Cei mai buni hamburgeri – Rețete clasice, vegetariene și vegane (recenzie)
Acum că a început postul Crăciunului m-am gândit că – în afară de rețetele de post pe care le găsiți pe site (mai bine de 200) – vezi aici – să vă recomand și o carte din care vă puteți inspira. Și am ales să vă vorbesc puțin despre cartea Cei mai buni hamburgeri publicată la editura Casa, cu care colaborez de ceva timp.
Este o carte care conține nu doar rețete vegane de hamburgeri ci și rețete vegetariene sau cu carne. Adică această carte nu e potrivită doar pentru acest moment al anului sau doar pentru persoanele cu un anumit regim de viață, ci pentru toată lumea. Mai exact pentru cei cărora le place aceste gen de mâncare specific categoriei de mâncăruri tip „fast-food”.
Recunosc că nu prea gătesc hamburgeri, așa că atunci când am primit cartea am fost foarte curioasă să aflu mai multe despre acest fel de mâncare. De ajutor mi-a fost chiar introducerea cărții care m-a lămurit ce înseamnă un hamburger, ce ingrediente se folosesc la prepararea lui, ce condimente etc.
Despre ce este vorba în Cei mai buni hamburgeri
Ca să vă fie și vouă clar, dacă nu știați încă, un hamburger nu este nimic altceva decât o chiflă tăiată în doua la mijlocul căreia se pune o chiftea și o frunză de salată. Foarte comod și rapid, aș zice. Destul de hrănitor în același timp.
Variantele clasice de hamburgeri conțin evident, chiftele din carne de vită sau de pasăre și se pot consuma rapid, din mers, pe fugă. Celelalte cu ingrediente mai sofisticate, cum ar fi brânza gorgonzola, langustinele sau seitanul, transformă hamburgerul într-un fel de mâncare pe care nu îl vei găsi niciodată la colțul străzii.
Hamburgerul clasic este făcut dintr-o chiftea preparată din carne de vită și gătită la grătar, apoi așezată într-o chiflă specială pentru hamburgeri, tăiată în două. Însă ca și carne, într-un burger se poate folosi și carne de porc, miel sau pui. Despre fiecare dintre ele găsim în carte câteva detalii importante.
Ce mi-a atras mie atenția, referitor la carne, este sfatul acesta:
”În urma mărunțirii, carnea tocată creează condiții favorabile dezvoltării germenilor patogeni. Prin urmare, carnea cumpărată de la măcelărie trebuie refrigerată și prelucrată imediat. Dacă dorim s-o consumăm crudă, cel mai bine este s-o tocăm chiar noi, înainte de servire.”
Iar referitor la fructele de mare, ni se spune în carte că persoanele alergice la praful de casă ar trebui să evite consumul de raci, deoarece în unele cazuri, după consumul acestora pot să apară reacții alergice. De ce? Pentru că „homarii, racii și melcii pot fi purtătorii acelorași alergeni ca și acarienii de praf.”
Există după cum spuneam la început și sfaturi și rețete pentru pregătirea unui hamburger vegan/vegetarian. Chiftele din carne dintr-un burger pot fi foarte ușor înlocuite cu succes cu niște chifteluțe vegetale.
Iată ce ingrediente putem folosi la un hamburger vegan/de post: tofu, seitan, ciuperci, linte, vinete, dovleac, avocado, mango etc.
În mod normal un hamburger nu are și brânzeturi în compoziția lui, însă mulți gurmanzi consideră că „o felie de cașcaval așezată între cele două jumătăți de chiflă pune punctul pe i”.
Ce alte brânzeturi se mai pot folosi în afară de cașcaval? Brânza Ceddar, brânza Chester, Gorgonzola.
Gustul unui hamburger, fie el clasic, vegan sau vegetarian este întregit dacă se adaugă, pe lângă ingredientele de bază și legume, sosuri sau salate.
Sosurile ca maioneza sau ketchup-ul ori dip-urile (sosuri pe bază de lapte) zemoase, salata, roșiile sau castraveții așezați în straturi, în ultimul moment înainte de servire, pot conferi hamburgerului un gust de neuitat.
Și tot din introducerea cărții aflăm și multe detalii despre chiflelele care sunt folosite la hamburgeri. Și nu doar detalii vom afla, ci și două rețete, una de chiflă simplă și una de chiflă sofisticată, cu specificarea că se pot face și chifle vegan, dacă se înlocuiește oul pentru uns cu un amestec de frișcă de soia și o lingură de apă.
