Nu va este pofta de o ciorbita buna, acrisoara, sanatoasa si gustoasa? Ca prea multe retete de prajituri v-am tot aratat. Asa ca ma gandesc ca ar prinde bine si o reteta de ciorba de vacuta dupa atata dulce.
Acum sa nu credeti ca doar prajituri am mancat in tot acest timp in care am publicat pe site retete de prajituri. Nici vorba! Meniul nostru este, ca al oricarei familii, unul compus din fel de baza, aperitiv si nu in ultimul rand ciorbe si supe care sunt la mare cautare la noi in familie.
Celui mic ii place cel mai mult supa de pui cu galuste de gris. Mie ciorbele acrisoare iar sotul meu este fan ciorba de burta desi facem rar, ce-i drept. Facem e mult spus. Corect este face, pentru ca la noi in casa sotul meu pregateste mereu ciorba de burta dupa o reteta pe care o stie de mic copil. Si tare buna mai e. Daca vreti si voi sa vedeti cum o faceti puteti sa cititi aici povestea acesteia.
Dar pana una alta sa revenim la ciorbita noastra si sa vedem cum se face, sau mai bine spus cum am facut-o pentru ca este o reteta cumva improvizata pe moment si nu una clasica. Zic asta pentru ca am pus si niste sfecla rosie in ea daca tot aveam in gradina noastra de legume si aceasta nu este specifica unei ciorba clasice. Asa ca, daca nu aveti la indemana puteti sa nu o folositi. La treaba deci :)
Reteta de ciorba de vacuta
- Ingrediente pentru reteta de ciorba de vacuta
1,5 kg de oase de la spinare/coaste de vita (cu carne pe ele)
un morcov mare
doi ardei grasi medii
o ceapa
o sfecla rosie mica
aproximativ 3 litri de apa
o legatura de telina
o mana de frunze de sfecla rosie (optional)
500 ml bors de putina
200 ml suc de rosii
o jumatate de legatura de patrunjel
o mana de frunze de tarhon
o mana de fidea sau doua rotocoale de taietei
sare si piper dupa gust
- Mod de preparare pentru reteta de ciorba de vacuta
- Spalam bine oasele si, daca sunt mari, le mai taiem si noi in bucati mai mici.
- Punem oasele intr-o oala incapatoare si turnam peste ele apa.
- Punem oala pe aragaz si lasam carnea sa fiarba la foc mediu aproximativ 0 ora jumatate-doua, timp in care luam spuma formata si o dam deoparte.
- Cand carnea este aproape fiarta incepem sa punem legumele.
- Le spalam, le curatam si apoi le taiem bucati mici sau dam pe razatoare in cazul morcovului.
- Adaugam in apa care fierbe doua lingurite de sare, ceapa, morcovul si ardeiul si lasam sa fiarba in continuare inca un sfert de ora dupa care adaugam si frunzele de telina si sfecla, taiate marunt si mai lasam zece minute la fiert.
- Adaugam sucul de rosii si mai lasam inca cinci minute dupa care punem si borsul de putina iar cand incepe sa fiarba si cu borsul adaugam si fideaua/taieteii si mai lasam sa fiarba impreuna exact cat scrie pe pachetul din care am luat fideaua/taieteii.
- Gustam si asezonam cu sare si piper dupa gust.
- Intre timp pregatim tarhonul si patrunjelul, le spalam bine si le tocam marunt.
- Cand a fiert si fideaua oprim focul, adaugam tahonul si patrunjelul, acoperim cu un capac si lasam cinci-zece minute sa dam gustul final ciorbei noastre.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Ciorba de vacuta e “the best”, are o aroma minunata. Iar sfecla chiar e o idee buna. In fond, de ce nu? :)
Claudia V says
Exact asa am zis si eu, ”de ce nu?” si buna a mai iesit! :)