Pandișpan cu mure sau alte fructe de pădure
A început sezonul murelor așa că am profitat de faptul că, se pare că anul acesta sunt din belșug pe piață și am cumpărat 3 kilograme de mure ca să mâncăm pe săturat, acum cât e vremea lor și să fac și un desert rapid. Aș fi avut multe idei de rețete în care să folosesc murele dar m-am oprit la acest pandișpan cu mure sau alte fructe de pădure.
Da, în loc de mure se pot folosi orice altfel de fructe, nu doar mure sau fructe de pădure. Eu am mai făcut cu caise, cu cireșe, vișine etc. Blatul se poate face în două variante, fie separând albușurile de gălbenușuri și apoi să le batem separat, fie să bate direct ouăle întregi. În ambele variante NU e nevoie de praf de cop ca să iasă un blat pufos.
Tot secretul unui blat reușit, pufos, constă în cât de bine sunt bătute albușurile, respectiv ouăle întregi. Cum eu fac deserturile astea mai tot timpul sâmbătă seara tărziu îmi e mai comod să folosesc a doua metodă. Pun toate ouăle în vasul mixerului și îl las să-și facă treaba pentru 10-15 minute până când compoziția își triplează volumul apoi pun totul în tavă și gata, îmi văd de ale mele. Hai să vedem cum se face!
- 4 ouă medii
- 100 grame de zahăr tos
- 120 grame de făină albă de grâu tip 000
- 3 linguri de ulei
- un praf de sare
- oo linguriță cu esență de vanilie
- 200-250 grame de fructe de pădure (eu am folosit mure)
Mod de preparare pandișpan cu mure sau alte fructe de pădure
- Aprindem la cuptor la 180 de grade și pregătim o tava de tort pătrată de cm, punând în ea hârtie de copt de jur împrejur.
- Spargem ouăle și le punem în vasul mixerului.
- Mixăm pentru un minut după care adăugăm zahărul, sarea și esența de vanilie.
- Continuăm mixarea timp de 10-15 minute până când compoziția devine albicioasă și își triplează volumul.
- La final adăugăm uleiul și mai mixăm scurt după care dăm deoparte și adăugăm treptat făina cernută.
- O încorporăm cu ajutorul unui tel sau a unei palete de silicon, cu mișcări ușoare, de jos în sus. ATENȚIE! Nu vom mai folosi mixerul!
Vezi mai jos și rețeta video!
Apasă pe poză și abonează-te si tu la canalul de Youtube!
Public video NOU în fiecare săptămână!
- După ce am încorporat toată făina turnăm compoziția în tava pregătită din timp.
- Așezăm din loc în loc murele (fructele de pădure) și apoi dăm tava în cuptorul încins pentru aproximativ 20 minute (în funcție de cum coace acesta).
- Facem testul cu scobitoare și, dacă iese uscată scoatem tava din cuptor, lăsăm puțin la răcit și apoi scoatem blatul din tavă, desprindem hârtia și lăsăm în continuare la răcit pe un grătar.
- După ce s-a răcit porționăm în cuburi de mprime medie și, după preferință pudrăm cu zahăr pudră.
Să aveți poftă la pandișpan cu mure sau alte fructe de pădure!
Eva Anca says
Pare chiar ușor de făcut și mă tentează maxim rețeta asta. Mulțumesc pentru idee!
Claudia Vasilache says
Cu mare drag! Da, e foarte usor de facut :)