Zilele trecute a avut loc la Bucuresti cea de a doua editie a Food Bloggers Conference 2015 care a unit la un loc bloggeri culinari si nu numai, oameni pasionati de gatit, ziaristi dar si nume sonore in peisajul gastronomic romanesc. Daca la prima editie nu am reusit sa ajung si eu, de data aceasta nu am mai pierdut ocazia.
Mi-am dorit foarte mult sa merg la aceasta a doua editie a Food Bloggers Conference din mai multe motive pe care o sa le aflati pe parcurs, daca o sa aveti rabdare sa cititi articolul pana la sfarsit.
Ar fi multe de spus, multe de povestit si greu de redat in cuvinte sentimentul si emotiile care te incearca atunci cand intalnesti intr-un singur loc atatia oameni care au aceeasi pasiune ca si tine, oameni pe care ai avut ocazia sa ii cunosti doar virtual, cu care ai interactionat doar prin intermediul unei interfete artificiale sau oameni pe care atunci ii cunosti pentru prima data, dar cu care ai deja senzatia ca te-ai mai intalnit.
Nu pot spune despre mine ca sunt foarte sociabila, desi cine m-a cunoscut personal la conferinta si-a format o alta parere, cu siguranta. Adevarul este ca bucuria de a fi acolo si de a discuta cu acesti oameni frumosi cu care impart aceeasi pasiune m-a facut sa imi exprim bucuria fiind altfel decat de obicei, adica mult mai deschisa poate si pentru ca mediul respectiv a fost unul care mi-a transmis multa energie pozitiva.
O nota personala
Am plecat la drum cu sperante si asteptari care au fost chiar depasite. Si ca sa incerc sa dau si o nota personala articolului, inainte de a vorbi despre conferinta va mai spun ca aceasta mica excursie la Bucuresti am facut-o impreuna cu sotul si copilul meu caruia am vrut sa ii ofer o mini vacanta odata cu terminarea primului an de gradinita. Da, avem baiat mare de acum si in toamna va merge la grupa mare. Nu puteam deci sa nu ii ofer si lui mica bucurie de a vedea si altceva decat orasul natal. Si cum ii plac muntii, am facut un mic ocol si am ajuns la Bucuresti dupa doua zile de stat in Brasov, un oras superb care merita vizitat.
Dupa ce ne-am rasfatat privirea cu incantatorul Brasov si am urcat pe Tampa cu telecabina, marti dimineata, foarte devreme am plecat catre Bucuresti. La cinci si un sfert eram deja iesiti din Brasov, grabindu-ne la gandul ca odata intrati in Bucuresti vom prinde un trafic infernal si va fi greu de ajuns la JW Marriott Hotel din Bucuresti, locul unde s-a desfasurat conferinta. Despre vizita la Brasov si Bucuresti privita la modul personal voi scrie mai multe intr-un alt articol.
Spre norocul nostru traficul din capitala a fost surprinzator de lejer si am ajuns la locul unde trebuia sa ma intalnesc cu Olguta de la Pastry-Workshop ca sa mergem impreuna la conferinta. Pe Olguta o stiam din online, schimbasem cateva cuvinte cu ea pe Facebook si ii admiram in tacere creatiile culinare. Asa ca, propunerea de a ne intalni ca sa mergem impreuna la conferinta a picat foarte bine, eu dorindu-mi sa o cunosc si personal. Si Olguta e asa cum mi-am imaginat. O persoana simpla, modesta si foarte talentata. Dar despre Olguta veti afla mai multe in curand. Asa ca stati cu ochii pe blog!
Networking cu oameni frumosi
Mi-ar placea sa va pot spune mai multe despre oamenii de dincolo de ecranul calculatorului, de cei ce gatesc pentru ei si pentru voi la urma urmei, de impresia pe care fiecare dintre ei mi-a lasat-o, dar tare imi e treama ca va fi un articol foarte lung pe care poate nu veti avea rabdare sa il cititi pana la capat. Ce pot spune insa, pe scurt este faptul ca m-am simtit acolo ca intre prieteni, ca si cum as fi discutat cu persoane pe care le cunosteam de mult timp si cu care mai fusesem impreuna si alta data.
