Salată tabbouleth cu cușcuș. Salată sănătoasă cu mult pătrunjel. Salată tabbouleth fără bulgur. Cu ce se poate face salata tabbouleth. Salată de pătrunjel cu couscous.
Când e foarte cald afară chiar că nici poftă de mâncare nu ai. Nu mai zic de cheful de gătit care și el este aproape de zero. Păi cine se mai poate mobiliza să aprindă aragazul sau, și mai rău, cuptorul, ca să gătească ceva? Poate doar dimineața la prima oră sau seara târziu.
Așa că una dintre cele mai bune soluții în perioada asta e să pregătești preparate care nu necesită foc pentru a fi gătite iar la acest capitol câștigătoare sunt salatele în multe combinați, texturi și arome. Evident că și deserturile fără coacere, să nu uităm nici de ele, nu? Găsiți aici mai multe rețete de desrturi fără coacere dacă aveți nevoie de inspirație. Să revenim acum la salata noastră tabbouleth cu cușcuș.
Salata de pătrunjel este nu doar ușor de făcut ci și foarte sănătoasă de consumat mai ales pe timpul verii când este pătrunjel din belșug și e sezonul lui practic. Este o salată care necesită puține ingrediente și la îndemână cum ar fi roșiile și ceapa.
În varianta ei originală, salata tabbouleth se face cu bulgur dar merge făcută cu cușcuș, cu quinoa sau amaranth și, la urma urmei chiar și fără acestea, caz în care vă puteți da seama singuri că nu se va mai pute numi la fel ci doar simplu, salată de pătrunjel.
Ce conține pătrunjelul și de ce să-l consumăm
Pătrunjelul este o sursă importantă de proteine, minerale cum ar fi: calciu, potasiu, fosfor, magneziu, fier, dar și de ulei volatil, lipide și flavonoizi. Studiile făcute arată că acesta conține mai multă vitamina C decât unele citrice cum ar fi lămâia sau portocala și că este bogat și în vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, K și E.
De asemenea este și bogat în fier. Acesta conține mai mult fier decât spanacul, precum și mai mult fluor decât orice alt aliment. Iată doar 2 motive pentru a fi consumat dacă dorim să avem o dantură și oase puternice.
Are proprietăți antioxidante, detoxifiante, antialergice, antitumorale. diuretice, vasodilatatoare, anstispastice. Pritnre altele ajută la întărirea sistemului imunitar, menține elasticitatea vaselor de sânge, asigură o funcționare optimă a aparatului genital și stimulează activitatea vezicii biliare.
De ce avem nevoie și cum preparăm salata tabbouleth
În primul rând vom avea nevoie de mult, cât mai mult pătrunjel. O salată care conține și ceva pătrunjel nu e o salată tabbouleth. Pentru a o face va trebui să folosiți 2-3 legături mari de pătrunjel pentru că acesta este de fapt ingredientul principal.
Mai aveți nevoie de roșii, ceapă (de preferat ceapă verde), puțină mentă, lămâie, ulei de măsline și bulgur care poate fi înlocuit cu cușcuș sau corespondentele lor fără gluten, quinoa sau amaranth. Modul de preparare este unul extrem de simplu și am să îl scriu în detaliu mai jos.
- 50 grame de couscous
- 200 ml apă
- 3-4 legături cu pătrunjel
- 2 roșii mari
- 2 fire de ceapă verde sau o jumătate de ceapă galbenă/roșie
- zeama de la o jumătate de lămâie (aprox 30 ml)
- 30 ml de ulei de măsline
- câteva fruzulițe de mentă
- sare după gust
Mod de preparare salată tabbouleth cu cușcuș
- Înfierbântăm apa și apoi o turnăm peste cușcuș. Acoperim și lăsăm deoparte pentru 10 minute.
- Într-un vas pregătim dressingul amestecând zeama de lămâie cu uleiul și sare. Batem bine pentru a forma o emulsie.
- Trecem usor cu furculița prin cușcuș pentru a separa bobitele una de alta (a-l afâna).
- Turnăm dressingul peste couscous și lăsăm deoparte, câteva minute cât ne ocupăm de legume.
- Tăiem roșiile cuburi cât mai mici. Dacă sunt zemoase le punem într-o strecurătoare și lăsăm să se scurgă zeama. Pentru această salată nu avem nevoie de un surplus de lichid.
- Tocăm cât mai mărunt ceapa.
- Spălăm și tocăm cât mai mărunt posibil pătrunjelul și cele câteva frunzulițe de mentă.
- Punem într-un vas mai mare toate legumele și couscous-ul. Amestecăm totul bine și dăm la rece pentru 30 de minute ca să se întrepătrundă aromele.
- Servim cu poftă simplu sau alături de o friptură.
De reținut!
- Cușcuș-ul are un conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu.
- 100 de grame de cușcuș are 112 calorii
- Indicele glicemic al acestuia este 65
- Este bogat în acid folic (Vitamina B9) și potasiu – 100 grame conține 15 mcg de acid folic și 58 mg de potasiu
- Cușcuș-ul se prepară din partea interioară a bobului de grâu și se poate servi ca desert sau în salate gustoase.
Să aveți poftă la salată tabbouleth cu couscous!
Leave a Reply