Balotină de pui cu goji și garnitură de risotto cu Gorzonzola.
Rețeta veche de pulpe de pui cu pilaf reinterpretată
Balotină de pui cu goji și garnitură de risotto cu Gorgonzola. Așa-i că sună sofisticat și greu de făcut? Ei bine, da, de data asta nu pot spune că ceea ce vă propun astăzi este chiar așa simplu de pus în practică. Nici greu nu e doar că necesită ceva mai multă muncă și timp petrecut în bucătărie.
Rețeta de astăzi, de balotină de pui cu goji nu este altceva decât reinterpretarea unui atât de cunoscut, cel puțin la noi în zonă, fel de mâncare: pulpe de pui cu pilaf.
”Pulpe de pui cu pilaf” este un fel de mâncare pe care îl știu de pe vremea în care trăia bunica mea. Este o rețetă veche de mai bine de 50 de ani, o rețetă tradițională și nelipsită cel puțin de la pomenirile care se făceau și încă se mai fac pentru sufletul celor trecuți în neființă.
Nu exista praznic sau ”dat de pomană” peste an, în care să nu fie prezent și acest fel de mâncare. De obicei, la o masă de pomenire se servesc 3 feluri de mâncare. Așa e tradiția din strămoși pe la noi. Se începe cu o ciorbă aburindă, urmează o porție de sarmale cu mămăligă și smântână și apoi nelipsita pulpă de pui cu pilaf.
Bine, între timp s-au mai schimbat traditițiile strămoșești și pulpa de pui este înlocuită de o friptură din carne de porc sau piept de pui făcut la grătar. Depinde de bugetul celui ce face masa de pomenire.
Dacă nu e praznic, adică masă de pomenire făcută în mod special pentru cineva din familie, ci zi din cursul săptămânii în care se pomenesc morții, obiceiul este să se dea de pomană o mâncare caldă. Evident că, în mod tradițional, pe listă sunt sărmăluțele sau pulpa de pui cu pilaf. O ciorbă este mai greu de dat la pachet.
De unde acest obicei? De ce tocmai aceste feluri de mâncare? Sinceră să fiu nu știu. Banuiesc doar că sarmalele au fost alese pentru că sunt, clar, tradiționale iar pulpele de pui cu orez pentru că reprezintă o mâncare ieftină și ușor de făcut.
Mie una, acest fel de mâncare îmi aduce mereu aminte de bunica și de praznicele pe care aceasta le făcea la noi în curte.
V-am mai povestit și cu altă ocazie că pe vremuri se făceau praznice mari acasă. Gospodinele, vecine sau rude, se adunau cu câteva zile înainte și pregăteau mâncarea pentru pomenire. Se tăiau orătăniile din ogradă și carnea lor se folosea la ciorbă și lângă pilaf , se aprindea focul în cuptorul cu lemne și se coceau cozonacii. Ah, ce amintiri!
Dar vremurile în care mesele se puneau în curte, mâncarea se gătea la ceaun și cozonacul în cuptorul cu lemne s-au cam dus. Acum mesele se fac la restaurant și cu toate astea pulpa de pui cu pilaf încă există în meniu, neschimbată. Aceeași pulpă prăjită simplu, același pilaf tradițional și câteva felii de castraveciori.
Cu nostalgie și cu gândul la bunica m-am gândit oare cum ar fi daca pulpele de pui ar fi altfel gătite, dacă pilaful tradițional ar fi gătit ca un risotto iar castraveciorii să fie înlocuiți de un sos acrișor.
Adică cum ar fi dacă banala și atât de tradiționala mâncare ”pulpă de pui cu pilaf” ar fi gătită altfel și ar arăta altfel în farfurie. Cu alte cuvinte, cum ar fi dacă o rețetă de zi cu zi ar fi transformată într-una … gourmet? Și așa a luat naștere această rețetă de balotină de pui cu goji și garnitură de risotto cu Gorgonzola.
Balotina de pui nu este altceva decât aceeași pulpă de pui de la care a fost scoasă carnea, măcinată și apoi ”refăcută” pulpa de pui prin umplerea pielei, în așa fel încât să aibă aspectul inițial.
Ce-i drept durează puțin până se dezoseaza carnea pentru că operațiunea trebuie făcută cu grijă, în așa fel încât să lăsăm pielea întreagă pentru a fi mai apoi umplută. Dar zic că merită efortul când în final, în farfurie arată deosebit. Tu ce părere ai? Am dreptate? Merită efortul?
- 4 ciocanele (pulpe inferioare) de pui
- 100 grame de bacon crud uscat
- o legătură de pătrunjel
- 50 de grame de Goji (sau merișoare)
- 50 ml de vin roșu
- 50 de grame de nuci
- sare, piper
- pentru risotto
- 150 grame de orez pentru risotto
- 600 ml de supă clară de pui
- 50 ml de lapte dulce
- 75 de grame de gorgonzola
- un morcov
- 100 ml de ulei de măsline
- pentru sosul de goji
- 100 de grame de goji
- 100 ml de vin roșu
- pentru decor
- o morcov mediu
- fructe de goji
- frunzulițe de pătrunjel
Mod de preparare pentru balotină de pui cu goji și garnitură de risotto cu Gorgonzola
-Pentru balotina de pui
- Punem fructele de goji la înmuiat în vin.
- Dezosam carnea de pui, păstrând pielea de la pulpele de pui.
