Salată de boeuf cu piept de pui (rețeta de familie)
Înainte de a începe discuții vreau să precizez încă de la începutul articolului că am ales să pun această denumire, salată de boeuf cu piept de pui chiar dacă nu este corectă, deoarece este o denumire populară. Când eram eu mică, cel puțin, și cum erau probleme în ce privește posibilitatea cumpărării diferitelor alimente, această salată se făcea cu carne de pui.
Însă, la o salată de boeuf originală se pune, așa cum îi sugereaza și titlul, carne de vită. În franceză ”boeuf” înseamnă ”vită”, ”vacă”. Dar, cum carnea de vita este ceva mai scumpă, românul a reinventat salata de boeuf înlocuind carnea de vită cu cea de pui, mult mai ieftină.
De obicei se folosește piept de pui dar dacă nu aveți sau și acesta vi se pare scump, puteți folosi chiar și carnea de la o pulpă de pui. Dacă nu ați pune carne deloc, atunci salata s-ar numi ”salată Olivier” care este varianta vegetariană a salatei de boeuf.
Cred că atât de cunoscută, de iubită și de pregătită este această salată încât există chiar și multe variante de rețetă. Astăzi o să vă scriu cum facem noi salata de boeuf adică rețeta așa cum am moștenit-o de la bunica și mama mea. Eu așa am crescut, cu rețeta aceasta. Abia mult mai târziu am aflat că de fapt această salată nu se face cu pui cu cu vită. Deh, nu știam eu franceză când eram mică.
Noi și acum folosim piept de pui în loc de carne de vită și nu punem alte legume decât morcov, cartof, mazăre și castraveți murați. Gogoșarii îi folosim pentru decorat. În plus, castraveții murați noi îi punem în cantitate mai mare. Așa ne place, mai acrișoară.
De aceea folosim și o lingură sau 2 de muștar în compoziția ei iar cantitatea de castraveți este mai mare. Poate că o să vi se pară mult 700 de grame de castraveți dar, țineți cont că aceștia vor fi tocați și apoi scurși de zeamă iar aproximativ jumătate din cantitate va fi înlăturată.
Există rețete în care se pune și ceapă. Chiar am văzut o astfel de rețetă la celebra Julia Child. Puteți încerca dacă vă place. Pentru mine salata boeuf este fără ceapă și așa cum o să vedeți în continuare. Simplă, gustoasă și cu ceva mai puțină maioneză. Acum ceva ani buni în urmă obișnuiam să ornăm salata cu maioneză și pe din afar doar că, în felul acesta crește cantitatea de maioneză din ea și nu prea face bine la digestie.
Drept pentru care am renunțat la stratul acela gros de maioneză care îmbrăca salata și la tot felul de înflorituri pentru ornat. Acum preferăm să o servim pusă în vase mici de ramekin, monoporție sau, daca o punem pe un platou o decorăm simplu cu ceva măsline, gogoșari murați și albușurile de la ouăle cu care am făcut maioneza.
- 500 grame de morcov
- 900 grame de cartofi
- 200 de grame de mazăre fină din conservă
- 700 grame de castraveți murați
- 250 grame de piept de pui fiert in prealabil
- o lingură cu muștar
- sare și piper dupa gust
- aproximativ 300 de grame de maioneză facuta în casă
- măsline, gogoșari, albuș de ou fiert - pentru ornat
Mod de preparare pentru salată de boeuf cu piept de pui
Nu vă mai povestesc în scris modul de preparare în detaliu ci vă invit să vizionat filmulețul pe care l-am făcut și care sper să fie foarte explicit.
Leave a Reply