Cum a fost la finala competiției Arena bucătarilor 2017
În weekend-ul trecut am avut onoarea de a fi invitată de către prietenii de la Selgros România, împreună cu colegii bloggeri cu care fac parte din proiectul #selgroscautapasiunea, să particip la finala competiției Arena bucătarilor 2017 care s-a desfășurat în București la Romexpo.
Cred că vă puteți imagina că am așteptat acest moment cu nerăbdare. Pe de o parte pentru că îmi oferea posibilitatea să mă întâlnesc cu ceilalți bloggeri (pe unii îi cunoșteam deja personal, pe alții doar de pe net) și pe de altă parte pentru că… vorbim de „Arena bucătarilor”, locul în care mâini magice, ale unor oameni pasionați și talentați care au aceasta profesie se întrec în măiestrie sau jurizează preparate demne de admirație.
Aș avea foarte multe de povestit despre cele trei zile petrecute la București. Atât de multe ar fi încât cred că aș putea scrie o săptămână la acest articol. Încerc totuși să fiu mai scurtă la scris, dar să compensez prin imagini. De ce? Pentru că o imagine valorează de multe ori mai mult decât o mie de cuvinte.
Dar până la acele imagini pe care vă invit să le priviți în liniște și pe îndelete, să fac o sinteză și să povestesc scurt care a fost programul acelor zile.
Vineri la Arena bucătarilor
Ziua de vineri, adică prima petrecută la București a fost una de adunare și cunoaștere, dacă pot spune așa. Cum proiectul #selgroscautăpasiunea implică bloggeri din toate colțurile țării, fiecare a ajuns în București după cum mijloacele de transport le-au permis. Unii au venit cu trenul, alții cu avionul, alții cu mașina personală, fiecare ajungând mai devreme sau mai târziu.
În funcție de cum am ajuns fiecare, ne-am cazat la hotel Ramada, chiar în apropiere de Romexpo, unde urma ca a doua zi să aibă loc finala concursului Arena bucătarilor, după care ne-am întâlnit cu toții la sediul Selgros din Băneasa unde am luat prânzul și ne-a fost prezentat magazinul.
Gazde ne-au fost Antoneta Galeș (director de comunicare și dezvoltare organizațională din Selgros România) și Orsy di Bernardo (specialist în comunicare la Selgros România) pe care le cunoșteam până atunci doar virtual. Am fost plăcut surprinsă de felul lor deschis de a fi, cald și primitor, care ne-a făcut să ne simțim ca între prieteni, ca acasă.
Seara de vineri am încheiat-o cu o cină la restaurantul L’ Atelier – l’art culinaire de la hotelul Epoque București, împreună cu chefii care au făcut parte din juriu și alături de alți membri ai echipei de organizare a evenimentului.
Restaurantul este alcătuit dintr-un salon principal cu 30 de locuri și o grădină de iarnă și are un meniu haut de gamme, cu o varietate de preparate tradiționale franțuzești servite „într-o intimitate plină de savoare” așa cum se spune și pe site-ul de prezentare al restaurantului.
Am făcut deci o excursie culinara în frumoasa Franța, gustând și mai ales savurând din preparatele specifice acestei bucătării.
În meniul restaurantului L’Atelier-l’art culinaire se regăsesc nu doar preparate fine dining specifice bucătăriei franțuzești cât și vinuri excepționale care fac deliciul cunoscătorilor.
Executiv chef la L’Atelier -l’art culinaire este nimeni altul decât Samuel le Torriellec despre care sunt sigură că ați auzit pentru că a făcut parte din juriul de la Masterchef, ediția din 2016. Despre cine este Samuel le Torriellec și despre activitatea acestuia, puteți afla mai multe din acest articol, în cazul în care nu știați deja.
Meniul din seara de vineri, de la Atelier – l’art culinaire a fost:
- starter: fois gras escalope, parsley, Kalamata olives and beetroot
- fish: half lobster, confit of ginger, asparagus tempura and yuzu mayonaise
- main course: beef tenderlion poached in red wine with potato millefeuille, fois gras and truffle sauce
- dessert: millefeuille
Vă asigur că denumirea preparatelor nu poate spune sau transmite în doar câteva cuvinte complexitatea și gustul desăvârșit pe care l-au avut.