Am avut confirmarea ca ecranul, desi rece si distant nu poate minti prea mult, nu te poate insela in privinta felului de a fi al celuilalt daca stii sa vezi dincolo de el. Toti cei intalniti acolo sunt oameni simpli, joviali, cu umor, sociabili si cu o pasiune comuna pentru gatit.
Din pacate nu am cum sa amintesc acum pe fiecare dintre cei cu care am interactionat intr-un fel sau altul pentru ca au fost foarte multe interactiuni, atat de multe incat la un moment dat parca pluteam si nu mai stiam cu cine am vorbit deja. Abia acasa mi-am dat seama ca ar mai fi fost totusi multi alti bloggeri pe care as fi putut sa ii cunosc personal dar din diferite motive nu am facut-o. Nu-i nimic. Ma consolez la ideea ca la urmatoarea editie ii voi cunoaste cu siguranta.
As vrea doar sa mai scriu despre placerea de a cunoaste personal omul vertical si dintr-o bucata care este Oana Igretiu de la Savori Urbane careia intr-un fel sau altul ii datorez impulsul de a ajunge la aceasta conferinta. Multumesc, Oana! :) Regret ca timpul a fost scurt si nu am putut sa discutam mai mult si… ca nu am facut o poza impreuna. De bifat data viitoare! ;)
Ca am reusit sa fac cunostinta cu Irina Bucsa pe care sigur v-o amintiti de la cea de a patra editie Masterchef, cand a ajuns in finala. Irina isi publica creatiile culinare pe blogul ei iria.ro si este o fata tanara frumoasa si talentata dar in acelasi timp simpla si modesta, mereu cu un zambet delicat pe buze si foarte prietenoasa. Iti face o reala placere sa te bucuri de compania ei.
Si o sa inchei capitolul bloggeri si interactiuni, desi multe as mai scrie, prin a mai mentiona si bucuria ca am reusit sa o cunosc personal si pe Laura Laurentiu (Retete ca la mama) care, asa cum spuneam si pe Facebook, o consider o mare doamna, de o eleganta desavarsita si un exemplu de blogger culinar care ar trebui urmat de catre toti cei ce scriu sau vor sa inceapa sa scrie in acest domeniu. La fel, imi pare rau ca timpul a fost scurt si nu am putut sta mai mult de vorba si la fel sper la o data viitoare. :) Macar sunt multumita ca in ultimul moment, am reusit, cu ajutorul Olgutei, sa fac o poza cu Laura ca sa o am ca amintire.
Buuun… si acum despre conferinta, nu? Ca despre asta ar fi trebuit sa scriu iar pana acum v-am spus doar povesti…
Despre conferinta
Poate ca o parte dintre voi ati reusit sa urmariti online Food Bloggers Conference 2015 si ati tras singur concluziile care s-au putut desprinde din discutiile purtate acolo. Pentru cei ce nu au stiut sau nu au reusit din anumite motive sa urmareasca live discutiile din cele trei paneluri ale conferintei exista o a doua sansa. Puteti urmari inregistrarea mai jos.
Gazda conferintei a fost JW Marriott Bucharest Hotel care, zic eu, nu mai are nevoie de nici o prezentare. Organizator al conferintei a fost Evensys iar coordonator principal, sau moderator principal al acesteia a fost Cristian Manafu. Lor trebuie deci sa le multumim pentru organizarea ireprosabila. Nu e usor sa mobilizezi mai bine de 200 de bloggeri, ziaristi, reprezentanti ai diferitelor companii si nu in ultimul rand sa gasesti parteneri dornici sa sustina din punct de vedere material aceasta conferinta.
Sponsorii…
Si daca tot vorbim despre sponsori sa ii si amintesc. Mi se pare normal sa le multumesc pentru ca au sustinut in acest fel conferinta dar si pentru darurile cu care fiecare dintre noi am plecat acasa. Vorbim despre: partenerul principal al conferintei care a fost nimeni altul decat LIDL si despre Coca-Cola, Napolact, Floriol (de la care am primit un interesant stick de memorie), Staropramen si Shan’shi (de la care am primit o cutie cu produse marca lor). Un gest foarte frumos a venit si din partea Oanei care prin Ionela si cu ajutorul Amarula Romania au facut bloggerilor implicati in proiectul “The Food Connection” o frumoasa surpriza, dulce si aromata numai buna de degustat si/sau folosit la un desert aromat.
