Cum să faci sirop natural de păpădie. Miere de păpădie.
Noi locuim într-o zonă mai de munte așa că primăvara și vara se arată mai cu întârzâiere. Așa că să nu vă mire că abia acum reușesc să public rețeta de sirop natural de păpădie. Pe la noi încă se mai găsește înflorită. Și apoi, nu strică rețeta să fie publicată pe blog pentru anul viitor dacă acum nu mai aveți de unde lua flori de păpădie.
Se știe despre acest siroop de păpădie că este unul cu proprietăți medicinale și că e făcut din bătrâni. Și bunica mea, țin minte foarte bine, făcea primăvara acest sirop ca și siropul din muguri de brad sau cel din pătlagină, de exemplu.
Nu este un preparat greu de făcut așa că, dacă aveți de unde lua flori de păpădie ar fi păcat să nu încercați să faceți în casă câteva sticluțe sau borcănașe cu acest fel de sirop de păpădie sau miere de păpădie cum i se mai spune uneori. Denumirea i se datorează culorii auriu închis care seamănă foarte bine cu cea a mierii pe care o fac albinuțele. În rest, nu are nicio legătură cu albinele, vă dați seama.
În principiu, un sirop din plante se poate face în mai multe moduri:
- din suc natural obținut prin stoarcerea frunzelor și a plantelor întregi, folosindu-se o mașină electrică de stors. Plantele care se folosesc în acest fel trebuie să fie tinere, crude, proaspete, culese în general în luna mai. Sucul obținut prin stoarcere se combină apoi cu zahăr în cantități egale după care se fierbe până se leagă.
- dintr-un decoct care se obține în prealabil prin fierberea frunzelor, florilor, rădăcinilor plantelor medicinale. Decoctul se strecoară și se fierbe în continuare cu zahăr în cantități egale până se leagă. Operațiunea poate dupa între 40-50 minute.
- prin macerarea frunzelor în amestec cu zahăr. Proporțiile sunt 2 kilograme de frunze sau plante tinere, crude la 4 kilograme de zahăr.
La obținerea siropului de păpădie am folosit metoda de obținere prin fieberea unui decoct din florile de păpădie. Atenție! Nu se folosesc frunzele sau rădăcinile pentru a obține această miere de păpădie ci doar florile!
Florile de păpădie trebuie culese pe câte se poate în mijlocul zilei când acestea sunt deschise, din zone nepoluate, fără praf, noxe etc. Ideal ar fi să le culegeți din propria grădină. Din punctul acesta de vedere pot zice că sunt norocoasă. Avem un petic de pământ în jurul casei și păpădia e ca la ea acasă în prima parte a primăverii.
Eu am folosit o mâini generoase de flori de păpădie (aproximativ 400 grame) la 2,2 litri de apă. Nu am cântărit cu exactitate florile și nici nu le-am numărat pentru că nu am avut răbdare. Sincer, nu cred că are importanță atât de mare să fie cântărite la gram florile.
Metoda folosită a fost cea a decoctului. În primul rând am făcut un decoct din flori de păpădie, am lăsat să se răcească până a doua zi, am scurs lichidul și l-am fiert la foc mic câteva ore până s-a legat siropul. Simplu, nu? Să vedem și pe etape cum am făcut.
Siropul de papadie se poate consuma atat simplu cat si amestecat intr-un pahar cu apa, dar si uns pe felia cu unt pentru micul dejun, este absolut delicios.
Bogata in Vitamina K si A, Păpădia este bogată în vitamine K și A dar și o excelentă sursă de Vitamina C, calciu, fier, fibre și potasiu. Studiile arată că este una dintre cele mai bogate plante in Vitamina A. De obicei se prescrie ca și tratament natural pentru hepatita C, anemie, detoxifierea ficatului, diaree.
Păpădia este un diuretic natural și are proprietăți antibacteriene ajutând astfel sistemul digestiv și eliminând toxinele precum și sarea în exces. Avantajul folosirii acesteia este faptul că, spre deosebire de alte diuretice anu predispune la pierderea potasiului din organism. Păpădia stimulează, de asemenea bila să funcționeze optim și mărește absorbția de calciu.
- 400 grame de flori de păpădie
- doi litri de apă
- o lămâie
- 2 kg de zahăr
Mod de preparare sirop de păpădie
- Spălăm bine florile de păpădie sub jet de apă așa încât să nu aibă urme de pământ sau insecte.
- Punem florile într-un vas, adăugăm apa și punem la fiert pentru aproximativ 10 minute din momentul în care începe să fiarbă apa.
- Dăm decoctul deoparte și lăsăm la răcit până a doua zi când strecurăm lichidul și stoarcem bine florile.
- Măsurăm lichidul obținut și adăugăm peste el zahărul în proporție de 1 la 1 adică la 1 litru de lichid vom pune un kilogram de zahăr.
- Punem la fiert, la foc mic până se leagă siropul. Poate dura 40-50 de minute.
- Cu 10 minute înainte de a opri focul adăugăm zeama de lămâie care are rol de conseervcant dar și de limpezire a siropului. În plus îi dă și o ușoară aromă acrișoară.
- După ce am obținut siropul de păpădie, îl turnăm fierbinte în sticluțe sterilizate în prealabil, întoarcem invers, acoperim cu pătură și lăsăm la răcit lent după care le punem în loc răcoros, în cămară.
- Îl servim cu apă minerală, într-o limonadă delicioasă sau ca și sirop medicinal în caz de boală.
Spor la făcut sirop de păpădie. Miere de păpădie.
Leave a Reply