Cred că singurul cuvânt pe care l-aș putea folosi în încercarea de a povesti despre gustul acestora ar fi „absolut divin”. Și cred că pozele vorbesc de la sine. Nu aș putea spune ce mi-a plăcut mai mult pentru că toate felurile servite au fost deosebite. Însă nu pot să-mi iau gândul de la acel fois gras din antreu, la homarul sau vita gătită perfect și învăluită în acel minunat sos de trufe. Și ce să mai spun despre desert: millefeuille. Prea simplu spus pentru a descrie perfecțiunea gustului.
Sâmbătă la ”Arena bucătarilor”
A doua zi, sâmbătă, am luat micul dejun luat în restaurantul hotelului după care a urmat ședința de lucru (hai să îi zicem team building) în care am făcut schimb de idei și planuri pentru viitor. Cred că este prima ședință de acest gen care mie una mi s-a părut prea scurtă. Asta pentru că a fost bogată în informații interesante și utile pentru ceea ce doresc să mai fac.
Prânzul l-am luat de data asta la „cocktail party-ul” cum l-a denumit Antoneta Galeș, care a avut loc la Romexpo, în timpul finalei în care concurenții pregăteau preparatele aduse apoi în fața unui juriu prestigios din care a făcut parte, Cezar Munteanu, Victor Melian, Antonio Passarelli sau Nico Lontras, ca să enumăr doar câțiva dintre ei, pe care cu siguranță îi cunoașteți.
În fotografiile de mai jos puteți vedea câteva poze cu ce am servit noi în timpul prânzului dar și câteva dintre farfuriile cu preparatelor pregătite de concurenți, împreună cu imagini de la finală. În poze puteți recunoaște pe chef Nico Lontras, chef Cezar Munteanu și chef Liviu Preda dar și pe Mihaela Bilic sau Andreea Esca precum și pe concurentul din Bacău, Gheorghe Rusu (chef la restaurantul Boema).
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10212123918747910.1073741847.1073763702&type=1&l=8bf82ecb33
Seara am participat la gala de decernare a premiilor Arena bucătarilor 2017, unde am aflat și marele câștigător. Evenimentul, perfect organizat, a avut loc la Biavati Events într-o atmosferă de vis.
Au participat, pe lângă concurenți, membri ai juriului, noi, bloggeri implicati in proiectul #selgroscautapasiunea, membri ai staff-ului Selgros, nume mari ale industriei Horeca și vedete precum Marcel Pavel și Dan Bitman, care au desăvârșit seara încântându-ne cu melodii celebre cântate împreuna sau separat.
Foarte apreciat de cei prezenți în sală a fost și momentul în care cunoscutul chef Antonio Passarelli a cântat „O sole mio” alături de Marcel Pavel. Practic, duetul celor doi a ridicat publicul în picioare.
O să încerc zilele astea să fac un fel de vlog pe care să-l încarc pe canalul de Youtube (vă puteți abona aici). Filmarea mea e mai primitivă ce-i drept, pentru că nu am filmat peste tot și am mai multe imagini decât video, dar sper să vă placă.
Să vă spun și despre meniu, nu? Sunt sigură că sunteți curioși să aflați ce s-a servit bun la gala. Să le luăm în ordine:
- starter: tartar de ton cu avocado și ouă de prepeliță poșate
- fish: file de Saint Pierre, garnitură de piure de dovleac, sparanghel verde fondant și emulsie de rodii
- main course: turnedou de mușchi de vită Argentina, baby legume, praz caramelizat și sos de trufe
- dessert: tort biscotto
Gustul? Evident, la superlativ! Ce mi-a rămas în minte a fost felul în care au fost servite legumele la starter, tăiate foarte mărunt și așezate cu migală pe acea semilună din biscuite (cred), gustul deosebit al piureului de dovleac și al emulsiei de rodie dar și, evident, mușchiul de vită, perfect gătit, aromatizat cu chimen.
Vă las să admirați pozele mai jos. Din păcate sunt făcute cu telefonul iar lumina nu a fost prea bună ca să le pună în valoare, dar sper să vă puteți imagina, cât de cât, cam cum a fost gustul lor.
Marele premiu al competiție Arena bucătarilor a fost câștigat anul acesta de către chef Emanuel Mocan din Dej, care va participa anul viitor la competiția internațională „Les Chefs en Or” din Paris (Franța), acolo unde va reprezenta România.