Nu am cum sa uit nici pe cei ce au sponsorizat petrecerea de dupa terminarea conferintei, adica Beraria Siegfried, locul unde am putut sta relaxati de vorba, lega prietenii noi si degusta mancaruri specifice bucatariei germane.
Ce mi-a placut la conferinta
Pe scurt: tot! De la inceput si pana la sfarsit. Nu cred ca exista perfectiune si cu toate astea sunt darnica si dau un zece plus organizatorilor.
O sa scriu pe scurt peste momentele conferintei in care au vorbit invitatii pentru ca puteti, si chiar va recomand, sa vedeti inregistrarile si o sa mentionez un moment din ultima pauza, care mi-a placut foarte mult.
Daca nu stiti inca, aceasta conferinta a fost impartita in doua ca sa zic asa. Dimineata au fost patru workshopuri toate foarte interesante iar dupa amiaza au avut loc dezbaterile publice ca sa ma exprim putin academic. Aceasta a doua parte a fost la randul ei sectionata in trei: in prima parte, primul panel, vorbitori au fost patru bloggeri foarte cunoscuti: Andra Constantinescu (de la Menta si Rozmarin), Oana Igretiu (de la Savori Urbane), Teodora Rogobete (de la Teo’s Kitchen) si Laura Laurentiu (de la Retete ca la mama). Moderator a fost un alt blogger, Florin Itu (de la Crazy Mother Cooker.).
La discutiile din al doilea panel mi-a facut placere sa ascult povestea Gianinei Staicu Avram de la JamilaCuisine care ne-a vorbit despre inceputuri si prezent. Recunosc ca nu prea stiu cum gateste Jamila, nu am urmarit-o poate si fiindca retetele ei sunt sub forma de inregistrari video. Se pare insa ca acest mod de prezentare a retetelor a prins mult la public si acum Jamila cunoaste un succes nesperat la inceput. Interesante au fost si prezentarile facute de chef Foa (Florin Scripca) si de catre Marius Tudosiei (bacaniaveche.ro) care au vorbit si ei despre proiectele lor in trecut, prezent si viitor.
Un alt moment pe care as vrea sa il consemnez aici pentru ca mi-a placut foarte mult a fost demonstratia de gatit facuta de chef Foa, si el vorbitor in panelul 2, la standul sposorului Staropramen. Chef Foa a pregatit cinci feluri de mancare menite sa se potriveasca cu cinci feluri de bere Staropramen. Totul s-a desfasurat, cred (am pierdut notiunea timpului la un moment dat) in aproximativ trei sferturi de ora, depasind putin timpul alocat pauzei. Dar ce mai conteaza: a fost spectacol, as putea spune.
Cum am facut o multime de poze in timpul demonstratiei si ar fi prea multe ca sa le incarc aici o sa va directionez catre un album pe care l-am facut pe pagina de Facebook, unde sa puteti vedea mai multe poze din timpul aceste frumoase demonstratiei culinare. O sa observati ca spre finalul acesteia, langa chef Foa au venit sa gateasca, mai mult sau mai putin si Chef Florin Dumitrescu, chef Nico Lontras si Marius Tudosiei (de la Bacania Veche) care s-au numarat si ei printre vorbitorii de la conferinta.
Aici am sa pun doar poza pe care am reusit sa o fac impreuna cu chef Foa care pot spune ca a incantat audienta si atunci cand a vorbit la conferinta, cucerind publicul din sala prin spontaneitate, umor, buna dispozitie si energia pozitiva transmisa.
Al treilea si ultimul panel a reunit patru vorbitori profesionisti de data asta: Nicolae Lica (executive chef la JW Marriott Bucharest Grand Hotel), chef Nico Lontras (considerat un mare talent al bucatariei romanesti actuale), chef Florin Dumitrescu (pe care il stiti de la Mastechef si Hell’s Kitchen) si Oana Coanta de la Bistro del Arte din Brasov (care mi-a facut o impresie foarte buna dar despre care din pacate nu stiu prea multe – ramane sa aflu ;) ) A fost o discutie foarte interesanta despre bucataria romaneasca, despre unele probleme pe care cei ce lucreaza in restaurante le intalnesc, despre gatit cu profesionalism etc.
