Pârjoale moldovenești din carne de porc. Rețetă tradițională românească
Nu am apucat încă să vă spun până acum că și anul acesta voi continui colaborarea începută anul trecut cu Selgros România, de data aceasta în alt format, care sper să vă placă și să vă stârnească interesul și mai mult.
Este vorba despre un proiect inițiat de Selgros România, la care sunt invitați să participe o serie de alți bloggeri culinari cunoscuți și îndrăgiți de voi, împreună cu care ne dorim să aducem la lumină, adică să publicăm pe blogurile noastre rețete românești dragi vouă, știute din bătrâni.
Eu abia aștept să văd ce gătesc colegii mei dar până atunci vă invit să ne delectăm astăzi, din păcate doar virtual, cu o rețetă veche strămoșească, specifică plaiurilor moldovene: pârjoale moldovenești din carne de porc.
Există nu una ci chiar mai multe variante de rețete de pârjoale moldovenești și din câte am încercat eu să aflu documentându-mă prin cărți sau pe net. Nu exista una clară despre care poți spune că ar fi ”originală”.
Ingredientele de bază sunt cam aceleași: carne tocată, ceapă, cartof, pâine, lapte, ou, pătrunjel și neapărat mărar. Uneori se pune și un morcov și se condimentează cu usturoi. În cartea de bucate scrisă de Radu Anton Roman, ”Bucate, vinuri și obiceiuri românești” am văzut că se adaugă chiar și unt iar alte surse sugerează folosirea jumărilor de porc rămase de la topirea unturii.
Însă numitorul comun al acestor pârjoale este forma lor mare și faptul că, fiind date prin pesmet înainte de a fi prăjite le face să fie crocante la exterior și moi în interior.
Ca orice altă rețetă de pârjoală și aceasta este una care se face foarte ușor. Carnea tocată se amestecă cu restul ingredientelor. Se formează pârjoale luând o cantitate mai mare de umplutură în mână, i se dă formă rotundă ca la perișoare care mai apoi se turtesc (tot cu ajutorul mâinii) dându-li-se o formă lunguiață. Se fac mari cam cât palma și groase cam de 2 centimetri
Se prăjesc în ulei încins sau chiar unt dacă se dorește ceva mai gustos. La fel de bine se pot găti și mai dietetic folosind cuptorul.
După spusele lui Radu Anton Roman dar și ale lui Păstorel Teodoreanu, pentru a se face pârjoale moldovenești ar trebui să se folosească o combinație de carne de porc și carne de vită.
Însă nu e greșit nici dacă folosești alt tip de carne sau combinații. Cum bine zice Păstorel în a sa carte ”Gastronomice”
”În ceea ce privește carnea, popreală nu-i: poți face mata pârjoale și din carne de vițel, și de miel, și de pasăre (găină, rață, piept de gâscă și chiar de curcan, cum binevoiești). Pârjoala bătrânească, însă, numai din carne de vită sau de vițel (cel mai bine), amestecată cu porc va s-o faci, altfel nu.”
Eu am ales astăzi să folosesc doar carne tocată de porc în ideea ca aceasta este o carne mai accesibilă ca și preț multora dintre voi.
În rețetele de pe vremuri ceapa se călea înainte de a se pune în umplutură. Eu am preferat varianta în care am dat ceapa crudă prin mașina de tocat carne, fără a o mai căli înainte.
- 600 grame de carne de porc
- 2 felii de pâine
- 100 ml de lapte dulce
- un cartof mediu
- o ceapă medie
- o mână de mărar tocat
- o mână de pătrunjel tocat
- sare și piper după gust
- 2-3 căței de usturoi (opțional)
- pesmet
- ulei/unt/untură pentru prăjit
Ca să vedeți cât de diferite sunt modalitățile de preparare o să vă dau un exemplu. Radu Anton Roman recomandă călirea cepei în unt înainte de a se pune în umplutură. Însă în rețeta de pârjoale moldovenești a lui Păstorel nu vei găsi deloc ceapa ca și ingredient. El însă recomandă călirea … pătrunjelului.
Mod de preparare pentru pârjoale moldovenești din carne de porc
- Tăiem carnea în bucăți mai mici și o tocăm prin mașina de tocat carne.
- Înmuiem feliile de pâine în lapte după care le stoarcem bine.
- Curățăm și tăiem bucăți și ceapa.
- Curățăm cartoful de coajă și îl dăm pe răzătoare
- Dacă folosim mărar și pătrunjel verde le tocăm și pe acestea.
- De asemenea, dacă dorim să condimentăm cu usturoi, îl curățăm și pe acesta
- Amestecăm carnea tocată cu ceapa, pâinea, cartoful, mărarul, usturoiul și le dăm împreună prin mașina de tocat.
Nu uita să te abonezi și tu la canalul de Youtube
pentru a fi la curent cu ultimele rețete video
– click AICI –
https://www.youtube.com/watch?v=Fq84ZTCIyE0
- Batem ouăle și le amestecăm în compoziția de carne tocată de 2 ori.
- Potrivim gustul de sare și piper.
- Punem într-o farfurie pesmetul.
- Luăm cu o lingură mai mare, o parte din amestec, formăm o bilă pe care mai apoi o aplatizăm cu ajutorul mâinilor să ajungă la o grosime de 1 cm și îi dăm o formă ovală.
- Trecem pârjoalele, pe rând prin pesmet și apoi le prăjim în untură/unt/ulei, după preferințe. Atenție! Acestea trebuie să fie încinse foarte bine înainte de a adăuga pârjoalele iar focul trebuie să fie mic.
- Lăsăm la prăjit pârjoalele pe o parte timp de 5 minute după care le întoarcem și le prăjim pe cealaltă parte.
- Scoatem pârjoalele moldovenești pe o farfurie pe care am pus prosop de hârtie absorbant.
- Servim alături de salată de varză, mămăligă,, piure de cartofi, etc fiecare după gustul și preferințele lui culinare.
[…] Dacă povestea mea v-a stârnit dragi amintiri culinare din vremurile copilăriei și a reușit să vă facă poftă de pârjoale moldovenești, aveți rețeta detaliată AICI. […]