• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

June 18, 2013 · 3 Comments

Dulceata de nuci verzi

Dulceturi/Conserve

Spune si altora!
       

dulceata de nuciDeşi nu sunt adepta dulceţurilor din cauza conţinutului mare de zahăr uneori mai facem câte un borcănel, două. O linguriţă de dulceaţă pusă pe o clătită sau o felie de pâine cu unt, alături de un ceai cald nu daunează :)

Cum nu am mai făcut de ceva timp dulceaţă de nuci verzi şi ştiu că nucile verzi conţin iod, am zis ca anul acesta să facem măcar două, trei borcănele.

Ingrediente dulceata de nuci verzi:
  • 120 nuci verzi
  • 800 grame zahăr
  • trei cani de apă (aproximativ 750 grame)
  • 2 lămâi
  • un pacheţel de sare de lămâie
Mod de preparare dulceata de nuci verzi:

Nucile proaspete se curăţă de coaja verde până rămân albe şi pe măsură ce se curăţă le punem într-un vas cu apă în care am dizolvat în prealabil puţină sare de lămâie sau lămâie pentru a nu se înnegri şi a se elimina gustul amar al acestora.

Mai schimbăm apa de câteva ori şi le lăsam peste noapte să stea în apă. A doua zi le scoatem din apă şi le opărim de trei ori la rand, câte cinci minute de fiecare dată. Aceasta operaţiune se face pentru a obţine o culoare frumoasă, maro deschis. După ce am terminat cu opăritul le scoatem şi le lăsăm la scurs într-o sită de plastic.

Între timp facem siropul de zahăr. Punem zahărul cu cele trei căni de apă şi îl fierbem până se leagă pe trei sferturi (să fie un lichid mai gros). Când este gata, luăm oala de pe foc şi în acel sirop adăugăm nucile şi zeama de la o lămâie. Continuăm să fierbem cam 30-45 de minute.

Dulceaţa este gata atunci când este legată. Acest lucru îl verificăm luând cu o linguriţă din zeam şi când aceasta curge mai greu înseamnă că s-a legat. Când este aproape gata punen şi lămâia cealaltă (cu tot cu coajă) taiată feliuţe.

Punem dulceaţa aşa caldă în borcane curate şi sterilizate. Închidem borcanele şi le întoarcem cu gura în jos pentru a se forma un vid înauntru. După un sfert de oră le aducem în poziţia iniţială şi le mai lăsăm peste noapte la cald învelite cu o pătură pentru a se răci încet.

Din 120 de nuci verzi ies cam două borcanele medii şi unul mai mic. Este o dulceaţă un mic mai greu de făcut dar merită pentru că are o aromă deosebită.

Atenţie! La curăţarea nucilor folosiţi mănuşi pentru a vă proteja mâinile deoarece acestea pătează.

Poftă bună!


Spune si altora!
       
 
      
« Supa crema de mazare cu menta
Coaste de miel la cuptor »

Comments

  1. Raluca M. says

    June 21, 2013 at 4:56 am

    Cand sunt bune nucile de cules pentru dulceata?

    Reply
    • Claudia says

      June 21, 2013 at 6:07 am

      Nucile nu trebuie sa aiba inca miezul format. Eu am doi nuci in curte si deja la vremea asta nu mai sunt bune pentru dulceata. O sa incerc sa fac o poza cu nuca asa cum e acum cand nu mai e buna pentru dulceata si fac un update :)
      Poate insa prin alte parti se mai gasesesc nuci inca bune pentru a face dulceata.

      Reply
  2. pitici, dar voinici says

    June 20, 2013 at 1:04 pm

    preferata mea
    mi-ai facut pofta!
    anul acesta incerc si eu sa fac!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

June 2013
MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
    Jul »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316