Miercurea trecuta a avut loc in capitala tarii, la Bucuresti, o conferinta adresata tuturor bloggerilor de pe nisa culinara, un eveniment care a oferit ocazia de a se intalni unii cu altii bloggeri renumiti sau mai putin renumiti de pe aceasta nisa, precum si specialisti in comunicare si promovare. A fost o conferinta la care mi-ar fi placut sa particip daca nu as fi locuit atat de departe de draga noastra capitala.
As fi putut sa invat mai multe despre strategiile de succes in domeniu, despre networking, tendinte si alte oportunitati, informatii pretioase si idei care mi-ar fi fost de folos in viitor. Au fost aduse in prim plan cele mai eficiente instrumente de promovare, de a atrage vizitatorii pe blog, de crestere a audientei si a vizibilitatii in meniul online, studii de caz din acest domeniu, sfaturi despre cum iti poti crea un brand personal si o comunitate, tehnici de styling photography etc. In fine, s-au putut afla o multime de informatii interesante si utile daca esti pasionat de acest domeniu si vrei sa reusesti sa te impui “pe piata” ca sa zic asa, sau sa iti faci un nume in online pe aceasta nisa.
Am ramas deci cu regretul ca nu am putut participa la aceasta interesanta conferinta. Pe de alta parte insa, faptul ca petrec mult timp online in incercarea de a promova site-ul, activand fie pe pagina de Facebook fie pe grupurile de specialitate, ma face sa constat cu placere ca din ce in ce mai multe persoane se preocupa de aceasta frumoasa si straveche indeletnicire: gatitul.
Daca in anii din urma persoanele pasionate de gatit isi notau retelele favorite pe un caiet/agenda (am chiar si eu, de la o matusa pasionata de gatit, un astfel de caiet, acum cu foi desprinse si ingalbenite de vreme), acum au venit la moda, pe buna dreptate, cartile de bucate online.
Exista din ce in ce mai multe site-uri, reviste online, bloguri culinare care au in cuprinsul lor zeci si sute de retete. De la caietul cu foi ingalbenite al bunicii sau matusii s-a trecut la paginile virtuale ale cartilor de bucate gazduite pe internet, un lucru deloc suprizator, as zice eu, daca e sa tinem cont de evolutia tehnicii in ziua de azi.
O simpla cautare pe Google dupa cuvantul “retete” iti va afisa nu mai bine decat 10.600.000 de rezultate ale cautarilor, iar daca restrangem cautarea la cuvintele “retete culinare” vor fi afisate 1.200.000 ceea ce arata, zic eu, interesul sporit fata de acest domeniu.
Chiar daca de multe ori se mai folosesc, din pacate, si ingrediente nu chiar atat de sanatoase, este macar un inceput frumos, un lucru pozitiv faptul ca lumea a inceput sa gateasca acasa folosind fie retete vechi din caietele de retete ale bunicilor, fie din cartile de bucate noi aparute, fie din retetele gasite pe site-urile de profil, fie chiar prin schimbul direct de retete care se face pe grupurile culinare.
Am vazut pe aceste grupuri foarte multe persoane care gatesc exceptional, cu imaginatie si dragoste, care fac fotografii culinare de exceptie ce pot concura cu cele de pe blogurile culinare renumite si de multe ori m-am intrebat de ce aceste persoane nu si-au deschis si ele un blog culinar ca sa stranga la un loc toate aceste retete, ca mai apoi sa se bucure de ele si celelalte persoane care fac parte din procentul de 60% din populatie care inca nu are cont pe celebra retea sociala, Facebook.
Mi-am dat singura un raspuns privind la cat efort si cata munca depun eu insami in incercarea de a “ridica” acest blog.
A fi blogger culinar, ca de altfel, a fi blogger in general, nu este chiar atat de usor pe cat se crede. Desi voi vedeti o poza frumoasa si o reteta simpla scrisa in cateva cuvinte, in spatele unui blog culinar stau multe ore de munca. Si nu ma refer numai crearea retetelor, pregatirea lor, pozarea rezultatului final, scrierea si retusarea retetei pe site si in sfarsit promovarea acesteia. Mai ales atunci cand ai un site pe domeniu propriu, asa cum este si acesta, mai trebuie sa ai si cateva cunostinte tehnice in ce priveste administrarea lui. Pentru cei ce nu stiu, totul incepe cu achizitionarea unui domeniu propriu, apoi e nevoie si de o gazduire web, dupa care te poti apuca de lucru.
Iar de aici incepe marea aventura, cel putin pentru mine a fost o aventura aceasta perioada de un an de zile in care a trebui sa fac fata unor probleme tehnice aparute si volumului mare de cunostinte noi din acest domeniu. Desi as putea-o caracteriza ca o perioada grea, a fost in acelasi timp si una foarte frumoasa tocmai prin multimea oportunitatilor de a invata cat mai multe lucruri noi. Si cu toate astea daca ar fi acum sa mi se ceara un sfat in ce priveste pornirea pe acest drum, al blogging-ului culinar, as sfatui fara ezitare, pe oricine se gandeste sa faca acest pas, sa il faca. Constient, totusi, ca nu va fi un drum usor de parcurs, dar cu siguranta va fi unul frumos, cu multe satisfactii.
Inchei deci mica mea confesiune adresandu-ma tuturor celor ce vor sa faca acest pas si nu au curaj spunandu-le ca daca au intrebari legate de acest subiect le stau la dispozitie cu toate cunostintele mele acumulate in timp. Mi-ar placea ca in timp sa existe din ce in ce mai multe carti de bucate virtuale, sa vad cum fiecare gospodina isi pune imaginatia la contribuitie sa gateasca acasa pentru cei dragi mancarurile preferate, intr-un cuvant, sa se reinvie, cu accente moderne, o traditie de mult uitata – gatitul.
axasport says
Eu am gasit o carte veche de bucate, chiar asa se si numeste. In limita timpului pe care il am si in lipsa de subiecte mai postez cate o reteta…
Claudia V says
Ideal ar fi sa o si pregatesti/testezi ca sa spui si cum ti s-a parut. Oricum retetele de pe vremuri erau … altfel… ;)