Dulceață de gutui pentru iarnă FĂRĂ conservanți. Cum se face dulceața de gutui pentru iarnă. Rețetă pas cu pas. Cum faci dulceața de gutui perfectă!
Dulceața de gutui se numără printre preferatele mele. Și sper să fie și preferata voastră. Are un gust și o savoare aparte. Păi cum ar putea să fie altfel dacă gutuile însele au acea aromă inconfundabilă?
Sunt totusi niște fructe nu chiar atât de plăcute a fi consumate în stare crudă. Cel puțin asta e părerea mea. Trebuie să fie foarte, foarte bine coapte că să fie și savurate pe măsură. Atlfel sunt un pic înnecăcioase. Nu la fel se întâmplă cu merele, de exemplu. Dar asta știți deja.
Deși e recomandabil să fie consumate în stare crudă, proaspete, drept să zic eu le prefer gătite. Fie transformate într-un gem delicios, fie în deserturi gustoase sau chiar mâncăruri sărate.
În fiecare an încerc să fac ceva nou cu gutuile. Anul trecut am făcut un desert interesant, o combinație de gutui cu caramel. A ieșit foarte bun. Puteți vedea AICI rețeta.
În alt an am făcut doar un simplu gem de gutui (vezi aici) iar acum m-am hotărât să fac o dulceață de gutui și chiar o peltea. Sper să nu uit să vă spun și rețeta la peltea. Are ea cam mult zahăr dar de o poftă, două merge. Mai ales atunci când o întindem pe niște clătite.
- 1 kg de gutui
- 1 kilogram de zahăr
- 750 ml de apă
- zeama de la o lămâie
Mod de preparare pentru rețeta de dulceață de gutui
- Ștergem gutuile de puful lor și apoi le clătim după care le curățăm de cotoare și eventualele părți stricate și le tăiem cubulețe mici. Gutuile se oxidează repede și deci se înegresc dar înn momentul în care se pun în siropul fierbinte își recapată culoarea. Deci nu e nevoie să le punem în apă cât lucrăm.
- Din apă și zahăr facem un sirop pe care îl fierbem până când începe să se lege, timp în care noi ne ocupăm de gutui.
Vezi mai jos cum se sterilizează borcanele și capacele!
Abonează-te și tu canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
- Când terminăm de tăiat gutuile le adăugăm în siropul care fierbe. Punem și zeama de lămâie și lăsăm gutuile să fiarbă până se dulceața se leagă și gutuile se înmoaie și capătă un aspect lucios.
- Când dulceața este gata o punem fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil și o păstram pe iarnă în cămară.
Să aveți spor la făcut dulceață de gutui!
Leave a Reply