- Carnea împreună cu nuca o dăm prin mașina de tocat carne.
- Strecurăm fructele de goji și le adăugăm în compoziția de carne și nucă.
- Adăugăm pătrunjelul și potrivim gustul cu sare și piper.
- Umplem pielea de la ciocănelele de pui cu compoziția de carne măcinată încercând să păstrăm cât mai bine forma inițială a pulpelor.
- Înfășurăm fiecare pulpă în fâșii de bacon.
- Învelim strâns în folie alimentară și apoi în folie de aluminiu.
- Poșăm (fierbem) pulpele în apă pentru 20 de minute.
- După trecerea timpului le scoatem din apă, înlăturăm foliile și le prăjim câteva minute într-o tigaie încinsă în care am pus puțin ulei, întorcându-le pe fiecare parte, până baconul se rumenește ușor.
-pentru risotto cu Gorgozola
- Curățăm morcovul și îl radem pe răzătoarea mică.
- Punem uleiul într-o tigaie antiaderentă și când aceasta este încinsă adăugăm morcovul pe care îl călim câteva minute.
- Adăugăm orezul și mai lăsăm să se gătească împreună cu morcovul încă un 1-2 minute.
- Punem supa de pui la încălzit.
- Adăugăm un sfert din supa de pui, caldă, amestecăm și lăsăm să se gătească.
- Când scade lichidul mai adăugăm un sfert de zeamă, lăsăm să scadă.
- Procedăm la fel și cu restul de supă de pui până când orezul se gătește.
- Amestecăm Gorgonzola bucăți cu laptele și o dizolvăm puțin.
- La final, când orezul este gătit adăugăm brânza și amestecăm bine pentru omogenizare și dăm deoparte pe o farfurie.
-pentru sosul de goji
- Lăsăm fructele de goji uscate la înmuiat în vin măcar un sfert de oră.
- Păstrăm câteva fructe pentru decorul farfuriilor iar restul le pasăm cu blenderul.
- Strecurăm totul printr-o strecurătoare pentru a separa sucul de semințe.
- Punem sucul obținut într-o tigaie și lăsăm să scadă până ajungem la consitența unui sos.
-pentru decor
- Curățăm morcovul și, cu ajutorul cuțitului de curățat legume tăiem fâșii pe care le gătim 1-2 minute, pe o parte și pe cealaltă, într-o tigaie unsă cu puțin ulei și bine încinsă.
- Rulăm fâșiile de morcov și le folosim la decor.
-plating/așezarea în farfurie
- Cu ajutorul unui inel metalic punem în centrul farfuriei câteva linguri de risotto
- Peste risotto așezăm una din pulpele de pui.
- Decorăm farfuria cu fructe și sos de goji, morcovi rulați și trași la tigaie, funzulițe de pătrunjel și leuștean.
paula sosoi says
Arata intr-un stil aparte mancarea ta, nu stiu, se vede ca pui suflet si ai talent, mie nu imi nici clatitele delicioase :)
Claudia Vasilache says
Multumesc pentru aprecieri, Paula! <3
Mihaela Curea says
Un preparat interesant care arata foarte bine , sigur e tare gustos.
Claudia Vasilache says
Multumesc, Mihaela! :)
Rokolla says
N-am facut niciodata o balotina. Am tot auzit de ele, dar practic n-am facut pana acum
Claudia Vasilache says
Atunci.. e timpul sa incerci :)
Cristina Barbieru says
Vai de mine, imi ploua in gura. Arată senzațional si cred ca gustul e pe masura.
Claudia Vasilache says
Multumesc! :)
Mihaela says
Daca citeam doar titlu nu as fi banuit niciodata despre ce fel de mancare este vorba la cat de sofisticat suna.
Claudia Vasilache says
Suna sofisticat dar nu e chiar asa ;)
Bratu Gabriela says
Pare fancy de tot, genul de preparat servit la restaurante de lux! E un pic mai complicat, dar zic ca se face, cu putina rabdare si efort!
Claudia Vasilache says
Da, pare complicat dar nu e asa greu de facut!
Georgiana Sabina says
In ultima perioada n am mai gatit, dar parca mi ai facut chef cu pozele astea frumoase.
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca pozele ti-au deschis apetitul :)
Emilia says
Arata atat de bine preparatul, iar plating-ul este divin. Nu stiu daca m-as descurca cu un preparat atat de complex.
Claudia Vasilache says
Multumesc! Sa stii ca nu e chiar asa greu de facut. Doar ca dureaza ceva mai mult…
Deyutza says
Moameăă la ce foame am eu acum, as manca balotina aia acum pe loc.
Claudia Vasilache says
Pai ce mai astepti? :)))
Mirela Marin says
Sună… sofisticat, apropo, de unde vine numele de bolotină?- dar arată foarte bine.
Nu știu cum ai reușit foto, dar arată într-un mare fel și pare și gustoasă.
P.s Eu cred că pilaful cu pulpe/carne are mult mai mult de 50 de ani :) spre sută?!? :)
Claudia Vasilache says
Multumesc! Ma bucur ca iti plac pozele. Cum le-am reusit? Pozand foarte mult pana am reusit sa gasesc un unghi si o lumina buna :)
Sa stii ca ai dreptate in legatura cu pilaful cu pulpa de pui … cred ca e trecut chiar de suta :)))