În albumul publicat pe pagina de Facebook Selgros România puteți vedea mai multe imagini de la eveniment.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1489422287774071.1073741969.274362715946707&type=1&l=5113675870
Cam acestea au fost, în mare cele mai importante moment ale evenimentului la care am participat la invitația prietenilor de la Selgros România. Trei zile de neuitat petrecute într-o ambianță de vis, alături de oameni pasionați și mai ales profesioniști. Un eveniment organizat ireproșabil în care eleganța, rafinamentul și bunul gust au fost la ele acasă.
Cum m-am simțit eu pe tot parcursul acestei mici dar frumoase escapade în capitală? Vă puteți imagina, cred. Sunt un om simplu, ca și voi, un om pasionat de gătit, dar care în bucătăria lui prepară mâncăruri simple și rapide, de zi cu zi.
Preparatele fine dining doar le admiram până acum în diverse emisiuni televizate sau în poze pe internet. Acum le-am admirat în realitate și am gustat din ele. Cred că ăsta este unul dintre visurile fiecărui om simplu pasionat de gătit. Nu-i așa?
Pot spune deci că prietenii de la Selgros au făcut o magie frumoasă și cel puțin un vis a devenit realitate. Al meu.
Așa că, dragii mei, nu încetați să visați, să vă doriți lucruri frumoase în viața voastră. Ele pot deveni realitate oricând cu ajutorul zânelor bune indiferent de numele acestora. Zâna mea bună, clar se numește Selgros România.
Ce înseamnă Selgros pentru mine după acest eveniment și la finalul acestei colaborări?
S – seriozitate – pentru că tot ce fac arată seriozitate și profesionalism, de la simplul muncitor care lucreaza acolo și până la CEO.
E – entuziasm – pentru energia pozitivă pe care această colaborare a reușit să mi-o transmită
L – lucrul bine făcut – pentru modul în care lucrează. ”Arena bucătarilor” mi s-a părut un eveniment perfect organizat iar proiectul #selgroscautapasiunea unul foarte bine pus la punct
G – gastronomie – pentru că a adunat la un loc, prin evenimentele organizate, atâtea nume mari ale gastronomiei românești actuale
R – respect – de la respectul pe care îl arată față de client și oamenii cu care colaborează
O – onestitate – pentru corectitudinea de care dau dovadă în relația cu clienții și mai ales cu bloggeri
S – succes – pentru succesul pe care l-a avut proiectul #selgroscautapasiunea care a și luat un premiu.
Și nu în ultimul rând Selgros însemnă pentru mine PASIUNE și PROFESIONALISM!
Rokolla says
Sunt convinsa ca ai fost fascinata de tot ce s-a intamplat in jurul tau si ai invatat multe lucruri de la fetele cu care te-ai gasit si de la chef Samuel. Te consider o persoana talentata, serioasa si pui foarte multa pasiune in ceea ce faci. Tortul biscotto m-a fascinat
Claudia Vasilache says
Multumesc pentru aprecieri! Da, a fost o experienta inedita si unica <3
Claudia`s Choice says
Arta s-a facut in farfurii! EUuna n-as avea rabdare!
Claudia Vasilache says
Eh, nu toti avem asa un talent…
Oana D. says
Ohoo, ce de ,ume buna acolo, tu, Vio Postolache, laura Lajurentiu, as zice si Miha Simiuc?
Claudia Vasilache says
Da! Multa lume buna! Miha, nu, nu era printre noi.
vavaly says
eu m am bucurat foarte mult pentru tine :). un astfel de eveniment iti da mult avant si multa energie, asa ca de acum inainte ”toate panzele sus”!
Claudia Vasilache says
Pai sa stii ca da! Acum nu imi mai e gandul la citit ci la gatit :))))) Ma schimb si eu dupa cum vine energia. Ba ”Lecturi”, ba ”Arome” :))
Doina Racoti says
Am recunoscut-o in fotografii si pe Violeta, o alta prietena virtuala. Felicitari, fetelor! Mie nu-mi place sa gatesc decat de Paste si de Craciun.
Claudia Vasilache says
Da! A fost si Violeta! :)
E bun si atunci decat deloc :p
Catalina Coman says
Arata totul asa apetisant incat mi-ai facut o foameeee. Mi-ar placea sa particip la un astfel de eveniment.
Claudia Vasilache says
Da, totul a fost desavarsit de apetisant :p
violeta balaban says
Ce bine arata toate farfuriile, felicitari si la cat mai multe competitii de acest gen.
