Budincă din cozonac vechi cu fructe și ciocolată
Nu știu cum e prin alte părți dar, pe la noi, prin Moldova e obiceiul ca, după Paști să se dea de pomană pentru sufletele celor adormiți pască și cozonac. Fie sâmbăta când se merge la biserică fie la diferite alte pomeniri. Se împarte cozonacul și pasca atât rudelor cât și celor nevoiași prezenți acolo.
Și uite așa se nimerește ca, fără să vrei, să te trezești că ai multe felii de cozonac care fie nu sunt toate proaspete, fie o parte sunt de la cozonac de casă, altele de la cozonac cumpărat care e de felul lui ceva mai uscat. Și atunci îți pui problema ”ce pot face cu ele?” Evident că nu le vei arunca. Se pot consuma împreună cu un pahar cu lapte, de exemplu, la micul dejun.
La fel de bine, însă, se pot transforma într-o budincă delicioasă cum este și cea care rezultă dacă o să puneți în practică rețeta de astăzi de budincă de cozonac vechi. Mai există o rețetă de acest gen pe blog – vezi AICI – însă e o rețetă simpla, de bază, ca să zic așa. Cea de astăzi este și cu fructe aș că am zis că nu strică să o scriu separat de cealaltă mai ales că am și filmat-o. Găsiți rețeta și pe canalul de Youtube! Dar hai să vedem cum se face.
- 600 grame de cozonac vechi
- 400 ml de lapte dulce
- 2 oua
- 1 lingura cu zahar
- 50 grame de merisoare
- 50 grame de nuci
- 1 lingura cu esenta de vanilie
Mod de preparare budincă din cozonac vechi cu fructe și ciocolată
- Pentru început va trebui să tăiem cozonacul uscat în cuburi. Punem totul într-un castron și dăm deoparte.
- Separat spargem 2 oăa, adaugăm esența de vanilie și zahărul după care batem totul bine.
- Turnăm și laptele după care amestecăm. Adaugăm compoziția peste cuburile de cozonac.
- Adăugăm stafidele sau merisoarele, nucile, sau orice alte fructe uscate.
- Amestecăm bine și turnăm compoziția într-o tavă unsă în prealabil cu puțin unt/ulei sau tapetată cu hârtie de copt.
- Nivelam, presarăm puțină ciocolată rasă și apoi dăm la cuptor pentru aproximativ 30- 40 de minute, în functie de cum coace acesta.
- Facem testul cu scobitoarea și, dacă iese curată scoatem tava din cuptor, lăsăm să se răcească și apoi feliem și servim cu poftă.
Dana says
Un preparat foarte inventiv ;)
Claudia Vasilache says
Multumesc :)