Sirop de soc preparat la rece (FARA fierbere). Cum se face siropul din flori de soc FĂRĂ fierbere. Rețetă de sirop la rece.
În fiecare an, în această perioadă de final de mai și început de iunie obișnuim să facem în casă socată după o rețetă veche de mai bine de 50 de ani, moștenită de la bunica din partea mamei (vezi AICI). Din păcate ne bucurăm de aroma ei pentru puțin timp, cât e socul înflorit. Știu că se poate face socată și cu florile de soc uscate dar nu iese la fel.
Așa că anul acesta am căutat o soluție ca să ne bucurăm mai mult de gustul unei socate și, zic eu, am găsit-o documentându-mă pentur a face niște rețete de cocktail. Așa am descoperit că o combinație dintre un sirop din flori de soc și apa carbogazeificată poate fi un înlocuitor perfect al socatei. Are același gust!
Acest sirop de soc se poate folosi și pentru a îndulci o răcoroasă limonadă de vară sau se poate combina în diferite cocktailuri. În general siropul de soc merge foarte bine în cocktailurile cu vin spumant cum ar fi cocktailul Hugo sau Kentucky Flower și se combină perfect cu aromele de ienupăr ale ginului. Mai multe rețete de cocktailuri cu sirop de soc găsiți aici.
Ce trebuie să rețineți în ceea ce privește modul de preparare al siropului de soc este faptul că, pentru a obține un sirop de soc de calitate este important să culegem florile de soc din zone nepoluate, departe de agitația orașului. Florile culese trebuie să fie înflorite, ajunse la maturitate, nu boboci sau deja trecute, devenite maronii. După culegere, păstrați florile în loc răcoros și întunecat și nu le lăsați mai mult de 24 de ore până le folosiți.
Apasă AICI pentru a vedea cum se face un
cocktail Hugo la care se folosește sirop de soc!
Aspectul acestui sirop din flori de soc făcut la rece nu este ca cel al unui sirop obișnuit adică mai gros, legat, cum e cel de rubarbă, de exemplu ci aduce mai degraba cu un lichior fără alcool. Dacă ar fi să faceți cercetări pe site-urile din afară o să observați că acesta este un sirop foarte des pregătit și în alte țări.
Găsiți acest mod de preparare la rece, adică fără fierbere și în rețeta de elderflower cordial adică un fel de lichior non alcoolic din flori de soc, dacă am reușit să traduc bine. Dacă vreți să citiți mai multe despre ce variante de preparare mai există puteți face căutări pe Google dupa ”elderflower syrup” în engleză sau în germană după ”holundersirup”. Aceasta este o rețetă care, cred eu, a ajuns la noi pe filiera săsească. Cum bunica mea a trăit în Transilvania, sigur de acolo o are.
Vezi și rețeta video a acestui sirop de soc!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click și pe clopotel pentru noutăți!
La genul acesta de sirop se folosește lămâie (atât zeamă cât și lămâie întreagă) dar și acid citric sau sare de lămâie ca și conservant. De asemenea, pentru o aromă deosebită se mai poate înlocui lămâia cu grapefruit sau portocale. Nu am încercat și varianta aceasta dar sunt sigură că iese ceva bun. În siropul meu eu am folosit doar zeamă de lămâie și a fost perfect, adică pe gustul nostru.
În unele rețete pe care le-am studiat scria că tulpina de la florile de soc, partea verde, nu ar fi prea bună pentru consum și că ar fi indicat ca această să fie înlăturată. Pentru mai multă siguranță am făcut acest lucru desprinzând micile floricele de pe rămurelele verzi de care sunt prinse.
De asemenea, ideal ar fi să nu spălați florile pentru că se pierde mult din aromă sau, dacă le spalați, să nu o faceți sub jet de apă ci cu grijă, mai mult pentru a le clăti și înlătura praful de pe ele precum și eventualele musculițe. Că veni vorba despre acestea, evident că vom fi atenți să nu le punem și pe ele la macerat în sirop.
- 70 grame de flori de soc (10-12 flori)
- 500 ml apă
- 500 grame de zahăr
- zeama de la 2 lamâi mari
Mod de preparare sirop din flori de soc la rece
- Curățăm florile de soc, le clătim cu apă (nu sub jet!) și îndepărtăm florile mici de pe tulpina verde care le ține la un loc. Dăm deoparte și eventualele mici musculițe prinse de ele.
- Punem apă într-o craticioară, adăugăm zahărul și punem cratița pe foc. Amestecăm și lăsăm zahărul la topit. Nu e nevoie să fierbem ci doar să încălzim până se topește zahărul. Puteți să-i dați și un clocot dar după aceea lăsați la răcit pentru că nu vom opări florile ci le vom lăsa la macerat, în siropul răcit pentru a-și păstra din proprietăți.
- Când siropul e doar călduț punem în el zeama de lămâie și florile de soc alese mai devreme.
- Turnăm totul într-un borcan, punem capacul și dăm la rece pentru maxim 3 zile, timp în care mai amestecăm în el din când în când.
- După 3 zile strecurăm îndepărtând florile de sirop.
- Pune siropul în sticle și dăm la rece. Pentru a-l păstra pe iarnă avem 2 variante. Fie îl punem de la început în sticle sterilizate și apoi dăm la rece, fie îl conservăm la congelator turnând siropul în pungi pentru făcut gheață și la nevoie dezghețăm și servim.
Să aveți spor la făcut sirop din flori de soc la rece!
P.S. Discutând pe grupul de Facebook aferent blogului am aflat o altă rețetă, un alt mod de preparare a siropului de soc la rece. Mi s-a părut foarte interesantă așa că o pun și aici, pe blog în ideea că poate doriți să o încercați. Iată cum se procedează
Rețeta mea pe care o folosesc de multi ani diferă de această rețetă. Se pun 25 flori de soc cu 2,5 litrii de apa cu 2 lamai tăiate și stoarse și cu 100 grame sare de lămâie. Se lasă 48 de ore la macerat intr_un loc călduț după care se stoarce și se strecoară se adaugă atâta zahar cat lichid rezultă. Se amesteca până se dizolvă complect zaharul se pune in sticle și se poate pastra în cămară. Cine dorește poate adăuga 2 sau 3 aspirine. Pofta buna ! – Geta Rognean, Amstetten, Austria
[…] de soc pot fi folosite pentru a prepara siropuri și băuturi cum este, spre exemplu, socată. Din fructele de soc se pot prepara dulcețuri, gemuri […]