Sarmale cu vinete coapte. Rețetă DE POST!
Într-una din zilele trecute a venit mama mea acasă cu o nouă rețetă luată de la o vecină. Mi-a zis, foarte surprinsă dar și încântată, în același timp, că ar vrea să testăm și noi rețeta de sarmale cu vinete coapte, o rețetă pe care vecina noastră, și prietena ei, o face des pe timpul zilelor de post din an.
Zis și făcut, vinete coapte deja aveam în congelator deci nu mai era nevoie să cumpărăm și să coacem așa că nu a luat mult timp să pregătim umplutura și să dăm formă sarmalelor. Îi spusese vecina că aceste sarmale cu vinete coapte au și un ușor gust ca de afumătură, asta de la faptul că se mai păstrează în vinere puțin din aroma de fum de la copt. Și chiar așa este!
Sinceră să fiu, inițial am avut ceva dubii referitor la rețetă. Adică nu îmi imaginam cum vor fi aceste sarmale cu vinete coapte. Dar, dupa ce au fost data și le-am gustat mi-au plăcut chiar mult. Practic, vinetele dau gust și leagă cumva compoziția, dând sarmalelor, într-adevăr și un ușor gust de fum.
Poți folosi la prepararea lor și vinete păstrate la congelator dar și vinete la borcan, dacă ai pus în toamnă. Evident, poți folosi și vinete proaspăt coapte dacă faci aceste sarmale pe timpul verii. În toate cazurile, vinetele vor fi tocate înainte de folosire exact cum le toci pentru a face o salată de vinete simplă sau una de vinete cu dovlecei.
- 500 grame de vinete coapte în prealabil
- 300 grame de morcov
- 400 grame de ceapă
- 200 grame de orez
- 1 cartof
- 100 ml de ulei
- 200 ml de suc de rosii
- 2 linguri de pastă de roșii
- o căpățână de varză murată (sau dulce)
- apă pentru fiert sarmalele
- 1 lingură cu sare
- 2 linguri de pesmet
- condimente: cimbru, piper
Mod de preparare sarmale cu vinete coapte
- Punem din timp varza la desărat. Timpul de desărare poate varia în funcție de cât de sărată e varza. Se poate lăsa chiar și peste noapte la desărat.
- Tăiem mărunt ceapa. Morcovul îl dăm pe răzătoarea cu găuri mici iar cartoful pe răzătoarea mare, după care îl stoarcem bine.
- Tocăm vinetele ca atunci când vrem să facem salată de vinete.
- Într-o tigaie încăpătoare punem uleiul la încins.
- Adăugăm ceapa și puțină sare. Călim 1-2 minute după care adăugăm restul legumelor. Le călim împreună câteva minute până se înmoaie ușor.
- Când legumele s-au înmuiat puțin adăugăm orezul. Călim totul împreună încă 2-3 minute, adăugăm pasta de roșii și vinetele și continuăm să mai gătim încă 1-2 minute cât să se împrieteneacă aromele din tigaie.
- Dăm tigaia deoparte și potrivim gustul adăugând sare, piper, cimbru și alte condimente după preferință adăugăm 2 linguri de pesmet sau mălai. Amestecăm și gata umplutura pentru sarmale. O lăsăm să se răcească și între timp pregătim foile de varză
- Foile de varză le stoarcem de apă, îndepărtăm nervurile grose din mijloc și, în funcție de mărimea lor, ori le umplem ca atare, ori le rupem mai întâi și apoi le umplem.
- Așezăm o cantitate mică de compoziție pe foia de varză și rulăm sub formă de sărmăluță.
- Cotoarele și varza care rămân în plus le tocăm mai mărunt și le punem pe fundul unui vas încăpător
- Adăugăm 1-2 crenguțe de cimbru, foi de dafin și 100 ml de suc de roșii.
- Începem să așezăm sarmalele, fie culcate, fie în picioare, de jur împrejurul pereților vasului.
- Pe deasupra putem pune iarăși varză tocată sau doar 2-3 frunze cât să acopere sarmalele.
- Turnăm restul de suc de roșii și apă (atenție, apa să fie caldă!) cât să cuprindă sarmalele și punem vasul pe foc.
- Lăsăm vasul pe foc până când începe să fiarbă, dăm un clocot timp de 5 minute după care băgăm vasul la cuptor, aceperit cu capac la temperatură mic (150 de grade) pentru aproximativ 30 de minute după care scoatem capcaul și mai lăsăm să se gătească încă aproximativ oră, în funcție de cât de repede se gătește frunza de varză.
- Când sunt gata le servim cu pâine proaspătă de casă sau cu mămăliguță caldă alături.
Să ai poftă la sarmale cu vinete coapte!
Eva Anca says
Mie clar mi-ai făcut poftă! Știam de sarmale de post cu ciuperci, dar cu vinete coapte e prima oară când aud.
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca ti-am facut pofta! Si eu am fost foarte surprinsa sa aflu ca se pot face si asa dar mai ales de cat de bune sunt! :)