Mâncare de ardei pentru iarnă. Tocană de ardei pentru iarnă. Rețetă de conservă pentru iarnă cu ardei capia. Mâncare de ardei cu ceapă și roșii pentru iarnă.
Îmi place foarte mult mâncarea de ardei și, pe timpul verii, când e sezonul lor o pregătesc în diferite moduri. Fac și mâncare din ardei copți în prealabil dar și mâncare din ardei cruzi. Oricum aș găti-o rămâne preferata mea alături de mâncarea de fasole verde cu roșii.
Și mi-am zis, oare nu aș putea să o prepar și să o conserv pentru iarnă? Așa că anul acesta am încerct o astfel de mâncare de ardei pentru iarnă adică am pornit de la mâncărica de ardei pe care știam să o prepar deja doar ca am făcut o cantitate mai mare, am pus totul în borcane sterilizate și apoi în cămară cu ele.
În principiu cred că orice mâncare de tip zacuscă sau tocană poate fi păstrată așa pe timpul iernii. Până acum nu am avut curajul să încerc altceva decât clasicele rețete de zacuscă sau tocană a căror rețetă o știam de la bunica.
Anul acesta, însă am zis ca să încerc să conserv și altceva cum ar fi această mâncare de ardei cu ceapă și roșii. Un fel de lecso unguresc sau peperonata italiană dar adaptată gusturilor noastre. Gradul de dificultae al rețetei este unul foarte mic.
Singurul dezavantaj ar fi timpul mai mare de gătire. Dar e și normal să dureze mai mult când gătești o cantitate mai mare de legume. Eu am folosit în total 6 kilograme de legume deci a fost ceva de așteptat până s-a gătit. Dar cine o să aibă la iarnă o mâncare de ardei gata făcută pe rafturile cămării? Hai să vedem cum se face.
- 2 kg de ceapă
- 4 kilograme de ardei capia
- 2 kilograme de roșii
- 500 ml de ulei
- sare și piper după gust
Mod de preparare mâncare de ardei pentru iarnă
- Spălăm roșiile și le dăm pasăm cu ajutorul blenderului.
- Spălăm și curățăm ceapa după care o tăiem fideluță.
- Procedăm la fel și cu ardeii, tăindu-i și pe ei fâșii
- Încingem uleiul într-o tigaie încăpătoare.
- Adăugăm ceapa, presărăm peste ea o lingură cu sare și lăsăm să se gătească lent 2-3 minute.
- Turnăm peste ea roșiile pasate și lăsăm să fiarbă la foc mediu până când zeama scade și începe să se formeze un sos.
- Adăugăm ardeiul tăiat fâșii și lăsăm să se gătească până când acesta se înmoaie. Timpul de gătire depinde de cantitatea de mâncare pe care o faceți dar și de cât de apoși sunt ardeii.
- La final, când ardeii sunt gătiți și zeama lăsată a scăzut suficient de mult o vom pune, așa fierbinte, în borcanele sterilizate în prealabil. Eu am folosit metoda sterilizării borcanelor la cuptor și am turnat mâncarea de ardei fierbinte în borcanele fierbinți, proaspăt scoase din cuptor.
- Închidem borcanele cu capele, acoperim cu pături ca acestea să se răcească lent după care le punem la păstrare în cămara, în loc răcoros și întunecat.
Să aveți spor la făcut mâncare de ardei pentru iarnă!
Eva Anca says
De arătat, arată genial, doar că la noi în familie nu se consumă. Eu mai fac uneori lecso, îl ador, dar sunt singura care îl mănâncă. Poate voi testa și rețeta ta.
Claudia Vasilache says
Multumesc! Seamana cu lecso reteta asta. Mie imi place enorm genul asta de mancare! Mai degraba nu imi plac mancarurile cu cartofi :))