Mugurii de brad. Beneficii și utilizări
Ați consumat vreodată un … copac? Știu, sună ciudat. Dar, într-adevăr, vârfurile proaspete de brad (adică mugurii) se pot consuma în numeroase moduri.
Nu e de mirare că scriitoarea Julia Georgallis a publicat o carte care se numește “How to eat your Christmas Tree”, în traducere ”Cum să-ți mănânci bradul de Crăciun”. Cartea sa cuprinde o colecție de rețete cu crenguțe și ace de brad, de la salate exotice, la siropuri extrem de aromatizate.
Una din intențiile Juliei a fost de a trage un semnal asupra numărului alarmant de brazi de Crăciun defrișați în masă la finele fiecărui an, doar pentru simplul moft de a fi împodobiți în casele noastre de sărbători.
Brazii sunt surse importante de oxigen pentru oameni și sunt case pentru milioane de insecte și animale. În schimb, alternativa oferită de noii brazi artificiali ieftini este mult mai etică din punctul acesta de vedere (ca să nu mai zicem că este și confortabilă, și economică).
Ce sunt mugurii de brad?
Mugurii sunt acele vârfuri ale ramurilor de brad care apar în timpul primăverii. De obicei, se culeg în luna mai din pădurile montane, din zone ne-atinse de poluare. Au o culoare verde extrem de frumoasă și o dimensiune de circa 3 – 7 cm.
Brazii naturali construiesc peisaje montane superbe și sunt deseori incluși în decoruri moderne în grădini și parcuri naturale. Dar, ce e interesant este că într-adevăr ei ne oferă și ingrediente pentru a experimenta tot felul de preparate, iar mugurii sunt cei mai importanți.
Atenție: nu toate speciile de brazi sunt sigure pentru consum, dar în general cei care cresc la noi în țară sunt în regulă.
Ce beneficii au mugurii de brad?
- Sunt foarte bogați în vitamina C și alte substanțe bioactive: flavonoide, minerale (cum ar fi potasiu și magneziu), taninuri, rășini, enzime. Uscați, congelați sau preparați în diverse siropuri, sunt o sursă bogată de vitamina C în timpul iernii. Conțin și carotenoizi.
- Acele de brad au fost folosite timp de mulți ani de triburile din antichitate pentru ameliorarea tusei și a durerilor de gât.
- Au proprietăți terapeutice importante grație conținutului ridicat de uleiuri esențiale. Astfel, preparatele din muguri de brad se pot folosi cu succes pentru expectorație, tuse, ca analgezice și stimulatoare, ca odorizante și energizante naturale.
- De asemenea, mugurii de brad conțin multă clorofilă, care ajută la creșterea și vindecarea țesuturilor, controlul poftei de mâncare și la transportul oxigenului către celule.
- În plus, ei neutralizează radicalii liberi, mențin echilibrul zahărului în sânge, accelerează vindecarea ră
Utilizări muguri de brad
În general, mugurii de brad se prepară și se folosesc sub formă de infuzie, siropuri și uleiuri esențiale. Astfel se pot administra intern. Cei mai tineri muguri se pot mânca exact așa, în salate, paste, cocktailuri, ceaiuri, preparate la cuptor sau deserturi.
Unul din cele mai versatile preparate este siropul simplu. Are o aromă incredibilă de pădure de brazi și chiar de citrice, dacă adăugați puțină lămâie. Se poate mixa cu apă plată sau minerală pentru o băutură răcoritoare vara, se poate consuma concentrat pentru combaterea răcelilor și durerilor de gât specifice sezonului rece, iar cei care iubesc cocktailurile pot încerca o combinație originală de gin și sirop de brad.
Dar, la fel de bine, siropul de brad adaugă o notă lemnoasă fantastică diverselor preparate din carne de pui, vită, fazan, curcan etc.
Apoi, mugurii de brad sunt minunați și pentru uz extern, pentru inhalații în aromaterapie și chiar pentru masaj. Sunt persoane care adoră să presare muguri de brad în apa din cadă, pentru efectul lor calmant și tonic. Din muguri de brad se prepară uleiuri esențiale, siropuri, cataplasme și ceaiuri.
Acestea sunt cele mai importante beneficii și utilizări ale mugurilor de brad. Așa că, data viitoare când ajungeți într-o pădure montană la ceas de primăvară, uitați-vă după aceste vârfuri de brad fragede, foarte fine și plăcute la atingere, cu o nuanță vernil luminoasă.
Mihaela says
Foarte bine explicat, multumesc pentru informatie!
Claudia Vasilache says
Cu placere! Ma bucur ca am fost de folos :)