Cum să faci un cocktail Hugo. Ingrediente pentru cocktail Hugo. Rețeta pentru a face un cocktail Hugo. Mici secrete pentru un cocktail reușit. Rețeta de cocktail Hugo pas cu pas.
Cum se anunță că urmează zile călduroase de vară și cum mai sigur e acasă decât la terasă, m-am gândit să public pe blog și o serie de rețete de băuturi răcoroase (alcoolice sau nu) pe care le puteți face foarte ușor acasă.
O să încep astăzi cu rețeta faimosului cocktail Hugo, un cocktail revigorant, perfect pentru orice vreme si pentru orice tip de reuniune. Îl puteți prepara fie la aniversarile în familie, fie la picnicuri cu prietenii sau chiar la petrecerile de la birou.
Dacă despre unele amestecuri de băuturi numite și cocktail-uri nu se știe exact cine le-a inventat, ci că doar au apărut în cutare loc cândva, despre cel numit Hugo se știe foarte precis că a fost inventat de barmanul Roland Gruber în 2005.
Numele pare foarte nemțesc sau austriac și chiar așa și este, dar naționalitatea lui este italiană. Naturno (sau Naturns) este o localitate din nordul Italiei, situată la 40 km nord-vest de Bolzano. Acolo a fost inventat acest cocktail răcoros și lejer, tocmai potrivit pentru serile călduroase de vară.
Regiunea denumită Trentino-Alto Adige de către italieni este de fapt Tirolul de Sud, zonă disputată între italieni și austrieci, dar care acum aparține Italiei. Tirolul (sau partea nordică) aparține Austriei. În regiune trăiesc mulți etnici germani (austrieci) și așa se explică de ce Roland Gruber, german după nume, este italian.
Sunt câteva lucruri interesante despre acest cocktail Hugo. Numele a fost ales la întâmplare (aproape). Inițial barmanul l-a numit cocktail Otto, dar s-a gândit că e prea „nemțesc”, așa că a ales apoi un nume scurt, internațional.
Vezi AICI cum se face un cocktail Pina Colada!
Ce ingrediente se folosesc pentru a face cocktail Hugo?
Siropul caracteristic acestui cocktail, cel de soc, fusese inițial sirop de roiniță. Dar pentru că acel sirop de roiniță este o raritate, iar în zonă se prepara de secole sirop de soc, dulceață de soc și… socată (ce credeți, că numai românii o fac?), s-a trecut imediat la înlocuirea „pretențioasei” roinițe cu ceva foarte la îndemână, cu aromă unică specifică și mult mai ieftin.
De fapt acest cocktail a fost inventat tocmai pentru a oferi o alternativă mai accesibilă la celebrul cocktail Aperol Spritz (Spritz Veneziano), „italian” care a cucerit și el lumea. În fapt, unul dintre ingredientele care care se adaugă în cocktail-ul Hugo este tot o băutură italiană, celebră în lumea întreagă și folosită și la Aperol Spritz adică prosecco.
Cum se prepară cocktail Hugo?
Ce se mai pune în cocktail-ul Hugo, în afară de sirop de soc și prosecco? Pai, ca la multe alte cocktail-uri se adăugă apă minerală (sau de izvor carbogazoasă, adică sifon la urma urmei), gheață, frunze de mentă și o felie – două de lime. Cică nu dă bine să pui lămâie, ci neapărat lime, ca să-i dea aroma specifică. Și să nu uităm desigur gheața, unul – două cuburi, iar toate ingredientele să fie deja foarte reci.
Vezi mai jos cum se prepară siropul de soc la rece, FĂRĂ fierbere!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click și pe colopoțel pentru noutăți!
Se pare că ar fi varianta originală a acestui cocktail ar fi: 50 de ml de Prosecco rece, 20 de ml de sirop de lămâie, câteva frunze de mentă, un strop de apă minerală carbogazoasă, cuburi de gheață și o felie de lămâie (varianta cu sirop/lichior de soc a fost adaptată ulterior). Asta se întâmpla în Sanzeno (wine and cocktail bar) din Naturns, Vinschgan – South Tyrol (Italia). Numele de Hugo a fost ales la întâmplare, iar din vara lui 2010, cocktailul a început să fie răspândit mai peste tot prin Germania.
Ei bine, proporțiile mai diferă, după principiul „câte bordeie, atâtea obiceie…”, dar în general este clar că nu trebuie să diluezi prea tare prosecco (care are minimum 10,5 – 11,5 %) alcool. Când folosești votcă despre care știm că are peste 40% alcool, într-un cocktail va trebui să pui multă apă carbo însă aici nu e cazul să diluezi așa mult băutura.
La cocktailul Hugo, dacă-l vrei ca la Munchen, poți respecta proporția 10/10/2, adică 10 cl (100 ml) de prosecco, 10 cl (100 ml) de apă și 2 cl (20 ml) de sirop de soc. În alte părți se pune și ceva mai multă apă (până la 15 părți), dar nu exagerat pentru că mai apoi iese prea slab. Dacă-l vrei mai tare, cu personalitate, pui mult mai puțină apă (30 ml) la 100 ml de prosecco.
O variantă ceva mai alcoolizată se poate face folosind proporțiile 200 ml prosecco, 100 ml apă, 1-2 linguri sirop de soc, 1-2 felii de lime, 1-2 frunzulițe de mentă, 2-3 cuburi de gheață. Acest gen de cocktail este unul foarte versatil. Poate fi făcut în funcție de gusturile fiecăruia. Cu mai mult alcool, cu mai mult sirop etc. Spre exemplu eu prefer unul mai dulce și mai puțin alcoolizat. Soțul meu mai degrabă invers :)
- 200 ml prosecco,
- 100 ml apă,
- 1-2 linguri sirop de soc,
- 1-2 felii de lime,
- 1-2 frunzulițe de mentă,
- 2-3 cuburi de gheață.
Pașii pentru prepararea unui cocktail Hugo sunt:
- Pune într-un pahar pentru vin (tip lalea) câteva cuburi de gheață.
- Adaugă siropul de soc și feliile de lime.
- Toarnă prosecco și apoi apă carbogazoasă în funcție de gusturi.
- Amestecă și servește cu poftă.
Cocktailul Hugo este potrivit și pentru cei care își fac griji în privința siluetei. Conține doar 160 de calorii/pahar (cel clasic), din care: 98% carbohidrati, 1% grăsimi si 1% proteine
În ce pahar se servește un cocktail Hugo?
Un cocktail Hugo se va servi într-un pahar de vin cu picior, un pahar frumos cu forme curbe, senzuale. În nici un caz nu folosiți un pahar cilindric, ca cele pentru băuturi răcoritoare sau apă pentru că este (aproape) o blasfemie.
Vouă vă place acest cocktail? Obișnuiți să-l preparați acasă sau doar când ieșiți în oraș?
Laura Seicean says
Vreau si eu un rand de cocktail, pleaseeee!
Claudia Vasilache says
S-a facut! Vineee! :)