Concluzii si invataminte
Multe au fost invatamintele pe care le-am putut trage ascultand tot ce s-a discutat la conferinta. As vrea sa insist doar asupra semnalului de alarma tras de in mod special de Oana Igretiu si Laura Laurentiu referitor la responsabilitatea pe care fiecare dintre noi, cei ce avem un blog culinar, mic sau mare, fata de cei care ne trec pragul. Aceasta raspundere se refera atat la acuratetea informatiilor transmise, la faptul ca retetele ar trebui scrise cat mai explicit si ingredientele specificate corect, ca un pic de informare inainte de gati si publica o reteta ar prinde bine, ca ar trebui sa folosim ingrediente naturale si cat mai sanatoase pentru ca, prin ceea ce noi scriem aici, putem face intr-un fel sau altul si putina educatie culinara care de ce sa nu o recunoastem, este necesara. Daca esti blogger culinar sau daca vrei sa devii iti sugerez sa asculti aceasta prima parte a discutiilor purtate pentru ca vei avea ce invata.
De asemenea si mesajul profesionistilor, vorbitori in cel de al treilea panel, ar trebui urmarit cu atentie. Sfatul lor pentru cei ce au un blog culinar nu este de neglijat si duce tot spre ideea de educare si responsabilitate dar si cat mai multa imaginatie in crearea retetelor. Noi, bloggerii culinari suntem cei ce “formam publicul” a afirmat Oana Coanta in final. Si in ideea asta inchei si eu povestea mea despre Food Blogger Conference 2015, lasandu-va sa meditati la cele discutate acolo.
Duminica placuta sa aveti!
Iuliana says
Felicitari celor care au participat la conferinta. Din pacate eu nu am reusit decat sa vad inregistrarile online, dar m-am bucurat ca am avut macar oportunitatea asta. Nu-mi ramane decat sa sper ca voi putea participa la editia urmatoare, pentru ca tare mult imi doresc sa va cunosc si eu pe toate :)
Claudia V says
Si eu doresc sa te cunosc personal asa ca hai la conferinta data viitoare ;) O sa iti placa sigur, ai sa vezi :)
adnia says
m-am bucurat tare mult sa pot fi eu acolo…si ca ne-am cunoscut! mi-am notat si eu pe blog impresiile de la conferinta, dar se pare ca tu le-ai retinut cu o mai mare acuratete decat mine! bravo!
Claudia V says
Si mie mi-a facut o mare placere sa fii acolo si sa te cunosc personal si pe tine, Dia. Am incercat in articol sa fiu cat mai succinta si sa fac un rezumat desi tot mult am scris. Dar as fi avut si mai mult de scris pentru ca sunt multe de spus!
Oana Igretiu says
Am citit cu mare placere aceasta recenzie! Am rememorat cu placere succesiunea evenimentelor – care s-au succedat cu o viteza ametitoare. Ma bucur imens ca te-am cunoscut si regret ca nu am petrecut mai mult timp impreuna, dar sunt sigura ca ne vom revedea.
Mi-au placut concluziile tale: ai inteles exact esenta!
Claudia V says
Multumesc pentru aprecieri, Oana! Si pentru rabdarea de a citi pana la capat articolul ;)
Ne vom revedea cu siguranta data viitoare. Nu am de gand sa mai pierd nici o alta conferinta de acest gen :)
Inseamna ca am fost un elev silitor la conferinta daca am inteles exact ceea ce trebuie inteles.
De fapt nici nu era greu daca puneai cap la cap cele discutate atat in primul panel unde ati vorbit voi, bloggeri cat si in ultmul in care au vorbit profesionistii din domeniu care au trimis acelasi mesaj fara sa va fi ascultat si pe voi inainte.
Asa ca cine a avut urechi de auzit a auzit cu siguranta ;) Sa vedem ce se va intampla de acum incolo!
Oana Igretiu says
Exact! Chef-ii au intarit spusele noastre: daca noi, bloggerii, nu incercam sa educam publicul acesta va ramane cantonat intre ciorbele de burta si ceafa la gratar well done.
Claudia V says
sau… doar retete din carti de bucate semnate Sanda Marin sau prajituri cum sunt lamaita de care sunt pline romanesti ;)