Prepararea hranei a fost şi este în continuare o activitate care, plăcută sau nu, este mare consumatoare de timp. Necesitatea reducerii timpului petrecut în bucătărie a reprezentat întotdeauna o provocare pentru orice gospodină, mai ales în epoca modernă, când odată cu emanciparea femeii, aceasta a fost angrenată şi în alte activităţi.
Aparatele electrocasnice au evoluat şi ele odată cu noile cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii. Fără curent electric acestea nu pot funcţiona, deci electrocasnicele au apărut atunci când a fost posibilă folosirea în fiecare casă a curentului electric.
Materialele noi, uşoare şi rezistente, sunt de asemenea indispensabile, atât pentru construcţia carcaselor, precum şi a motoarelor mici şi puternice. Electronica vine să completeze sistemul de comandă al unui aparat electrocasnic modern, făcându-l mai uşor de folosit şi de controlat de către oricine.
Aceste idei „filozofice” mi-au venit în gând acum, când este vară şi fructele proaspete te îmbie să le consumi ca atare, dar şi în tot felul de preparate. De ce? Pentru că de mare folos îmi este în această perioadă blenderul Philips din dotare cu ajutorul căruia pregătesc printre altele şi îngheţata cu fructe într-un timp record. Compoziţia este gata în două-trei minute, după care urmează desigur perioada de formare a îngheţatei propriu-zise care are loc în două etape, prima cu ajutorul unui aparat de făcut îngheţată şi apoi a doua cu ajutorul congelatorului.
Iată deci o altă posibilă utilizare a blender-ului, pe lângă cele pentru prepararea piureurilor de fructe şi legume sau a sucurilor tip smoothie. Am putea adăuga acest punct la lunga listă de N motive pentru care să cumperi un blender de care să te foloseşti la munca în bucătărie.
Modul de preparare este unul foarte simplu şi rapid, mai ales dacă ai la dispoziţie un blender. Fructele spălate, fără sâmburi (atunci când este cazul, la cireşe sau vişine de exemplu), le pun în blender, cu o cantitate de zahăr sau nu (depinde de reţetă). Dau drumul la motoraş şi în jumătate de minut sau mai puţin am obţinut un piure proaspăt, plin de aromele naturale. Fără întârziere adaug iaurt şi/sau smântână dulce (unii îi spun şi frişcă lichidă) şi alte arome, dacă doresc. Apoi pornesc din nou motoraşul şi… gata. Am obţinut în două minute o compoziţie pentru o îngheţată delicioasă şi sănătoasă.
Puteţi să vă lăsaţi imaginaţia să „zburde” şi să inventaţi câte reţete doriţi. Atenţie însă să dozaţi cantităţile, dacă aveţi un aparat de făcut îngheţată. Al meu de exemplu este mai micuţ, are capacitatea de doar un litru şi atunci am grijă să fac un litru de compoziţie. Nu e greu, pentru că vasul de la blender este gradat.
Se pune compoziţia în aparatul de făcut îngheţată, care desigur o îngheaţă. Apoi se transvazează totul în alt vas (de tip caserolă cu capac), care se dă la congelator. Dacă nu aveţi aparat de făcut îngheţată, puneţi pur şi simplu compoziţia în congelator, dar nu uitaţi ca din jumătate în jumătate de oră să scoateţi vasul şi să amestecaţi bine, ca să evitaţi astfel formarea de cristale mari de gheaţă.
Acum probabil o să doriţi şi nişte sugestii pentru a face o îngheţata cu fructe, aşa că o să vă recomand să răsfoiţi mica mea colecţie de reţete de îngheţată (care se vede şi în pozele de aici), o colecţie care se măreşte pe zi ce trece, pentru că noi suntem mari amatori şi consumatori ai acestui desert delicios. Mai ales genul acesta de îngheţată mai „light”, cu fructe şi iaurt şi/sau smântână. Dar nu ezitaţi să încercaţi, să modificaţi cantităţile după gustul vostru, sau să adăugaţi noi ingrediente, dintre cele compatibile desigur.
Voi faceţi de obicei îngheţata cu fructe în casă? Ce combinaţii preferaţi sau obişnuiţi să faceţi?
Poftă bună cu măsură!
Iuliana says
Inghetatele cu fructe sunt si pentru mine un must have :) Ce culoare frumoasa are inghetata ta cu afine!
Claudia V says
:) Da, e tare frumoasa culoarea! Si e si tare buna la gust. Abia astept sa mai fac si vara asta ;)