Un chec cu mascarpone nu faci in fiecare zi. Nu este un desert sa ii zicem, obisnuit. Insa este o prajitura foarte fina, delicata si delicioasa. Iar reteta merita incercata cand ai posibilitatea.
Sau cand faci ca mine, experimente. Ca de aici mi-a venit si ideea acestui chec cu mascarpone ci cacao, adica marmorat. Am vrut sa vad daca pot congela branza mascarpone. Mi-am zis ca daca branza de vaci o pastrez pe iarna la congelator de ce nu s-ar pastra si tipul asta de branza.
Gresit. Experiement esuat. Dupa ce am scos cutia de mascarpone din congelator si am lasat-o sa de decongeleze, bucuroasa ca pot face o crema pentru tortul pe care intentionam sa il pregatesc de ziua sotului meu (vezi aici ce a iesit pana la urma), m-am desumflat cand am vazut ca nu o pot folosi.
Din branza fina si cu de consistenta untului a devenit un fel de branza de vaci zburlita. Adica, stii cum se spune, ”s-a taiat”. Asta e mi-am zis. Fac alta crema pentru tort. Si am si facut, asa cum ai vazut deja.
Bun, dar ce sa fac cu branza? Ca nici sa o arunc nu imi venea. Urasc risipa de mancare si tocmai de asta am si tinut sa iti spun povestea de astazi. Ca sa inveti sa nu intri in panica atunci cand ceva nu iese cum trebuie ci sa gasesti solutii in asa fel incat sa nu arunci mancare. E pacat pe de o parte de banii pe care i-ai dat pe ingrediente si pe de alta parte e pacat si de mancarea/ingredientul respectiv sa il dai la gunoi.
In lume sunt atatia oameni care mor de foame iar tu, din comoditate sa arunci ceva comestibil la gunoi mi se pare un gest de inconstienta. Orice ar fi, incearca sa salvezi cumva situatia.
Ce am facut eu cand am vazut ca nu mai pot folosi mascarpone la crema? In primul rand nu am intrat in panica. Am pus inapoi capacul la cutia cu mascarpone si l-am lasat in frigider. Mi-am vazut de treaba si am facut tortul. Am sarbatorit de ziua sotului si apoi am cautat linistita solutii pentru a valorifica ingredientul buclucas.
Si am gasit o idee la Joy of Baking. Eu am facut cu totul altfel reteta dar ca sa ai idee in mare despre ce vorba ca si mod de preparare poti vizualiza filmuletul AICI. Singura diferenta e ca eu am batut ouale inainte de a le incorpora in crema de mascarpone.
M-am gandit eu la mai multe variante. Un cheesecake la cuptor, un brownie cu mascarpone sau altfel de prajitura mai simpla. Pana la urma am ales sa experimentez o reteta de chec. Checul se face usor si rapid, fara mari batai de cap. Mi-am zis ca e perfect pentru ce in teorie ai cauta tu pe aici pe blog, adica retete simple si usor de facut.
Rezultatul mi-a placut, checul a fost mancat cu mare pofta de membri familiei, ba chiar mi-au zis ca e prea putin pe cat e de bun si mi-au cerut sa mai fac. Iata si reteta in continuare.
- 100 grame de unt
- 250 grame de mascarpone
- 100 grame de zahar
- 150 grame de faina alba de grau
- 3 oua medii
- ½ lingurita de praf de copt
- ¼ lingurita de bicarbonat de sodiu
- un varf de cutit de sare
- o lingurita de esenta de vanilie
- o lingurita de cacao
Reteta de chec cu mascarpone si cacao (marmorat)
- Aprindem cuptorul la 170 de grade si pregatim o tava de chec. O ungem cu putin unt si tapetam cu faina. Eu am folosit vas termorezistent de acest gen – vezi aici.
- Batem bine ouale folosind un mixer manual sau electric, pana se deschid la culoare.
- Amestecam untul topit si racit cu branza mascarpone si adaugam zaharul dupa care batem bine pana cand acesta se topeste.
- Turnam ouale treptat peste crema de mascarpone si unt si amestecam.
- Separat cernem faina impreuna cu sarea, praful de copt si bicarbonatul.
- Incorporam faina in compozitia de mascarpone si ou pana la omogenizarea completa.
Pentru a fi la curent cu ce retete video public
pe canalul de Youtube, aboneaza-te si tu!
Nu uita sa dai click si pe clopotel!
- Turnam aproximativ o treime din ea in tava.
- In restul ramas in castron adaugam o lingurita de cacao si o incorporam.
- Turnam si restul de compozitie cu cacao peste cea din tava si cu ajutorul unei linguri sau spatule de silicon o intindem in tava si amestecam putin cele doua compozitii.
