Ciocolată de casă cu pudră de roșcove (carob)
Cărui copil nu îi place ciocolata? Sau cărui adult? În general, ciocolata este cel mai iubit desert. Deși este drept e că nu toți oamenii sunt fani ciocolată. Doar marea lor majoritate. La noi, toți cei din casă suntem toți mari amatori de ciocolată.
De multe ori cumpărăm, recunosc. Mai ales ciocolată neagră. Este preferata mea. O consum ca atare dar o și folosesc de cele mai multe ori la deserturi care au ca ingredient ciocolata. Dar mai și facem în casă, din lapte praf, ca desert de sine stătător.
Este știut faptul că ciocolata are în compoziție cacao și că aceasta nu este indicată celor mici sau chiar și celor mari, în diverse afecțiuni sau tratamente, cum ar fi un tratament homeopat.
Cacao conține printre altele și cofeină. Este, cu alte cuvinte, exitant al sistemului nervos și de aici interdicția consumului acesteia în diverse situații.
Pudra de roșcove, cunoscută și sub denumirea de carob însă nu este precum cacaoa. De aceea se recomandă a înlocui cacaoa în diverse preparate destinate persoanelor care au interdicție de a o consuma cacao.
În plus, pudra de roșcove, care se obține prin măcinarea păstăilor întregi de carob, are capacitatea de a regla nivelul de glucoza din sânge, fiind și un îndulcitor natural cu indice glicemic mic. Aceasta conține carbohdrați, dar și valoroasele fibre alimentare în procent ridicat.
Consumul acesteia inhibă dezvoltarea baceteriilor intestinale patogene, în mod special E.coli și, prin conținutul de tanin, pectine și acid galic, restabilește un peristaltism normal.
Iată deci, doar câteva dintre motivele pentru care ai putea să înlocuiești cacaoa cu pudra de roscove atunci când gătești. Evident, cu condiția să îți placă și gustul acesteia. Pudra de roșcove are un alt gust față de cacao, o altă aromă. Dar, după părerea mea, în ciocolata de casă e perfectă, aceasta având un gust deosebit.
- 500 grame de lapte praf
- 400 grame de zahar
- 150 ml apă
- 50 grame pudră de roșcove
- 100 grame unt
- 100 grame nucă (mărunțită, nu măcinată)
- 5 ml esență de rom/vanilie - opțional
Mod de preparare pentru ciocolata de casă cu pudră de roșcove
- Pregătim ingredientele cântărindu-le.
- Dacă folosim și nucă, o tocăm cu ajutorul unui cuțit în bucați mici.
- Într-un bol bine uscat, amestecăm pudra de roșcove cu laptele praf.
- Pregătim o tavă (de 18×24 cm am folosit eu) pe care o tapetăm cu folie alimentară sau hartie de copt.
- Începem să preparăm siropul de zahăr astfel: punem zahărul și apa într-o cratiță metalică din inox sau emailată și îl încălzim pe foc mic amestecând mereu cu o lingură metalică solidă, ca să se dizolve totul.
Vezi în video de mai jos cum se procedează!
- Observăm cu atenție siropul și din momentul în care începe să fiarbă și să se formeze bule, inițial la mijlocul cratiței, apoi spre margini, cronometrăm 3 minute după care adăugăm untul, esențele și nuca (dacă folosim).
- Amestecăm bine pentru ca untul să se topească în siropul de zahăr și mai cronometrăm încă 2 minute. În total trebuie să fierbem siropul 5 minute!
- După ce au trecut și ultimele 2 minute, dăm cratița deoparte de pe foc și începem să turnăm amestecul de lapte praf cu pudră de roșcove.
- Amestecăm bine și repede și mai adăugăm din amestec și tot așa. Trebuie să lucrăm foarte repede pentru ca ciocolata să nu apuce să se răcească.
- După ce am amestecat totul foarte bine, cu o lingură metalică solidă, turnăm repede compoziția în tavă.
- Nivelăm bine ciocolata cât e caldă încă.
- Lăsăm totul la răcit câteva ore, sau chiar peste noapte, apoi tăiem ciocolata de casă cu pudră de roșcove în formele și de dimensiunile dorite și o consumăm cu plăcere și cu măsură.
Să aveți poftă la ciocolată de casă cu roșcove!
Leave a Reply