Prăjitură cremșnit cu piscoturi
Sună ciudat denumirea acestei prăjituri? Așa mi-a venit să-i zic pentru că rețeta s-a născut dintr-un eșec. Am vrut să fac un cremșnit pentru că băiețelului meu îi place foarte mult. Am cumpărat două foi de aluat de foietaj cu gândul să-l coc și să pun între ele crema de vanilie. Dar nu a fost să fie.
Cuptorul meu o ia razna uneori. Am cuptor pe gaz și temperatura nu este tot timpul stabilă. Are toane și uneori mă trezesc că nu ridica temperatura la cât am nevoie. Ridic și eu la altă treaptă de coacere și aparent ajunge la temperatura dorită de mine.
Ca să ne înțelegem. Am termometru de cuptor pus înăuntru. Alfe, doar după indicațiile de pe butoane și temperaturile corespondente nu mai apuc în veci să coc. Dar așa mă ghidez după temperatura termometrului și după ceea ce ar presupune treapta de căldură pe care mi-o indică teoretic butonul.
Însă, uneori e cam nărăvaș cuptorul și neascultător. O ia razna adică se ridică temperatura la cât ar trebui conform cărții tehnice. Și așa m-am trezit eu cu blatul pentru cremșnit că s-a ars. Nu de tot dar nu mai era utilizabil.
Așa că partea ok am mancat-o și restul, cu regret, a trebuit să o arunc. M-am consolat la gândul că accidente se întampla și la case ma mari, nu doar la mine și nu am intrat în panică. M-am adaptat situației imediat și am improvizat.
Vezi cum se face și prăjitura cu nucă gata în 30 de minute
Nu uita să te abonezi și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru a fi primul care află noutățile!
Cam asta ar fi povestea rețetei de prăjitură de astăzi care a luat naștere la fața locului, în bucătărie și căreia i-am dat numele de prăjitură cremșnit cu pișcoturi. În numele răposatului blat din aluat de foietaj decedat în cuptorul nărăvaș.
Norocul a fost că aveam piscoturi pentru un viitor tiramisu și m-am adaptat rapid. Mi-am adus aminte de rețeta de cremșnit cu cremă de mascarpone și am folosit mascarpone în loc de unt. Am bătut și niste smântână și am pus pe deasupra și a iesit această prăjitură FĂRĂ coacere, rapidă și ușor de făcut.
- 30 de pișcoturi de șampanie
- -pentru crema de vanilie
- 4 gălbenușuri
- 400 ml lapte dulce
- 80 de grame de zahăr
- 40 grame de făină albă de grâu tip 000
- o lingură de esență concentrată de vanilie
- un vârf de cuțit de sare
- 250 grame de mascarpone
- 400 grame de smântână pentru frișcă cu 30% grăsime
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- 2 linguri de zahăr pudră
- zeamă de la un compot de vișine sau altfel de fruct
Mod de preparare pentru prăjitură cremșnit cu pișcoturi
- Începem prin a face crema de vanilie așa cum am explicat pe larg în rețeta de cremă clasică de vanilie – vezi AICI și o dăm la răcit.
- Între timp scoatem și mascarpone din frigider și îl lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
- După ce se răcește și crema de vanilie o vom combina cu mascarpone. Frecăm mascarpone până devine cremos și adăugăm 2-3 linguri din crema de vanilie. Amestecăm bine și mai adăugăm alte 2-3 linguri. Procedăm la fel până încorporăm toată crema de vanilie în mascarpone.
- Pregătim și frișca combinând smântâna cu cele 2 linguri de zahăr pudră și dăm la rece. Aveți AICI detalii despre cum se face.
Vezi mai jos cum se face crema de vanilie!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
- Pentru montarea prăjiturii avem nevoie de o tavă de 24 pe 24 în care începem să punem, pe rând câte un pișcot pe care inițial îl înmuiem rapid în zeama de la compot. După ce am format un strat din pișcoturi punem crema și o întindem foarte bine peste toata suprafața bazei.
- Peste cremă punem un alt strat de pișcoturi, la fel. și acestea înmuiate înainte în zeama de la compot.
- Pe deasupra punem frișca și presărăm ciocolată rasă.
- Dăm la rece până a doua zi când o putem felia și servi cu poftă.
Tips&Trics
Pentru a o tăia mai bine dați prăjitura la congelator pentru 30-40 de minute. În felul acesta nu doar că se va felia mai bine ci veți avea și un fel de înghețată mai … dezghețată. Copiii o vor adora, vă garantez :)
Să aveți poftă la prăjitură cremșnit cu pișcoturi!
Click AICI pentru a vedea mai multe
rețete de prăjituri simple pentru începători!
dana says
A se folosi corect pluralul la Galbenus…Care nu este galbenuse :(