Acum să vă spun și ce rețete mi-au atras mie atenția din carte:
- rețete vegane – hamburger cu tofu și cremă de avocado și cel cu ciuperci și spanac;
- rețete cu carne – mini burgeri cu Gorgonzola și de curcan cu sos de cașcaval;
- rețete cu pește – burger simplu de pește și burger cu somon pe grill;
- rețete speciale pentru gurmanzi – burger cu tocinei și burger kebab.
Ultimele capitole din carte sunt dedicate sosurilor și garniturilor și putem afla printre altele, cum să facem chipsuri din varză creață sau salată coleslaw cu ananas. Varianta dietetică a clasicei salate Coleslaw o găsiți și pe blog (aici) doar că eu nu am încercat-o așa cum e în carte, în varianta cu ananas. Neapărat vreau să încerc și așa ceva pentru că mi se pare o idee interesantă.
O rețetă din cartea Cei mai buni hamburgeri
Și acum, pentru că prietenii mei de la Editura Casa mi-au permis, o să vă lăs mai jos și o rețeta din carte. Pentru că suntem în post am ales-o pe cea de „Burger vegan cu tofu și cremă de avocado”
- 1 avocado copt
- 1 lgt de zeamă de lămâie
- 1 cățel de usturoi
- sare
- puțin sos Tabasco
- 2 roșii
- 250 grame de tofu
- 3 linguri de ulei de soia
- 3 linguri de sos de soia
- 4 chifle vegane pentru hamburger
- câteva frunzulițe mai mici de mangold
Mod de preparare pentru burger vegan cu tofu și cremă de avocado
- Se taie avocado în două și se îndepărtează sâmburele. Cu o lingură se scoate din coajă pulpa fructului și se pisează cu o furculiță. Se adaugă zeama de lămâie și se amestecă, Se curăță și se taie fin usturoiul. Se adaugă la crema de avocado, apoi se asezonează cu sare și sos Tabasco.
- Se spală roșiile, se îndepărtează codițele, iar pulpa se taie felii. Tofu se taie în 4 felii. Într-o tigaie se încinge uleiul de soia și, la o temperatură medie, se prăjesc feliile de tofu pe ambele părți, câte 3-4 minute. În final feliile de tofu se stropesc cu sos se soia.
- Chiflele se taie în două și se încalzesc. Jumătățile inferioare de chiflă se ung cu crema de avocado. Peste aceassta se așază, pe rând, tofu și feliile de roșii, apoi frunzele de mandold. Deasupra se pun jumătățile superioare de chifle și se servesc.
Simplu, nu? Și cu siguranță și gustos. Am să încerc și eu să fac așa un burger vegan acum în post, chiar dacă nu am frunze de mangold sau sos Tabasco. Sigur găsesc soluții pentru a le înlocui cu altceva.
Părerea mea despre cartea Cei mai buni hamburgeri
Bun, și acum la final să vă zic pe scurt părerea mea despre carte. Mi-a plăcut în primul rând pentru că marea majoritate a rețetelor se pot pune în practică. Chiar dacă unele au ingrediente sofisticate, acestea se găsesc ușor și la noi sau pot fi înlocuite fără probleme.
De asemenea mi-a mai plăcut foarte mult și aspectul cărții și mă refer aici la poze. Așa cum vedeți și voi sunt foarte frumoase și „apetisante”.
Întrebare de final: voi obișnuiți să pregătiți de obicei hamburgeri? Dacă da, cum îi faceți? Orice sugestie de rețetă e bine venită pentru că eu sunt începător în ceea ce privește pregătirea acestui fel de mâncare.
Dar până atunci, ca să vă vin în ajutor, să vă spun și de unde puteți comanda cartea. Cel mai simplu, direct de pe site-ul editurii – VEZI AICI – unde o găsiți de cele mai multe ori în ofertă, la preț redus.
Să aveți spor la gătit hamburgeri gustoși!
Mihaela Negrescu says
Mie imi place cartea, chiar daca încă nu am rasfoit-o fizic ???.!! Daca e cu mâncare o vreau!!?În plus chiar mi-ar plăcea să aflu din secretele prepararii unui burger/hamburgeri atât cu carne cat si vegetarieni/vegani! Multumesc!
Claudia Vasilache says
Cu mare placere! Ma bucur ca iti place. E chiar super faina :)
Dragomir Cristina says
Hamburgeri pe baza de carne am facut de mai multe ori si trebuie sa recunosc ca sunt mult mai buni decat cei din comert sau de la fast-food. Hamburgeri vegetarieni nu mi-a dat prin cap sa fac. Vegani nici atata. Vegetarieni poate incerc in postul asta.
Claudia Vasilache says
Eu nu am incercat de niciun fel dar din cei vegan chiar vreau sa fac si eu acum dupa una din retetele din carte.