Borș de casă cu huște sau huști. Cum umplem borș de casă. Cum preparăm acasă borș de putină. Cum facem borș acru de putină. Beneficii și mod de preparare borș de casă.
Borșul de casă, cel pe care noi, moldovencele îl folosim în mai toate ciorbele pentru a le acri este, dacă nu știai, nimic altceva decât un lichid cu proprietăți probiotice obținut prin fermentarea tărâțelor de grâu. Acestea se combină cu alte câteva ingrediente care le asigură fermentarea și se obțin huștele.
Huștele nu sunt altceva decât ”cuibul” sau ”starter-ul” (spus mai modern) care asigură mai târziu obținea unui ”borș acru de-ți sare căciula” după cum e expresia pe la noi. Concluzia, ca să obții acasă borș de putină adică să umpli borș cum mai e expresia, ai nevoie de huște pe care le poți obține singur acasă sau le poți lua de la o vecină darnică și pricepută în a face borș.
Eu nu am încercat până acum să fac huște de la zero deoarece am 2 vecine mai în vârstă și mult mai pricepute decât mine care umplu mereu borș și preferă să-mi dea și mie câteva huște decât să le arunce. Au această cultură conservată, păstrată, transmisă în felul acesta de ani de zile așa încât nu au făcut niciodată huște de la zero ci au păstrat periodic din culturile vechi.
Borș de casă – proprietăți și beneficii
În afară de faptul că borșul de casă este celebru mai mult pentru a te trezi după mahmureală, acesta este de fapt un lichid probiotic cu foarte multe proprietăți, beneficiile consumului de borș fiind numeroase.
Rezultat în urma macerării tărâțelor de grâu, borșul de casă este un probiotic natural care conține vitamine din complexul B, vitamina D și H (biotina), enzime, minerale și oligoelemente în forme ușor asimilabile cum ar fi calciu, magneziu, fosfor etc dar și seleniu sau crom.
Borșul acru de putină înlătură simptomele intoxicației cu alcool cum sunt amețeala, durerile de cap, tremuratul membrelor sau senzația de vomă. Pentru aceasta se spune că ar fi necesar consumul a 1 litru de borș. Poate fi de ajutor și doar în stările de indigestie sau vomă caz în care se consumă o cană de borș înainte de masă.
Deoarece stimulează digestia și arderea grăsimilor, borșul acru de putină contribuie la eliminare toxinelor din organism și pare a fi eficient și în curele de slăbire. În acelasși timp este și un adjuvant în cazuri de anemie prin aportul de vitamine, minerale și oligoelemente pe care îl conține.
O cană cu borș, consumată zilnic timp de 10 zile ajută la eliminarea toxinelor din organism, cure de acest gen fiind ideal a fi făcute de 2 ori pe an, toamna și primăvara.
Iată, pe scurt, alte câteva beneficii ale consumului de borș:
1. reglează nivelul crescut al glicemiei
2. se poate folosi ca și adjuvant în tratarea bolilor pulmonare (1 litru de borș combinat cu o infuzie din plante de soc, consumat zilnic timp de 2 luni)
3. este adjuvant în tratarea problemelor de ficat și fiere (o cană cu borș combinat cu o jumătate de linguriță de pulbere de pelin, consumat cu 15 minute înainte de masă
4. adjuvant în cazuri de oboseală cronică
5. reglează tensiunae arterială și este adjuvant în bolile cardiace, prevenind tromboza și infarctul
6. unele studii științifice artă și că ar avea efecte anticangerigene în special în cazul cancerului de colon.
Are însă și câteva contraindicații. Borșul de putină nu se va putea consuma în caz de ulcer gastroduodenal sau gastrită.
- Ingredientele sunt pentru un borcan de 5 litri. Se folosesc 2 parti huste la 1 parte tarate.
- 250 grame de huste
- 150 grame tarate
- 100 grame de faina de porumb
- crenguta de visin
- frunze de leustean sau cimbru
- aproximativ 3 litri de apă plată
Mod de preparare borș de casă cu huște
- Punem huștele într-un borcan bine spălat și clătit
- Adăugăm tărâța de grâu și făina de porumb
- Turnăm peste ele 300-400 ml de apă rece, atât cât se se înmoaie și să le putem amesteca.
- Adăugăm și crenguțele de vișin, frunzele de leuștean sau cimbru.
- Punem la fiert 2,5 litri de apă, lăsăm să dea câteva clocote după care dăm deoparte și lăsăm apa să se răcească pentru 5-10 minute.
- Turnăm apa în borcan și amestecăm totul bine.
- Acoperim cu un capac sau o farfurioară. Atenție! Capacul nu trebuie infiletat strâns!
- Peste borcan punem un prosop sau o păturică și lăsăm acoperit, la cald, pentru a se răci lent și a se putea acri borșul.
Vezi mai jos și rețeta în variantă video!
Apasă pe poză și abonează-te și tu la canalul de Youtube!
- A doua zi gustăm și, dacă e suficient de acru filtrăm borșul, îl punem în sticle închise și-l dăm la frigider.
- Peste huștele rămase adăugăm iarăși apă caldă și mai putem face încă o tură de borș procedând la fel. Operațiunea se poate repeta cam de 2-3 ori. Veți observa că a doua, a treia oară, borșul va deveni din ce în ce mai puțin acru.
- Din huștele rămase o parte o păstrăm pentru a face borș altă dată iar o altă parte, ca să nu o aruncăm o vom da și noi mai departe celor doritori. Huștele se păstrează în recipiente închise, puse la răcoare în frigider sau beci (cine stă la casă). Timpul de păstrare este de aproximativ 2 luni.
Sfaturi utile pentru a prepara un borș de casă cu huște gustos
1.Pentru acrirea borșului NU se folosește niciodată apă clocotită ci doar călduță spre fierbinte. Apa o clocotim doar pentru a distruge eventualele bacterii dăunătoare din ea și atât. După ce am colcotit-o o vom lăsa la răcit câteva minute și abia apoi o folosim
2.Borșul NU se lasă să stea cu huștele în el mai mult de o zi, maxim 2 în funcție de temperatura în care ținem borcanul. Dacă îl lăsăm prea mult acesta se poate oțeti sau prinde floare.
4. Huștele le păstrați în frigider, într-un borcan sau, dacă locuiți la casă, le păstrați în beci, la răcoare.
5. Borșul îl strecurați, îl puneți în sticle și îl păstrați la frigider pentru maxim 10 zile. Dacă aecsta devine tulbure și ”bălos” va trebui să-l aruncați
Spor la făcut borș de casă cu huște!
Andreea says
Multumesc mult pentru informatie, big like pentru postare ;)
Claudia Vasilache says
Cu drag! Ma bucur ca va e utila!