- Dam tava in cuptorul incins si lasam sa se coaca pentru aproximativ 45-50 minute la 170 grade, in functie de cum coace cuptorul. La al meu, pe gaz fiind, temperatura fluctueaza. Cel mai bine e sa faci testul cu scobitoarea si daca aceasta iese curata poti opri cuptorul si scoate tava din cuptor.
- Lasam checul la racit pentru macar un sfert de ora dupa care il scoatem pe un grilaj si il lasam sa se raceasca bine de tot.
- E de preferat sa nu incercam a-l taia cat e cald chiar daca ne e pofta prea mare. Este un chec foarte fraged deoarece este gras de la untul si branza mascarpone din compozitie.
- Cand este rece, feliem, pudram cu zahar si servim.
NOTA: toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei!
Pofta buna la chec cu mascarpone si cacao!
Adina says
“Batem bine sau foloseste un mixer manual sau electric pana se deschid la culoare.” Va referiti la oua? Lipseste complementul direct si nu stiu cu ce sa incep reteta 🤔
Claudia Vasilache says
Eu nu vad asa ceva in text. Vad scris clar ca se bat ouale … adica e scris foarte clar, asa ”Batem bine ouale folosind un mixer manual sau electric, pana se deschid la culoare.”
Angela says
Am incercat reteta dvs, checul a iesit foarte bun, doar un pic prea consistent pentru colesterolul nostru.
Asa ca am inlocuit untul cu lapte batut, am adaugat stafide tinute in prealabil in rom, si nuca. A iesit o splendoare de chec.
Acum e o prezenta constanta pe masa noastra cand vrem sa ne răsfațăm cu ceva dulce.
Multumim de reteta!
Claudia Vasilache says
Multumesc pentru ca ati incercat reteta si ma bucur ca v-a placut. De asemenea ma bucur ca ati incercat o alta varianta si mai ales pentru ca ati lasat acest comentatiu in care sa imi spuneti lucrurile astea! :)
Am sa incerc si eu sa fac asa, fara unt dar cu lapte batut in loc. Multumesc de idee :)
Sanatate si va mai astept cu alte impresii daca ati mai incercat ceva de pe aici :)
alina says
Tocmai ce am făcut si eu checul, mi s a taiat si umplutura. Poate ca ar trebui sa mentionati in reteta ca trebuie mixat la viteza mica ca sa nu se taie. In reteta nu scrie daca bicarbonatul de sodiu trebuie stins sau nu. Eu l am pus nestins si am realizat ca de fapt mama mereu il stingea cu oțet sau lamaie. Prin urmare am pus si eu lamaie înainte de faina. Nu mi a crescut, este plin de unt…. Deci, cum trebuia sa fac?
Claudia Vasilache says
NU trebuia sa stingeti cu lamaie. Acesta e o metoda americana de preparare. Daca cititi textul cu atentie puteti observa ca am precizat faptul ca eu m-am inspirat din reteta de la Joy of Baking cu mici diferente. Este si un video acolo dupa care va puteati ghida. Poate ca din cauza ca ati pus lamaie s-a taiat compozitia. Mie mi-a iesit exact ce vedeti in poza, ghidandu-ma dupa reteta ei pe care o gasiti aici in varianta scrisa
https://www.joyofbaking.com/CreamCheesePoundCake.html
Specifica si ea ca se poate taia dar isi revine dupa ce puneti faina si iese ok la copt: ”But don’t worry if it does curdle as once the flour is added the batter will smooth out.”
Lore says
Prea mult unt! Este gretos si balteste in grasime
Claudia Vasilache says
Mna, mie nu mi s-a parut prea mult. Si nici ca pluteste in grasime. Drept dovada poza… Daca 100 grame de unt e mult pai prajiturile la care se pun 250 grame de unt cum sunt?
silvia says
Si praf de copt si bicarbonat?
Claudia Vasilache says
Eu asa am pus pentru ca asa era in reteta din care m-am inspirat. Puteti incerca doar cu praf de copt…
Teo says
Mie mi s-a taiat cand am adaugat untul topit peste mascarpone si nu am mai putut salva… l-am copt asa dar iesea lichid din el si dupa 50 min a iesit crud..
Claudia Vasilache says
Probabil fie nu au fost la aceeasi temperatura fie ati adaugat untul prea rapid de s-a taiat :(
Inna B. says
Unt topit (fara a fi racit in prealabil) + mascarpone direct din frigider. Ca sa nu se taie, am amestecat mascarponele (asa gol) cu mixerul, apoi am adaugat untul treptat, amestecand la viteza mica. Works everytime.
Maria Popescu says
Ador checul, iar aceasta reteta este noua pentru mine. Mi se pare foarte interesanta, cu siguranta o voi incerca si eu.
Claudia V says
Astept impresii dupa, Maria :)