardei, ii curatam de samburi si ii oparim astfel: punem intr-o oala apa si cand aceasta incepe sa clocoteasca introducem pe rand ardeii in oala, ii tinem doua minute si apoi ii scoatem si ii lasam la racit
- Cu ajutorul unei linguri umplem fiecare dintre ardei cu compozitia de mei si ciuperci
- Cand toti sunt umpluti ii asezam intr-o oala in care am pus in prealabil cateva frunze de vita de vie sau potbal, adaugam deasupra lor capacelul ramas de la curatarea prealabila a ardeilor sau rosii taiate felii
- Peste ei turnam apa cat sa fie cuprinsi pe trei sferturi si, pentru a se forma un sos de rosii si a mai lua putina aroma punem si doua linguri bulion
- Asezam vasul pe foc si dam totul in clocot
- Dupa ce a clocotit dam vasul la cuptor, la temperatura medie pentru aproximativ jumatate de ora
- Servim calzi sau chiar reci, alaturi de mamaliga si insotiti de putina smantana daca dorim
Pofta buna sa sa aveti!
Food and Beyond says
După cum scrie la “procedură” parcă sunt prea sănătoși :) Drept pentru care aș adăuga lângă ei, în maniera grecească, o porție zdravănă de cartofi prăjiți. Și o bere. Mythos, evident :)
Claudia V says
:) Cartofii prefer sa ii mananc separat dar berea, nu o pot refuza ;)