Șalău de nil cu sos de smântână și lămâie
Anul acesta mi-am propus să aduc îm meniul familiei mele mai mult pește. Știm cu toții că e mai sănătos să mănânci pește decât altfel de carne, de porc, pui sau vită, de exemplu. Cu toate astea consumul de pește este mic la noi în țară.
Grăsimile nesaturate din carnea de pește conțin acizi grași Omega 3 dar și multe vitamine care fac parte din complexul de vitamine B așa că un consum regulat de pește poate preveni îmbătrânirea precoce cu toate semnele ei, alterarea memoriei, depresie, probleme de limbaj etc.
Este știut că Omega 3 protejează sistemul nervos și ajută la reechilibrarea emoțională, crește energia și puterea de concentrare. În același timp duce și la scăderea colesterolului total din sânge echilibrând cele două componente ale acestuia astfel încât colesterolul bun va crește iar cel rău va scădea.
Evident că cel mai bine este să consumăm pește proaspăt pescuit cum este cel din Dunăre, somn, știucă, șalău, plătică, biban, crap etc.
Dintre soiurile de Dunare, recomandate sunt somnul, stiuca, salaul, carasul, platica, bibanul si crapul dar ce te faci când eviți să mânânci pește din cauză că are multe oase? Renunți la a mai mânca sau găsești alte soluții.
Eu sunt genul acela de persoană care mofturește când vine vorbe de pește pentru că sunt multe oase de ales. Așa că aleg acei pești la care oasele se pot îndepărta mai ușor sau, cel mai sigur, cumpăr file de pește.
Vezi mai jos cum se face și somonul cu portocale și lămâie
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
Și mie și băiețelului meu ne place fileul de somon. Este foarte gustos, se gătește simplu și rapid doar că acesta este cam scumpișor. Așa că am zis că să încerc și un file de șalău de nil pe care l-am gătit foarte simplu și rapid cu un sos de smântână alături.
Mi-a plăcut foarte mult rețeta așa că astăzi o scriu și aici cu mențiune că este o rețetă destul de calorică și ceva mai greu digerabilă pentru cei care au probleme biliare. Sosul cu unt și smântână nu e unul prea potrivit pentru ei.
Eu am avut o bucata de file de șalău de nil de aproximativ 500 de grame pe care am tăiat-o în două pe lungime, exact la mijloc și am făcut 2 porții, una pentru mine și cealaltă pentru băiețelul meu.
- o bucată de 400 grame de file de șalău de nil
- 50 grame de unt cu 65% grăsime
- 250 grame de smântână de gătit
- o lămâie mare
- sare și piper după preferințe
Mod de preparare pentru șalău de nil cu sos de smântână și lămâie
- Tăiem fileul de șalău în două pe lungime, exact la mijloc. Asezonăm cu sare și piper.
- Punem untul în tigaie și îl lăsăm să se topească la foc mediu.
- Când untul s-a topit adăugăm feliile de file de șalău de nil și le gătim, în funcție de cât sunt de groase, 4-5 minute pe fiecare parte.
- Când sunt gata le dăm deoparte și peste unt punem smântâna. Continuăm să gătim smântâna 2-3 minute cât să se îngroase puțin sosul după care adăugăm zeama de lămâie și puțină boia de ardei pentru a-i da culoare.
- Turnăm sosul peste peștele pus în farfurie, decorăm cu felii de lămâie și puțin pătrunjel după care consumăm cu poftă. Simplu, rapid și gustos!
Poftă bună la file de șalău de nil cu sos de smântână și lămâie!
[…] rețetă, care m-a atras cel mai tare, este cea de Șalău de Nil cu sos de smântână și lămâie. Ador rețetele cu sos de smântână, poate acesta și fiind motivul pentru care balanța a […]