P.S poate te vedem la MasterChef
Claudia Vasilache says
Multumesc… dar nu… nu e locul meu acolo :p
Camelia Covaci says
Wow, ce plating-uri, asa da! Cred ca si gustul e pe masura.
Fiind fana bucatarit, cred ca ti-a priit de minune evenimentul. Asa-i?
Claudia Vasilache says
Ooo da! A fost ceva de vis! :)
Dragomir Cristina says
eu nu prea merg la evenimente, dar la asta, daca m-ar fi invitat cineva, as fi venit, ca era cu mancare! :))
Claudia Vasilache says
:))) Si inca ce mancare! :P Nici eu nu prea merg la asa evenimente pentru ca nici nu am unde asa ca a fost o invitatie de nerefuzat :)
Albu Steluta Georgiana says
Wow ce frumos! Ce de specialitati ! Superb! Cred ca ai avut o experienta extraordinara!
Claudia Vasilache says
Da! A fost o experienta unica in viata! :)
Diana Ion says
Ce experienta minunata. Am salivat uitandu-ma la bunataturile pe care ni le-ai prezentat!
Claudia Vasilache says
:) da, a fost un vis devenit realitate!
Lamiita Petre says
Ce sa zic … un adevarat rasfat culinar, un eveniment pe care nu ai cum sa nu-l remarci si pe care, sunt convinsa ca nu il vei uita niciodata. Ma bucur ca ai avut parte de asa ceva.
Claudia Vasilache says
Da, e o amintire de neuitat! :)
Mihaela Curea says
Cred ca ati avut parte de o seară frumoasă, dar și de preparate minunate.
Claudia Vasilache says
Oooo da! Toate serile au fost frumoase! :)
Raluca Brezniceanu says
Sunt un pic invidioasa, am participat si eu la competitie cu cat m-am priceput si e drept ca eram cam departe de castigatori, insa mi-as fi dorit sa particip la acest eveniment si la cel organizat in orasul de domiciliu. Felicitari!
Claudia Vasilache says
Multumesc! Nu-i nimic, poate o sa se mai organizeze si anul viitor :)
anasylvi says
Foarte artistice preparatele, estetic aranjate, sunt convinsa ca si gustul este grozav. Chiar daca sunt adepta unor preparate mai simple si preferata mea este bucataria mediteraneana, nu m-as da indarat sa gust asemenea minunatii. felicitari pentru experienta inedita!
Claudia Vasilache says
Da, pai si eu la fel, gatesc simplu. Asa ca aceasta a fost o experienta unica! Chiar nu aveai cum sa nu iti doresti macar de curiozitate sa gustul din ele.
Georgiana Sabina says
Am tot vazut poze la tine pe insta si mi-au placut mult, arata foarte bine acele retete.
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca m-ai urmarit pe Insta, Georgiana! Sa stii ca si eu te urmaresc zilnic pe Instastories ;)
Barascu Violeta Ramona says
O experienta unica, minunata! Am privit indelung toate aceste preparate care par de poveste,
Claudia Vasilache says
Da, sa stii ca e unica si de poveste <3
Iasmina says
Wow, chiar e un articol lung, s-au întâmplat multe pe acolo… Cred că meniurile nu sunt pentru oricine sau pentru orice buzunar, nu? Mă gândeam eu.
Claudia Vasilache says
Oh, da, prea multe ca scrii in doar cateva cuvinte…. Si da, meniurile au fost… de fine dining ;)
Bianca Ionel | Blogger Iasi says
Am urmarit postarile tale si salivam de fiecare data. A fost un eveniment foarte frumos si din ce vad si foarte interactiv. Ma bucur ca ai impartasit cu noi experienta de acolo. Sper sa se faca si la Iasi. :)
Mihaela says
Preparatele arata divin si te cred pe cuvant cand spui ca au fost delicioase. Desi nu sunt pasionata de bucatarie am citit cu mare placere articolul tau si ma bucur ca ai avut parte de o experienta frumoasa.
Camelia says
Foarte fain evenimentul. Sa iti fie de bine!
La selgros fac si eu cumparaturile, chiar e un magazin fain.
Claudia Vasilache says
Da, chiar este!
Oana says
Frumos articol, ce prezentare si ce de bunatati acolo :)
Claudia Vasilache says
Sa stii ca numai bunatati au fost. Doar vorbim de Selgros ;)