Gulaș cu carne de porc. Tocană ardelenească. Gulaș cu carne și găluște. Gulaș unguresc.
Moldoveancă la origini, rețetele din alte zone ale țării, recunosc, nu îmi sunt prea cunoscute pentru că nu le gătesc în mod curent alor mei. Noi suntem obișnuiți cu mâncărurile mai simple, de prin zona noastră. Dar, cum tot experimentez diferite rețete mi-am zis ca, din când în când să încerc și rețete tradiționale specifice altor zone ale țărișoarei noastre.
De ceva timp mă fascinează rețetele ardelenești. Cred că mă atrag pentru că îmi aduc cumva aminte de bunicii din partea mamei care, deși născuți în Moldova, au trăit cea mai mare parte a vieții lor în Ardeal. Dorul de acele vremuri m-a făcut să-mi aduc aminte de rețeta de pastă de jumări pe care am publicat-o deja pe site – vezi aici.
Și, deși mâncărurile din părțile de dincolo de Carpați sunt foarte calorice dar, drept e că și consistente, m-am gândit să le încerc și eu din când în când și să vă las și vouă rețetele împreună cu impresiile mele despre gustul preparatului respectiv.
Și am să încept astăzi cu rețeta unui gulaș cu carne de porc pe care am încercat-o zilele trecute și de care, drept să vă spun, am fost încântată. Mie nu îmi plac, în general, cartofii și cam strâmb din nas când vine vorba să îi mănânc. Însă, după ce am făcut acest gulaș cu carne de porc le dau dreptate iubitorilor de cartofi. Sunt buni :)
Nu o să vă spun că acest gulaș cu carne de porc este rețeta tradițională sau originală și nici nu o să vă spun istoria acestuia. Această rețetă este o adaptare a rețetei tradiționale și e făcută în funcție de gusturile mele. Eu sper să vă placă și varianta aceasta pentru că nouă ne-a plăcut foarte mult gustul acestui gulaș cu carne de porc.
Practic, gulașul este o tocană de cartofi cu carne, cam ceva de genul mâncării de cartofi care era preferata bunicului meu. Ce trebuie să rețineti este faptul că, specific gulașului este prezența printre ingrediente a chimenului și că nu trebuie să lipsească boiaua de ardei dulce și/sau iute plus ceapa și ardeii.
Deși prefer mâncărurile mai puțin calorice,de data aceasta mi-am făcut o poftă și am încercat acest gulaș cu carne de porc în combinație cu găluște făcute din ou și făină. Eram curioasă cum este genul acesta de mâncare și am zis că, hai, treacă de la mine, o dată pot încerca ceva mai consistent.
Combinația găluște și cartofi cred că vă imaginați cam cât de calorică este. Dar, mâncată fără pâine și mai rar, merge. Mai ales că are un gust tare bun, vă spun acum, după ce am gustat din el.
Eu să vă scriu rețeta de bază și cea pentru găluște, cu precizarea că folosirea acestuia nu este obligatorie.
- 500 grame de carne de porc
- 500 grame de cartofi roz
- 2 linguri de untură de porc (sau 100 ml ulei)
- 1 lingură de boia de ardei dulce
- ¼ linguriță de boia de ardei iute
- 2 căței de usturoi
- 2 cepe mari
- 1 morcov mare
- 300 ml suc de roșii
- 2 linguri de pastă de ardei făcută în casă
- o lingură de vegeta naturală de la Solaris
- patrunjel
- sare
- 2 litri de apă
- Ingrediente pentru găluște
- 1 ou
- 80 grame de făină albă
- un vârf de cuțit cu sare
Mod de preparare pentru gulaș cu carne de porc
- Spălăm și curățăm legumele apoi le tăiem. Cartofii îi tăiem cuburi și îi punem într-un vas cu apă rece. Morcovul îl tăiem rondele sau îl dăm pe răzătoare, ceapa o tocăm și usturoiul îl trecem prin sită sau îl tăiem foarte, foarte mărunt.
- Carnea o tăiem cuburi de mărime potrivită. Eu am cumpărat-o gata tăiată.
- Punem untura într-o cratiță încăpătoare și după ce s-a topit adăugăm carnea pe care o lăsăm să se prăjească, întorcând-o, din când în când pe fiecare parte, aproximativ 15 minute după care o scoatem și o dăm deoparte.
- În aceeași cratiță punem ceapa și o lăsăm să se călească 1-2 minute dupa care adaugam morcovul si la fel, lăsăm să se calească. Eventual mai adaugăm puțină apă ca să nu se ardă.
- Spre final adăugăm cele două feluri de boia de ardei, usturoiul precum și pasta de ardei (eu am avut făcută în casă – vezi aici rețeta) și amestecăm până la omogenizare.
- După ce s-a gătit ceapa, punem peste ea carnea, pe care am păstrat-o la cald, adăugăm peste ele apa în care am pus și cele 2 linguri de vegeta (pot fi excluse dacă nu aveți – eu am pus pentru un gust mai bun), o lingură rasă cu sare (sau după gust) și chimenul. Acesta poate fi adăugat fie așa cum e el, fie pisat înainte. În funcție de preferințe. De asemenea se mai poate face un fel de ceai din chimen și adăuga pentru aromatizarea mâncării. Eu am ales prima variantă și am pus semințele de chimen așa cum sunt ele.
- Lăsăm să fiarbă la foc mediu aproximativ 30-40 de minute, ca să se gătească mai bine carnea după care adăugăm cartofii și mai completăm cu restul de apă caldă și cu sucul de roșii.
- Fierbem în continuare și când și cartofii sunt aproape gata adăugăm găluștele, pe care le-am făcut între timp și pe care le mai fierbem încă 15 minute. Servim caldă și cu mare poftă.
Mod de preparare pentru găluște din făină
Batem bine oul cu praful de sare după care adăugăm treptat făina și o încorporăm. Vom obține un aluat de consistență moale dar elastic, nelipicios, care poate fi rupt ușor.
Pentru formarea găluștelor trebuie să rupem bucăți din aluat, de mărimea unei boabe de strugure mai mare sau o nucă mai mică și, pe măsură ce le rupem, le adăugăm în apă/mâncare la fiert. Se fierb aproximativ 15 minute.
La final rămân ușor tari cam ca niște parte fierte foarte bine, nu ”al dente”. Nu le confundați cumva cu găluștele care se pun în supa de pui și care sunt moi și pufoase!
Și acum o întrebare-ncuietoare: tu cum faci de obicei gulașul din carne de porc? Aș vrea să încerc și alte variante sau poate ai mici secrete pe care să le împărtășești cu noi rferitor la prepararea unui gulaș din carne de porc gustos.
Să ai poftă la gulaș cu carne de porc!
Roxy says
Deci n-am inteles nimic
N-ai spus cand se pune morcovul si usturoiul.
Eva Anca says
Delicios arata! Mi-ai facut tare pofta, sa stii!
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca ti-am facut pofta! Si multumesc pentru indrumari ;)